Konwerter Tiptronic
Konwerter Tiptronic
Niedługo czeka mnie pewnie wymiana konwertera bo czuć wibracje na postoju na D i podczas jazdy falują obroty. Pytanie, czy jeśli skrzynia jeszcze nie szarpie- jedynie te falujące obroty a nie zrobię tego teraz i będę z tym jeździł może coś innego się uszkodzić co pociągnie za sobą większe koszty ?
Syf z konwertera przedostaje sie jednak do skrzyni i w pierwszej kolejności szkodzi mechatronice ale i całej reszcie. Nie wolno jeździć na uszkodzonym konwerterze tylko jak daje objawy to go wymienić(dac do regeneracji) a jesli skrzynia zachowuje sie poprawnie to wymieniamy przy tej okazji w niej tez olej i filter wraz z uszczelką.
witam koledzy niewiecie moze jakie moga byc objawy zlego oleju w skrzyni zf w audi a6 c5 2.5 tdi 150km 98r tiptronic quattro .mam problem auto wchodzi na obroty silnik az jeczy a wolno sie zbiera a na zimniym silniku niechce zmieniac dopiero po chwili jak troche sie rozgrzeje .moze byc to wina nie takirgo oleju ..jaki olej polecacie .
-
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Przemysław
- Rocznik: 2012
- Nadwozie: Avant
- Silnik: 4.2 360KM
- Napęd: FWD
- Skrzynia: DSG
- Paliwo: Diesel
wygląda mi to na niski stan oleju, dopiero jak się zagrzeje to zwiększa się jego objętość i jedzie jakoś?
Ochrona komponentu online, także zdalnie.
POLSKIE Menu, lektor i mapy w MMI 2G / 3G Basic, High, Plus / Concert / RMC / MIB2 / Mh2p + konwersja USA na EU, AndroidAuto - Carplay
Naprawa jednostek MMI 3G zielony\czerwony ekran oraz bez reakcji, naprawa BOOTLOADER 2G HIGH
POLSKIE Menu, lektor i mapy w MMI 2G / 3G Basic, High, Plus / Concert / RMC / MIB2 / Mh2p + konwersja USA na EU, AndroidAuto - Carplay
Naprawa jednostek MMI 3G zielony\czerwony ekran oraz bez reakcji, naprawa BOOTLOADER 2G HIGH
Nie będę zakładać nowego tematu więc napisze tutaj. Wibracja przy przyspieszaniu jak puści się pedał gazu nie wibruje przy hamowaniu również nie wibruje jedynie przy przyśpieszaniu delikatnym. Zero objawów jakich kol wiek, żeby coś się działo z skrzynią, tylko zaczęły się wibracje
efekt " jakby auto jechało po jakieś tarce" czy można diagnozować konwerter ? VCDS coś pokaże jak się podepnie ? gdzie szukać przyczyny ?
efekt " jakby auto jechało po jakieś tarce" czy można diagnozować konwerter ? VCDS coś pokaże jak się podepnie ? gdzie szukać przyczyny ?
project by dziii
-
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Mateusz
- Rocznik: 2011
- Moje auto: A6 C6
- Nadwozie: Avant
- Silnik: 3.0 CDYA 239KM
- Napęd: Quattro
- Skrzynia: Tiptronic
- Paliwo: Diesel
- Kontakt:
Też mam podobne objawy. Wydaje się, że samochód ma jakby dziwne zawieszenie. Wszystko czuć. Byłem na sprawdzeniu skrzyni w TEO-MOTORS i skrzynia jest w idealnym stanie. Wymieniłem wszystkie poduszki na nowe oryginalne. W przyszłym tygodniu wymieniam tuleje w sankach, bo jedna jest pęknięta, a objawy (drgania, mrowienie, wibracje, sztywne zawieszenie (mam 1BA)) mogą też pochodzić od niej. Tylko to mi zostało.
- sosna
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Damian
- Rocznik: 2006
- Moje auto: A6 C6
- Nadwozie: Limuzyna
- Silnik: 2.4 ALF 165KM
- Napęd: Quattro
- Skrzynia: S-tronic
- Paliwo: Benzyna
- Kontakt:
Napewno konwerter kolego,, nie zwlekaj bo bedzie tylko gorzej i zwiększą sie tylko koszta,, nie stety częsty problem naszych Audidziii pisze:Nie będę zakładać nowego tematu więc napisze tutaj. Wibracja przy przyspieszaniu jak puści się pedał gazu nie wibruje przy hamowaniu również nie wibruje jedynie przy przyśpieszaniu delikatnym. Zero objawów jakich kol wiek, żeby coś się działo z skrzynią, tylko zaczęły się wibracje

gdzie oddać auto do zrobienia wchodzi województwo Wielkopolskie lub Dolnośląskie ?sosna pisze:Napewno konwerter kolego,, nie zwlekaj bo bedzie tylko gorzej i zwiększą sie tylko koszta,, nie stety częsty problem naszych Audidziii pisze:Nie będę zakładać nowego tematu więc napisze tutaj. Wibracja przy przyspieszaniu jak puści się pedał gazu nie wibruje przy hamowaniu również nie wibruje jedynie przy przyśpieszaniu delikatnym. Zero objawów jakich kol wiek, żeby coś się działo z skrzynią, tylko zaczęły się wibracje
teraz byłem się przejechać autem i omówione objawy nie występowały dlaczego ? będzie to się dziać nie za każdym razem czy jak ?