[ TIP+Q] Wymiana oleju, filtra, uszczelki
[ TIP+Q] Wymiana oleju, filtra, uszczelki
Cześć,
Szukałem w necie info odnośnie wymiany olej w skrzyni ZF Tiptronic w ASN + Quattro.
Chodzi mi jedynie o potwierdzenie mojej wiedzy i jutro od razu po zakupie autka zabieram się za robotę.
Czy wszystkie rzeczy potrzebne do wymiany oleju zawierają się w tych 2 linkach:
Zestaw do wymiany oleju ZF
Wiem, że potrzeba ok 5.5-5.8 litra więc 6 x 1 litr
Olej ATF
Szukałem w necie info odnośnie wymiany olej w skrzyni ZF Tiptronic w ASN + Quattro.
Chodzi mi jedynie o potwierdzenie mojej wiedzy i jutro od razu po zakupie autka zabieram się za robotę.
Czy wszystkie rzeczy potrzebne do wymiany oleju zawierają się w tych 2 linkach:
Zestaw do wymiany oleju ZF
Wiem, że potrzeba ok 5.5-5.8 litra więc 6 x 1 litr
Olej ATF
Pozdrawiam,
Grado
Grado
- Mazdomania
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Gosia
- Rocznik: 2001
- Moje auto: S6 C5
- Nadwozie: Avant
- Silnik: 4.2 326KM
- Napęd: Quattro
- Skrzynia: Tiptronic
- Paliwo: Benzyna
- Mazdomania
- Forum Audi A6 / A7
- hemiV8
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Grzegorz
- Moje auto: A6 C5
- Silnik: 2.5TDI 180KM
- Paliwo: Diesel
Hello,
no to i ja wypluję z siebie jeszcze kilka słów co do oleju każdy ma swoje zdanie czy preferencje, ale osobiście bym sugerował zakup Mobil (a) LT 71141 tak jak to napisała Małgorzata.
Odnośnie zestawu - filtr to i owszem na pewno będzie niezbędny tak jak o-ring i korek z uszczelką, ale po co płacić, za magnesy które podnoszą cenę całego zestawu pewnie o 100,00 / 150,00 zł, a które masz w misce olejowej no, chyba że się rozpuściły w oliwie.

no to i ja wypluję z siebie jeszcze kilka słów co do oleju każdy ma swoje zdanie czy preferencje, ale osobiście bym sugerował zakup Mobil (a) LT 71141 tak jak to napisała Małgorzata.
Odnośnie zestawu - filtr to i owszem na pewno będzie niezbędny tak jak o-ring i korek z uszczelką, ale po co płacić, za magnesy które podnoszą cenę całego zestawu pewnie o 100,00 / 150,00 zł, a które masz w misce olejowej no, chyba że się rozpuściły w oliwie.

No właśnie jedyny minus tego całego zestawu naprawczego ZF, że wszystko trzeba kupić razem. Oddzielnie te części nie występują, ale nie zwykłem oszczędzać na samochodzie więc dopłacę już, żeby mieć komplet.
Powiedzcie z czego wynika różnica pomiędzy olejem Febiego (oryginalny), a Mobil?
Jak czytam na forach to właśnie dużo osób leje Mobila i zachodzę w głowę czemu
Powiedzcie z czego wynika różnica pomiędzy olejem Febiego (oryginalny), a Mobil?
Jak czytam na forach to właśnie dużo osób leje Mobila i zachodzę w głowę czemu

Pozdrawiam,
Grado
Grado
- Mazdomania
- Forum Audi A6 / A7
- hemiV8
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Grzegorz
- Moje auto: A6 C5
- Silnik: 2.5TDI 180KM
hehe .... no właśnie też się pytam....Mazdomania pisze:A od kiedy Febi jest oryginałem?
Temat oleju Mobil LT 71141 jest dobrze znany w sieci śmiem twierdzić, że olej stosowany przez VAG i sprzedawany w ASO to jest ten sam olej czyli Mobil. Co do samych części można je kupić oddzielnie i to nie tylko w ASO magnes jest tobie nie potrzebny i wcale nie jest to związane z oszczędzaniem na częściach, ale to twój portfel…
Podłącze się do tematu. Nabyłem nie dawno 2.4 Q 2002 tiptronic, i zastanawiam się również nad wymianą oleju w skrzyni ale spotkałem się z wieloma opiniami że jeśli olej od nowości nie był wymieniany to żeby go nie ruszać, ciekawy jestem jak to się ma do rzeczywistości. Jeśli będę wymieniał to zastanawiam się nad olejem RAVENOL, oczywiście odpowiednich norm i specyfikacji, co o nim sądzicie 

DJ, no ilez można te bzdury powielać. Czytałes tyle ale nie wyczytałes ani jednej logicznej rzeczy?? Wystarczy pomysleć że nie wymienianie oleju to szczyt głupoty,wiara w to że jest wieczny to jak wiara w to że po wysadzeniu się w powietrze bedziesz szczesliwy na innym swiecie ![:] :]](https://a6klub.pl/images/smilies/kwadr.gif)
Revanol nie jest dobry to zamiennik który potrafi "nie działac" kupuj ori olej i wymieniaj jak trzeba.
![:] :]](https://a6klub.pl/images/smilies/kwadr.gif)
Revanol nie jest dobry to zamiennik który potrafi "nie działac" kupuj ori olej i wymieniaj jak trzeba.
- Mazdomania
- Forum Audi A6 / A7
-
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Piotr
- Rocznik: 2005
- Moje auto: A6 C6
- Silnik: 3.0 ASN 220KM
Nie patrzcie na intercars tam za wszystko becalen z tego co pamiętam mój mechanik mi mówił że zestaw filtrów uszczelek itp do skrzyni to koszt coś koło 250 zł
Jade ulicom opony asfalt drom pingwiny jak zobacza audi na zawał umra hej Julian Julian on twardy jest jak głaz jedziemy Panie ciut za wolno trzeba wcisnąć gaz