Witam mam auto jak w temacie. odkąd posiadam moja c5 dzieje sie z nią cos takiego ze podszarpuje prszy delikatnym przyspieszaniu pomiedzy 50km/h a 80 km/h. Nigdy ze skrzynią nic nie robilem oprucz dynamicznej wymiany oleju ale wymiana nic nie zmieniła. Auto mam 1,5 roku cały czas jest tak samo tzn. usterka nie pogłebia sie. Dwa dni temu zauwazyłem ze jak dla zabawy używałem trubu sekwencyjnego to niema zadnego szarepania i mozna jezdzic prawie calkowicie plynnie. Nigdy nie brałem pod uwagę naprawy mojej skrzyni bo wiem ze multi to skarbona bez dna. W przyszlosci rozważam swopa na manual. Ale póki co skrzynia "nie chce" się popsuć totalnie. Teraz moje pytanie do ludzi siedzących w temacie tych skrzyni. czy jeśli w tybie "recznej zmiany" nie ma szarpania to jest szanasa ze skrzynia jest uszkodzona tylko"softwerowo"? Stare oprogramowanie czy uszkodzony sterownik. Może jest sens np. za powiedzmy 500-800zl naprawic ja na kilkadziesiat tyś km, na 2-3 lata , ja mało jeżdzę.
Czekam na jakieś inspirujące informacje, sugestie. pozdro !
p.s. Nie mogę zmienić danych ciagle mi sie wyświetla w opisie moje stare c4
c5 2,5 tdi aym 155ps 2002 multitronic
Witam kolegę widzę że masz ten sam problem co u mnie mam te same objawy od 50 do 80 i nie ważne jak jadę kiedyś jak mu jeszcze depnąłem bardziej to było ok a teraz tylko na trybie sekwencyjnym jest dobrze i też nie wiem co dalej robić wydaje mi się że jeśli coś nie tak to na wstępie trzeba by szykować 1.500 zł bo to wymiana dynamiczna oleju pewnie i sterownik plus filtr to za 1.700 zł u mnie z częściami zrobię przekładkę na manual daj znać jak coś będziesz wiedział jak chcesz to znajdź sobie na google kontakt do 4rings kolega Bartek ogarnia te skrzynie lub Sserwis u Sopy a i patrzyłeś błędy w skrzyni i czy te poszarpywania są u ciebie bardzo mocne ? Pozdrawiam
dzięki za odzew. U mnie jest tak że jak pocisne gaz pod około 2000 obr/min. można jeździć bez szarpania. Skrzynia żadnych błędów nie wyświetla tzn. nie mruga nic na desce. I co jest najbardziej charakterystyczne to przy stałej prędkości poniżej 1500-1800 obr/min występuje efekt "falowania" obrotów. Przykład jadąc 75 km/h na tempomacie auto utrzymuje zadane 75 ale silnik "faluje".
Naczytałem się i obejrzałem wszystkie publikacje zwiazane z skrzynia 01J jaki chyba są w necie dostępne. Jak juz inwestować to chyba całkowita regeneracja łącznie z bieżniami i łańcuchem a to koszt około 10 000 zł. ( jedna bieżnia ze 3 kawałki kosztuje).
Porobiłem audiczkę ; zawieszenie, amorki z tył, przeguby a przede wszystkim rozrząd i termostat. Najrozsądniej chyba będzie dołożyć 3300zł na kompletnego swapa manual.
Naczytałem się i obejrzałem wszystkie publikacje zwiazane z skrzynia 01J jaki chyba są w necie dostępne. Jak juz inwestować to chyba całkowita regeneracja łącznie z bieżniami i łańcuchem a to koszt około 10 000 zł. ( jedna bieżnia ze 3 kawałki kosztuje).
Porobiłem audiczkę ; zawieszenie, amorki z tył, przeguby a przede wszystkim rozrząd i termostat. Najrozsądniej chyba będzie dołożyć 3300zł na kompletnego swapa manual.
oi oi oi 

Dokładnie ja natomiast jeżdżę na manualu na drive jeżdżę po trasie ale w mieście staram się jeździć na manualu bo mi nie szarpie ale dzisiaj jak jeżdziłem po mieście na D to też mi nie zawsze szarpał ale byłem u znajomego przejechał się no i tez powiedział że skrzynia leci on kupuje u niemca a6 z uwalonym multi i je przekłada na manuala na gotowo nic cię nie interesuje koszt przekładki 1800 zł trochę masz kawałek do mnie ale myślę że jak byś się zdecydował to i tak się opłaci bo ogólnie za przekładkę robią za około 3000 zł ja na razie będę jeździł jeszcze nie ma tragedii ale na pewno nie będę już inwestował w multi pozdrawiam