Sklep Ipart
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive
Sklep

Xenon świeci do góry?

Elektryka
ODPOWIEDZ
lskx
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Xenon świeci do góry?

Post autor: lskx » 27 lut 2016, 09:58

Panowie mam problem z xenonami :). Rok temu wymieniłem palniki na jakieś HIDy chińskie, te lepszego sortu za 150zl/kpl. Świeciły dobrze, ale po roku przestałem widzieć cokolwiek. Kupiłem oryginalne Phillipsy za 380zł/kpl, jakość światła się wyraźnie polepszyła, ale...
Mam wrażenie, że auto oświetla drogę zbyt wysoko. Świecą mocno, daleko i oświetlają pięknie wszystkie tablice wysoko umocowane nad powierzchnią ziemi, przy czym zdaje mi się, że na początku jednak oświetlały w pierwszej kolejności drogę ;).

Ustawienie lamp trzeba robić z VAGiem (w moim przypadku pojade do ASO i zapłacę 100zł), pytanie czy powinenem je ustawiać, czy tak ma być. Niżej wrzucam dwa zdjęcia z garażu. Na pierwszym widać, jakby wiązka światła szła nieco do góry, na drugim standardowy rzut przy ścianie. Jest OK czy za wysoko?

Nabrałem wątpliwości parę dni temu, kiedy odwiedził mnie kumpel w nowym passacie z xenonem, który świecił tuż przy ziemi.

mat1324
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Mateusz
Rocznik: 2011
Moje auto: A6 C6
Nadwozie: Avant
Silnik: 3.0 CDYA 239KM
Napęd: Quattro
Skrzynia: Tiptronic
Paliwo: Diesel
Kontakt:

Post autor: mat1324 » 27 lut 2016, 13:12

Wystarczy regulacja wysokości za pomocą VAG/VCDS i po problemie. Najgorsze co można zrobić to obniżenie ich ręcznie, czyli klucz imbusowy i skręcić. Silniczki po uruchomieniu podniosą światła jeszcze wyżej. Ja ustawiałem sobie ksenony sam. Mam komputer i wyregulowałem je tak jak być powinny. Na stacjach diagnostycznych regulują tak, aby nigdy nie raziły, czyli świecą w asfalt. U mnie świecą prawie poziomo, ale powoli opadają w dół. Efekt - zasięg ok. 60 m, a po wduszeniu gazu, świecą poziomo, czyli świecą komuś po lampach, ale nie wyżej. Nikt mi jeszcze nie mrugnął. Nie po to mam ksenony, żeby mieć zasięg jak na zwykłych H4/H7.

[ Dodano: 2016-02-27, 13:12 ]
Na pierwszym zdjęciu, ta linia światła na ścianie (po lewej stronie), powinna opadać w dół i kończyć się przy ścianie na wprost lub przed nią. U Ciebie ewidentnie idzie do góry. Światła muszą konkretnie razić innych. Żeby sprawdzić, czy światła nie biją w górę, można podjechać pod ścianę (jak na drugim zdjęciu) i cofać. Jeśli granica światła będzie się podnosić, tzn. że światła są za wysoko. Powinny powoli opadać. Oczywiście takie sprawdzenie nie daje 100% pewności.

lskx
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: lskx » 27 lut 2016, 15:26

Kolego dzięki za pomoc, zainspirowałeś mnie i zamiast jechać do ASO właśnie ustawiłem światła <radocha> .

Czy jest lepiej sprawdzę dziś wieczorem w odpowiednim terenie, ale na pierwszy rzut oka widać, że lewa lampa waliła za wysoko i nie skupiała się na drodze.

W C5 xenony ustawia się troche inaczej niż u Cieibie. Kompem i manualnie, wrzucę poniżej krótki tutorial jak ustawić światła xenonowe w A6 C5.

Podłączamy auto pod komputer, uruchamiamy VCDS Lite, nie włączamy świateł, wchodzimy w: 55 Xenon Range -> 04 Basic Settings [nie w adjust xenon, te opcje wybieramy w C6]. Następnie wybieramy Group 001 iGO!

Po odczekaniu około 20 sekund włączamy światła, otwieramy maskę i regulujemy ręcznie (białe pokrętło przy lampie, klucz imbusowy bodajże 5 się przyda). Po ustawieniu wsiadamy do samochodu, zmieniamy na Group 002, klikamy GO! - ustawienie świateł zostało zapamiętane. teraz Done, Go Back - gotowe.

U mnie prezentuje się to następująco.
Było tak:
Obrazek
tak jest po obniżeniu:
Obrazek

przy samej ścianie przed obniżeniem:
Obrazek

po obniżeniu:
Obrazek

Radzę nie sugerować się moim ustawieniem, prawdopodobnie nie jest poprawne i sprawdzę je później, ale sam mechanizm i proces ustawiania xenonów jest dość prosty :).

mat1324
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Mateusz
Rocznik: 2011
Moje auto: A6 C6
Nadwozie: Avant
Silnik: 3.0 CDYA 239KM
Napęd: Quattro
Skrzynia: Tiptronic
Paliwo: Diesel
Kontakt:

Post autor: mat1324 » 27 lut 2016, 17:46

Ustawianie świateł, czy to w C5 czy C6 jest podobne. Ogólnie w samochodach VAG idea jest podobna. Trzeba uruchomić 'tryb serwisowy' świateł za pomocą komputera (możliwość bezpiecznej regulacji), ustawić manualnie światła i na końcu zapamiętać dane ustawienie jako wyjściowe (zerowe).
Albo podjedź z komputerem na stację diagnostyczną, włącz tryb serwisowy i ustaw światła za pomocą urządzenia. Niech diagnosta skalibruje urządzenie pod Twój samochód (lusterko lub laser u góry maszyny) i ustawi kąt na 1% (standardowe kąt dla świateł). Wtedy wysokość na jakiej jest środek reflektora jest też zasięgiem świateł, będzie to +/- 65 cm, czyli ok. 65m zasięgu, a to już sporo.

[ Dodano: 2016-02-27, 17:46 ]
Prawą masz trochę za wysoko :).

ODPOWIEDZ

Wróć do „A6 C5 (1997-2005)”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl części samochodowe motostacja