Sklep Ipart
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive
Sklep

Demontaż osłon słupka A w aucie z kurtynami Airbag

Warsztat
Awatar użytkownika
bendzji
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Michał
Rocznik: 2018
Moje auto: Inne
Nadwozie: Inne
Napęd: Brak
Skrzynia: Automat
Paliwo: Diesel

Demontaż osłon słupka A w aucie z kurtynami Airbag

Post autor: bendzji » 25 maja 2015, 09:25

W związku że był kiedyś ten temat poruszany , jedyny opis jaki znalazłem był na forum amerykańskim ale fotki już wygasły. Montowałem lusterko fotochromatyczne to zrobiłem parę fotek.

Zaczynamy od demontażu daszka przeciwsłonecznego , pd zaślepką jest wkręt na śrubokręt krzyżakowy , po wyciągnięci odpinamy wtyczkę od daszka , uwaga bo kabelki cienkie
[center]Obrazek
[/center]

Odkręcamy rączkę nad głową , pod zaślepkami są dwie śruby Torx 25
[center]Obrazek
[/center]

Pod zaślepką z napisem AIRBAG jest jedna śruba Torx 25 , odkręcamy i zdejmujemy osłonę
[center]Obrazek
Obrazek[/center]

Jak widać przednia części słupka jest pod mocowaniem osłony słupka tylnego , żeby uzyskać więcej luzu i nic nie połamać , poluzowujemy śrubę pod haczykiem na rzeczy ( Torx 15 chyba nie pamiętam już )
[center]Obrazek

Teraz możemy się zabrać w końcu [/center]za ściąganie osłony słupka. W przednim mocowaniu od rączki lokalizujemy blaszkę
[center]Obrazek
[/center]

Musimy ją wyciągnąć płaskim śrubokrętem , jest ona przymocowana do metalowej żyłki - trzeba ją energicznie pociągnąć w stronę tyłu samochodu aż poczujemy że coś puściło. Ta żyłka powoduje odczepienie się mocowania od plastikowej części słupka.
[center]Obrazek
[/center]

Metalowy klips zostaje w karoserii - zaznaczony czerwoną ramką. Dodatkowo są jeszcze dwie wsuwki w niższej części słupka - również zaznaczone za zdjęciu. Można teraz śmiało poprowadzić wiązkę nad fabryczną , tam gdzie zaznaczyłem strzałkami jest dużo miejsca.
[center]Obrazek
[/center]

Żeby to wszystko zmontować musimy ten klips wyciągnąć z karoserii i zamontować go tą wsuwką cofając żyłkę i blaszkę w pierwotne położenie. Słupek wraca na swoje miejsce bez problemu ( jeśli ktoś rozbierał tylną klapę w Avancie to uwierzcie tu jest łatwo :) )
Ostatnio zmieniony 14 kwie 2020, 23:57 przez bendzji, łącznie zmieniany 1 raz.

rek1n82
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: rek1n82 » 10 lut 2016, 20:59

Juz nie raz uratowales mi 4litery. Moze i tym razem tak bedzie. Masz jakies info jak rozebrac pozostale slupki. Cos mi halasuje (czyt. lata) na wybojach i szukam wszedzie.

Awatar użytkownika
bendzji
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Michał
Rocznik: 2018
Moje auto: Inne
Nadwozie: Inne
Napęd: Brak
Skrzynia: Automat
Paliwo: Diesel

Post autor: bendzji » 10 lut 2016, 21:40

jeszcze nie demontowałem u siebie więc nie wiem ale może to pomoże: http://www.audiworld.com/forums/a6-s6-c ... g-1723569/

ODPOWIEDZ

Wróć do „A6 C5 (1997-2005)”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl części samochodowe motostacja