(A6 C5 2,5tdi) Mechanik sugeruje, że skrzynia się sypie:/
(A6 C5 2,5tdi) Mechanik sugeruje, że skrzynia się sypie:/
Witam panowie (i panie
), zwracam się z prośbą do bardziej niż ja doświadczonych kolegów z takim problemem. Od kilku miesięcy w czasie jazdy czułem wibracje przy dodawaniu gazu, zregenerowałem półosie i problem ustał..prawie. Ciągle męcze mój serwis, żeby szukali czegoś w zawieszeniu, śmieją się już ze mnie, bo zawieche mam perfect, a "szukam dziury w całym". Ja jednak nadal czuję-i tu uwaga, bo ciężko to opisać-tak jakby jedno z kół (lewy przód??) nie było okrągłe, a jajowate :-P Czuć to szczególnie kiedy jadę powoli, a najbardziej kiedy wycofuję. Przy większych prędkościach objawia się to dygotkami auta. Szef serwisu, z którym kilka razy już o tym rozmawiałem, przejechał się moim samochodem i stwierdził, że to już idzie od skrzyni (multitronic :-? ) i żeby zbierać kaskę na znany przez nas wszystkich S-serwis pana Sopy. Jestem akurat w takim stadium, że wacham się czy inwestować dalej w ten samochód (przede mną jeszcze walka z pompą wtryskową :-? ) czy pogonić go w piździec i dokredytować sobie do C6. Proszę o jakieś porady, z góry dziękuję i pozdrawiam!!! Krzysiek

Świętej Pamięci A6 avant 2.5tdi, Multitronic z 2001r.
- goly191
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: A6 Forum
- Rocznik: 2000
- Moje auto: A6 C5
- Nadwozie: Avant
- Silnik: 2.4 165KM
- Napęd: Quattro
- Skrzynia: Manual
- Paliwo: Benzyna
coś Ci musieli powiedzieć to powiedzieli, że skrzynia
na początek radzę dobrze zdiagnozować tą dolegliwość, a potem myśleć co dalej
co za głupota strzelać to skrzynia i zmieniać na C6, chyba że haj$u co nie miara to sory
na początek zacząłbym od kół
do dobrego wulkanizatora niech sprawdzi wyważenie i co ważne czy nie są krzywe (biją w pionie)
albo zmień na inne koła (letnie -jeżeli takie masz) i sprawdz wtedy
jak tam olej w skrzyni?? może mało, albo nie był wymieniany
przyczyn może być sporo, ale nie słyszałem aby samochód drgał od skrzyni która działa poprawnie (mechanicznie)
poduszki pod silnikiem sprawdzić i pod skrzynią
8-)
co za głupota strzelać to skrzynia i zmieniać na C6, chyba że haj$u co nie miara to sory
do dobrego wulkanizatora niech sprawdzi wyważenie i co ważne czy nie są krzywe (biją w pionie)
przyczyn może być sporo, ale nie słyszałem aby samochód drgał od skrzyni która działa poprawnie (mechanicznie)
8-)
Z tymi poduszkami to już coś kiedyś ktoś mi sugerował...hmm. Koła zimowe były wyważane jako jedne z pierwszych podejrzanych, na letnich jest to samo. Olej w skrzyni zmieniałem chwilę po zakupie, jakieś 25tyś.km temu. Co do poprawności działania skrzyni to nie jest zbyt dobrze, ale tragedii też nie ma póki co, wiec sam już nie wiem.goly191 pisze:coś Ci musieli powiedzieć to powiedzieli, że skrzynia
8-)
Nie chciałbym zostać źle zrozumiany odnośnie problemów, a zmiany auta. Krok ten znacznie obciążył by nasz budżet domowy (kredyt) i nie jest to coś, do czego się rwę, ale odkąd mam to Audi pochłoneło mi już ponad 10tyś i jak widać to nie koniec

Dzięki za wypowiedź, pzdr

Świętej Pamięci A6 avant 2.5tdi, Multitronic z 2001r.
- goly191
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: A6 Forum
- Rocznik: 2000
- Moje auto: A6 C5
- Nadwozie: Avant
- Silnik: 2.4 165KM
- Napęd: Quattro
- Skrzynia: Manual
- Paliwo: Benzyna
może podjedz do Sopy, albo zadzwoń z pytaniem czy ma to coś wspólnego z Twoim przypadkiem (chyba że już to zrobiłeś)SysioA6 pisze:Nie chciałbym zostać źle zrozumiany odnośnie problemów, a zmiany auta. Krok ten znacznie obciążył by nasz budżet domowy (kredyt) i nie jest to coś, do czego się rwę, ale odkąd mam to Audi pochłoneło mi już ponad 10tyś i jak widać to nie koniec
Dzięki za wypowiedź, pzdr
zadzwoń też do innych fachowców od skrzyń
oni najszybciej powinni coś widzieć na ten temat
może to jakiś inny piadr, a nie skrzynia
- paw1972
- Forum Audi A6 / A7
Sysio dostajesz dużo dobrych rad na tym forum jak i na AKP - link z założonym Tam tematem: http://www.audiklub.org/phpBB2/viewtopic.php?t=90762
Np. Meszrum
radził, aby zacząć od logów, a więc najlepiej jak je zamieścisz i dalej będzie sensowna kontynuacja. Koledzy na podstawie logów odczytają gdzie jest problem i to zrobią za darmo. Gdzie indziej zapłacisz i nie będziesz miał gwarancji, czy logi zostały odcztytane właściwie. Zrób to jak najszybciej, bo jeśli faktycznie to skrzynka to dalsza eksploatacja tylko ją dobija.
pozdr.
ps. Gdybym to miałbym być ja to dawno byłbym po wizycie w Sserwisie
. I nie chodzi tylko o to, że Sopa "siedzi" mocno w multi, ale i też generalnie specjalizuje się w Audi, a więc pewnie szybko zdiagnozuje. Jeżeli jednak za daleko dla Ciebie jest na ÂŚląsk, to w W-wie masz kilku fachowców - ,np. skrzynie (Nadarzyn - www.nadarzyn.pl), czy zakład MR Motors na Mineralnej. Natomiast dla mnie osobiście istnieje tylko Sserwis.
Np. Meszrum

pozdr.

ps. Gdybym to miałbym być ja to dawno byłbym po wizycie w Sserwisie

2.5 TDI AYM 2002