Sklep Ipart
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive
Sklep

[ TIP+Q] Wymiana oleju, filtra, uszczelki

Układ napędowy i skrzynie biegów
DJ
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: DJ » 27 kwie 2016, 11:54

Co do wymiany oleju w Tip-ie rzeczywiście macie racje ale co do samego oleju który polecacie....
Apophis pisze: Revanol nie jest dobry to zamiennik który potrafi "nie działac" kupuj ori olej i wymieniaj jak trzeba.
z tego co się zdążyłem dowiedzieć to Ravenol jest jednym z najlepszych olei (nie tylko przekładniowych) i w przeciwieństwie do Mobila czy Castrola nie jest rozlewany w Polsce tylko importowany z Niemiec więc chyba coś w tym jest.

Gość.

Post autor: Gość. » 27 kwie 2016, 12:17

To słabe masz info bo revanol ledwie osiąga te parametry które ori olej ma normalnie. To dotyczy np wytrzymałości filmu olejowego w wysokiej temperaturze i cisnieniu.
niejeden na revanolu sie przejechał i po wymianie na ori mineły problemy ze zła praca skrzyni.

DJ
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: DJ » 27 kwie 2016, 12:23

Czyli według Ciebie najlepiej wlać Mobila, dobrze rozumiem tak ?

Gość.

Post autor: Gość. » 27 kwie 2016, 12:31

Ma być olej z ASO bądź ZFa. Napisz do michałwruszak on ci doradzi najlepszy. Mobil jest na pewno lepszy od revanola o ile nie trafisz jakiejś podróby o co w PL nie jest trudno.

tb303
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Robert
Rocznik: 2016
Moje auto: A6 C7
Nadwozie: Avant
Silnik: 3.0 TDI 326KM
Napęd: Quattro
Skrzynia: Tiptronic
Paliwo: Diesel
Kontakt:

Post autor: tb303 » 27 kwie 2016, 13:53

Widzę dużo osób narzeka na revanol, a ja pochwalę zmieniałem 2 razy i skrzynia chodzi jak nowa, pomimo przebiegu który by wskazywał na bliski jej koniec. Apophis czemu twierdzisz, że mobil jest lepszy? bo co ktoś kupił auto, olej był od nowości nie wymieniany, zalał revanolem i skrzynia się wysrała?

Gość.

Post autor: Gość. » 27 kwie 2016, 13:58

Z doświadczenia ludzi których znam oraz na A8team też sporo osób o tym pisało. Skrzynie po wymianie oleju nie pracowąły dobrze a to sie zmieniało po zalaniu olejem z ASO/ZFa.
Ale najwięcej jest tego typu spraw że skrzynie po remontach nie hasały jak trzeba i ludzie szukali czapki na kiju a po zmianie oleju z revanola lub jakiegos innego badziewia na te z ASO skrzynki zaczynały dobrze pracować.

Niestety skoro revanol ledwie trzyma parametry to nie może być dobry. Taki zamiennik.

DJ
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: DJ » 27 kwie 2016, 15:07

Nie to żebym był upierdliwy i uparłem się na Ravenola, ale powiedz na jakiej podstawie piszesz że ledwo trzyma parametry ?

Gość.

Post autor: Gość. » 27 kwie 2016, 18:56

Na podstawie wyników badań które jakos zbiegaja się z jego wadliwą pracą w skrzyniach. Jesli lekiem na nazwijmy to niepoprawna prace skrzyni jest wymiana oleju na lepszy to mówi to samo za siebie.

Pisałem juz powyżej-revanol traci swoje własciwości gdy ori jeszcze je ma. W wysokiej temperaturze i ciśnieniu czyli tam gdzie jest potrzebna praca oleju revanol łapie zadyszke.

DJ
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: DJ » 27 kwie 2016, 21:17

Dzięki za wszystko, chyba mnie przekonałeś i skusze się na oliwę ori. Lepiej dopłacić i spać spokojnie.

Pozdro

Gość.

Post autor: Gość. » 27 kwie 2016, 22:26

tez tak uważam szczeólnie że te ASb sa bardzo wymagające co do jakości oleju. A roznica w cenie nie jest wcale znaczna.

Awatar użytkownika
Grado
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: Grado » 01 maja 2016, 21:02

Jestem świeżo przed wymianą oleju.
Zleciłem to znajomym z Diagtronika z Janek.
Całość ma wyjść 1200 zł na gratach z ASO (olej + zestaw do wymiany oleju w skrzyni).

Ale tu moje zdziwnie. Dzwoniłem do ASO jakieś 2 tygodnie temu powiedzieli, że leją Febi'ego. Zadzwoniłem teraz zamówić części i ku mojemu zdziwieniu zaproponowali możliwość zakupu oleju ZFa dedykowanego do skrzyń tego producenta.

Ostatecznie części zamawia warsztat ja tylko rano wstawiam furę i popołudniu odbieram i ma być git <radocha>
Pozdrawiam,
Grado

Gość.

Post autor: Gość. » 02 maja 2016, 00:26

ASO do swoich serwisów czesto uzywa tandety. Ale jak klient chce i płaci to dostanie co trza. To co oni wymieniaja sami gdy my nie widzimy to... <zalamka>

Awatar użytkownika
Grado
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: Grado » 10 maja 2016, 22:02

I tak wczoraj odebrałem auto po wymianie oleju, filtra i uszczelek skrzyni.
Pracuje przeaksamitnie!
Zrobiłem wszystko na oryginałach z ASO i nie żałuję ani złotówki :)
Pozdrawiam,
Grado

ODPOWIEDZ

Wróć do „A6 C5 (1997-2005)”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl części samochodowe motostacja