Ucięte końcówki tlumikow 3.0 TDI C6 dobry pomysl?
-
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Damian
- Rocznik: 2005
- Moje auto: A6 C6
- Nadwozie: Avant
- Silnik: 2.6 ABC 150KM
- Napęd: FWD
- Skrzynia: Manual
- Paliwo: Diesel
- Kontakt:
Ucięte końcówki tlumikow 3.0 TDI C6 dobry pomysl?
witam. czy ktos podejmowal sie ucinania koncowek tlumikow w TDI ? chodzi o to by byly w kiernku prostym jak w benzynie a nie zagiete ku ziemi. nie wiem czy to dobry pomysl i co sadzicie ?
-
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Paweł
- Silnik: 2.7TDI 180KM
-
- Forum Audi A6 / A7
- Kontakt:
ucial bym tylko doslownie ok 1cm tak aby wyprostowac go takze duzo bym go nie ciął i nie skracał. gumówką sądze jak myslicie ? trzeba potem to czyms zaimpregnowac ta zcięta koncowke zeby nie rdzewiala czy cos ?
[ Dodano: 2016-02-22, 10:47 ]
i pytanie czy przy cieciu tlumika trzeba odlaczac akumulator jak np przy spawaniu? sory ale zaden ze mnie mechanik i nie znam sie na tym, ktos mi to napewno zrobi ale wole sie dowiedziec tutaj co i jak.
[ Dodano: 2016-02-22, 10:47 ]
i pytanie czy przy cieciu tlumika trzeba odlaczac akumulator jak np przy spawaniu? sory ale zaden ze mnie mechanik i nie znam sie na tym, ktos mi to napewno zrobi ale wole sie dowiedziec tutaj co i jak.
-
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Paweł
- Silnik: 2.7TDI 180KM
-
- Forum Audi A6 / A7
- Kontakt:
myslalem o takich koncowkach, sprzedajacy twierdzi ze to beda koncowki o rozmiarze 57mm i beda pasowaly. na zdjeciu widac ze ledwo co wystaja zza zderzak wiec sie zastanawiam czy jest sens wogole kupowac takie koncowki jak mozna uciac stare tak na prosto i wyjdzie tak samo ze beda rowno ze zderzakiem. nie chce kupowac i tracic $, co myslicie jak utne ? zda egzamin ?
[ Dodano: 2016-02-24, 15:22 ]
http://allegro.pl/show_item.php?item=4805563412 tutaj ten link. moze i taktycznie lepiej by wygladalo z koncowkami takimi, zawsze to kawalek chromu widac a na czarnym samochodzie ladnie by sie prezentowalo. tylko jak sie demontuje stara koncowke ta zakrzywiona w dól ? bo ponoc tj koncowka i jakos spawy sie szlifuje i wyjmuje sie koncowke, nastepnie poprzez np obejme zaklada sie nowa czy tak ?
[ Dodano: 2016-02-24, 15:25 ]
no i pytanie gdzie taką obejme dostane? na allegro wpisalem i nie wyskoczylo . jak to znalezc, co wpisac ?
[ Dodano: 2016-02-24, 15:22 ]
http://allegro.pl/show_item.php?item=4805563412 tutaj ten link. moze i taktycznie lepiej by wygladalo z koncowkami takimi, zawsze to kawalek chromu widac a na czarnym samochodzie ladnie by sie prezentowalo. tylko jak sie demontuje stara koncowke ta zakrzywiona w dól ? bo ponoc tj koncowka i jakos spawy sie szlifuje i wyjmuje sie koncowke, nastepnie poprzez np obejme zaklada sie nowa czy tak ?
[ Dodano: 2016-02-24, 15:25 ]
no i pytanie gdzie taką obejme dostane? na allegro wpisalem i nie wyskoczylo . jak to znalezc, co wpisac ?
- Abster
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Abster
- Rocznik: 2006
- Nadwozie: Limuzyna
- Silnik: 3.0 ASN 220KM
- Napęd: Quattro
- Skrzynia: Tiptronic
Ja kupiłem takie obejmy w normalnym sklepie z częściami do samochodów, sprzedawca określił to "obejma do tłumików"damiano1987 pisze: [ Dodano: 2016-02-24, 15:25 ]
Na allegro też są spróbuj wpisać takie słowa w szukajkę "obejma, cybant, zacisk, jarzmo,klamra"
Co do starych to zeszlifuj spawy i przymierz końcówkę i dopiero ucinaj.
Plusem obejmy vs spawanie jest to że możesz sobie regulować ile mają wystawać ( luzujesz później śruby obejmy i regulujesz )
Ja na początku zostawiłem że wystawały z 5 cm ale po miesiącu uznałem że wcale to nie wygląda dobrze i chciałem je wsunąć ale same poluzowanie nie pomogło musiołem zdjąć i uciąć kawałek tłumika bo ta regulacja jest chyba około 3-4 cm.
Ostatnio zmieniony 27 lut 2016, 20:14 przez Abster, łącznie zmieniany 1 raz.
Oryginalna pełna opcja S-Line