Witam drogich Kolegów,
Zakupiłem Audi a6 c5 2.4 z 1998r, bo chciałem je uratować od złomu. Nie znam do końca się na samochodach, ponieważ jestem początkującym kierowcą. Dręczy mnie trochę pewien problem, gdyż moje audi posiada skrzynie automatyczną tiptronic 5 biegową i gdy wrzucę bieg wsteczny z P lub N na R, to skrzynia szarpnie całą kabiną, dodam, że skrzynia chodzi ogólnie świetnie, ładnie przerzuca biegi itd, oprócz tego szarpnięcia podczas wrzucenia biegu wstecznego. Nie wiem czy wpakowałem się w bagno, czy może to nie kosztowna rzecz. Myślałem, że auto nie ma ukrytych mechanicznych wad, a trzeba je zrobić tylko z zewnątrz. Teraz mam pytanie, co to może być i ile naprawa może kosztować, czy jest czasochłonna i czy kosztowna sprawa, może kogoś z Was dotyczył podobny problem? Pozdrawiam
[a6 2.4 1998r] Skrzynia tiptronic szarpnięcie.
-
- Forum Audi A6 / A7
-
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Radek
- Rocznik: 1998
- Moje auto: A6 C5
- Nadwozie: Avant
- Silnik: 2.5TDI AEL 140KM
- Napęd: FWD
- Skrzynia: Tiptronic
- Paliwo: Diesel
czesc kolego na początek sprawdz przepływomierz czy wtyczka dobrze siedzi w tiptronicu jak rozlaczy przeplywke to daje wlasnie takie uderzenie ja tak wlasnie miałem w ogole to jezdziles tym autem dobrze się zbiera ma moc? czy nie sprawdz napięcia na poszczególnych pinach w kostce tu masz jakie być powinno
http://www.audiklub.org/forum/viewtopic ... 27&t=61907 jeśli tam wszystko w porządku to może zeczywiscie problem lezy po stronie skrzyni wtedy trzeba sprawdzić stan i jakość oleju ewentualna wymiana wraz z filtrem to tansza opcja
http://www.audiklub.org/forum/viewtopic ... 27&t=61907 jeśli tam wszystko w porządku to może zeczywiscie problem lezy po stronie skrzyni wtedy trzeba sprawdzić stan i jakość oleju ewentualna wymiana wraz z filtrem to tansza opcja
-
- Forum Audi A6 / A7