[ A6 C6] [a6 c6] błąd "parking brake malfunction"
[ A6 C6] [a6 c6] błąd "parking brake malfunction"
Witam! Mam problem. Pojawia się ostrzeżenie "parking brake malfunction " Mam skrzynie multitronik. Na "P" Jest ok, ręczny się zaciąga i odpuszcza. Jak próbuje wbić bieg R bądź D pojawia się to ostrzeżenie wraz z sygnałem dzwiękowym. Pytanie czy mogą to być przewody czy raczej środkowy sterownik MMI tak jak mówi mój mechanik. Pytam bo sterownik ten dosyć sporo kosztuje a nie uśmiecha mi się kupować go jeżeli to nie będzie TO. Sprawdzałem też moduł hamulca, podmieniłem na inny sprawny, nie dało to rezultatu. Dzięki z góry za odpowiedź. Pozdrawiam!
co ma być to będzie. LIVE IS BRUTTAL 

-
- Forum Audi A6 / A7
Witam,
dopisuje się do tematu. U mnie problem pojawił się jesienią. Po zdjęciu kół okazało się że wszystkiemu winne są naderwane przewody przy wtyczkach. Wymieniłem na nowe ale komunikat ciągle się pojawia. Doszedłem do sterownika hamulca. Wszystko było zawilgociałe. Sprawdzałem połączenia wtyczek do sterownika hamulca. Wszystko ok. Kilka razy wypinam i wpinam sterownik to błąd na chwile znikł. Po kilku sekundach wracał. Kasowałem błąd na kompie. Nic nie odczytywał a błąd pozostał. Dodam że silniczki zaciskają i odpuszczają. Postanowiłem wymienić sterownik na "nową " używkę. dzisiaj wymieniam a błąd jak świecił tak świeci. Jak dłużej zaciągam i odpuszczam hamulec pojawia się komunikat Błąd hamulca podczas opuszczania.
Koledzy macie jakiś pomysł co może być nie tak? Pomocy
dopisuje się do tematu. U mnie problem pojawił się jesienią. Po zdjęciu kół okazało się że wszystkiemu winne są naderwane przewody przy wtyczkach. Wymieniłem na nowe ale komunikat ciągle się pojawia. Doszedłem do sterownika hamulca. Wszystko było zawilgociałe. Sprawdzałem połączenia wtyczek do sterownika hamulca. Wszystko ok. Kilka razy wypinam i wpinam sterownik to błąd na chwile znikł. Po kilku sekundach wracał. Kasowałem błąd na kompie. Nic nie odczytywał a błąd pozostał. Dodam że silniczki zaciskają i odpuszczają. Postanowiłem wymienić sterownik na "nową " używkę. dzisiaj wymieniam a błąd jak świecił tak świeci. Jak dłużej zaciągam i odpuszczam hamulec pojawia się komunikat Błąd hamulca podczas opuszczania.
Koledzy macie jakiś pomysł co może być nie tak? Pomocy
-
- Forum Audi A6 / A7