[ TIP+Q] Tiptronic szarpie z R na D i z N na D
-
- Forum Audi A6 / A7
[ TIP+Q] Tiptronic szarpie z R na D i z N na D
Witam skrzynia tiptronic szarpie z R na D oraz z N na D zarówno zimny jak i ciepły poza tym wszystko chodZodzi poprawnie jaki może byc przyczyna proszę o pomoc dzięki z góry
Dopiszę moje spostrzeżenia. Z takim szarpaniem spotkałem się gdy czyściłem przepustnice środkiem Liqui Moly rozpylanym bezpośrednio na przepustnice na uruchomionym silniku od strony filtra powietrza. Przed tym czyszczeniem natrafiłem na porady, aby odpiąć jakiś czujnik, chyba przepływu powietrza. Ja odpiąłem tylko rurę od filtra powietrza i tak rozpylałem środek. Po chwili pojawił się sygnał dźwiękowy, na FIS-ie podświetliły mi się wszystkie biegi na raz i właśnie przy zmianie biegów było mocne szarpanie. Podczepiłem filtr uruchomiłem silnik i to samo. Podpiąłem pod kompa i okazało się, że wyskoczyło mi kilka błędów związanych z ECU. Po wykasowaniu wszystko wróciło do normy, przepustnica czysta, biegi i reszta śmiga. Może to nie ma związku z Twoim problemem ale być może przyda się innym na forum.
Miałem też problemy z szarpaniem ale podczas jazdy, tak jakby skrzynia przeskakiwała np z 4 na 3 i odwrotnie po dodaniu gazu, lub szarpania przy powolnym przyśpieszaniu. Wszystko ustało po wymianie świec oraz kabli. Świece BOSCH, kable SENTECH, wszystko dedykowane pod LPG. Auto jakby dostało nowe życie. A już myślałem, że skrzynia się rozsypała.
Miałem też problemy z szarpaniem ale podczas jazdy, tak jakby skrzynia przeskakiwała np z 4 na 3 i odwrotnie po dodaniu gazu, lub szarpania przy powolnym przyśpieszaniu. Wszystko ustało po wymianie świec oraz kabli. Świece BOSCH, kable SENTECH, wszystko dedykowane pod LPG. Auto jakby dostało nowe życie. A już myślałem, że skrzynia się rozsypała.