ISOFIX
-
- Forum Audi A6 / A7
ISOFIX
Witam,
Mam pytanie dotyczące bazy isofix z nosidełkiem maxi cosi.
Posiadam Aud A6 1.8 1998 i niestety w aucie nie mam systemu isofix. Nie mam też żadnych dziór/otworów pod ten system.
Czy montując bazę pod ten system, paradoksalnie bez tego systemu zda on rezultat
i będzie bezpieczny dla dziecka?
Czy tak czy inaczej będe musiał zapinać fotelik pasami?
Czy da radę wywiercić otwory w stelażu tak aby dalej spełniało to funkcję bezpieczeństwa?
Mam pytanie dotyczące bazy isofix z nosidełkiem maxi cosi.
Posiadam Aud A6 1.8 1998 i niestety w aucie nie mam systemu isofix. Nie mam też żadnych dziór/otworów pod ten system.
Czy montując bazę pod ten system, paradoksalnie bez tego systemu zda on rezultat
i będzie bezpieczny dla dziecka?
Czy tak czy inaczej będe musiał zapinać fotelik pasami?
Czy da radę wywiercić otwory w stelażu tak aby dalej spełniało to funkcję bezpieczeństwa?
- Quash
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Tomek
- Rocznik: 2011
- Moje auto: A6 C7
- Nadwozie: Avant
- Silnik: 3.0 CDUC 245KM
- Napęd: Quattro
- Skrzynia: S-tronic
- Paliwo: Benzyna
Jesli nie masz ISOFixa w samochodzie montujesz nosidelko BEZ! bazy za pomoca pasa, nic nie kombinuj z zadnymi odwiertami w stelazu itp. to nie jest miejsce na wlasne przerobki i kombinowanie. Nie ma ISOFixa to trudno trzeba pogodzic sie z tym i meczyc z zapinaniem pasa albo zmienic samochod.
460KM/550NM Compsport Stage 2
-
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Andrzej
- Rocznik: 1998
- Moje auto: A6 C5
- Silnik: 1.8T ANB 150KM
- Napęd: FWD
- Skrzynia: Manual
- Paliwo: Benzyna+LPG
Kup uchwyty ISOFIX do montażu w tylną kanapę, w ASO koszt ok 250zł za uchwyt (prawy lub lewy) razem ze śrubami, otwory prawdopodobnie masz więc zostaje tylko wyciągnięcie kanapy i przykręcenie. Plastikowe prowadnice dla nosidełka, fotelika powinieneś mieć w komplecie. Jak dla mnie pasy nie trzymają tak jak isofix, sam mam i szybkość montażu jak i sama stabilność bez porównania.
Zresztą podobny temat na forum już chyba jest, wystarczy poszukać.
Zresztą podobny temat na forum już chyba jest, wystarczy poszukać.
-
- Forum Audi A6 / A7
-
- Forum Audi A6 / A7
- Mazdomania
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Gosia
- Rocznik: 2001
- Moje auto: S6 C5
- Silnik: 4.2 326KM
- Skrzynia: Tiptronic
-
- Forum Audi A6 / A7
No i zmobilizowałaś mnie Gosiu do potruchtania na podpracowy parking 
Badanie metodą Macajewa mimo licznych dowodów na przewożenie małych Helmutów na tylnej kanapie niestety nie stwierdziło występowania mocowań ISO-FIX w moim aucie. Jednak głębsze badanie "szpary" ;P między kanapą a oparciem stwierdziło istnienie otworów montażowych zaślepionych kwadracikami z taśmy, jak pisał bendzji. Tak więc fajnie, zostało ustalić jakiego dokładnie mocowania potrzebuję.
Ps. Gosia, a jakie to poduszki na pokładzie skutkują zakazem przewożenia dzieci z tyłu?

Badanie metodą Macajewa mimo licznych dowodów na przewożenie małych Helmutów na tylnej kanapie niestety nie stwierdziło występowania mocowań ISO-FIX w moim aucie. Jednak głębsze badanie "szpary" ;P między kanapą a oparciem stwierdziło istnienie otworów montażowych zaślepionych kwadracikami z taśmy, jak pisał bendzji. Tak więc fajnie, zostało ustalić jakiego dokładnie mocowania potrzebuję.
Ps. Gosia, a jakie to poduszki na pokładzie skutkują zakazem przewożenia dzieci z tyłu?
- Mazdomania
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Gosia
- Rocznik: 2001
- Moje auto: S6 C5
- Silnik: 4.2 326KM
- Skrzynia: Tiptronic
-
- Forum Audi A6 / A7
Aha, pytałem z ciekawości bo u mnie takich naklejek nie ma więc i poduszek pewnie nie ma.
Co do ISO-FIXa to etka online podaje numer tylko dla tego po stronie kierowcy 8E0813545 a dla strony pasażera niby cześć niedostępna. Nie ma tylko literki na końcu (A czy B)? Tak jak pisał bendzji, ten sam numer jest dla Audi (A4 i A6), Passata i Skody, ale różni się literką na końcu i ewentualnie ostatnią cyfrą (5 lub 6). Tak też używane uchwyty w internecie są A lub B.
Jeśli mógłbyś bendzji wyjaśnić ostatecznie tę kwestię numerów to będzie super.
Co do ISO-FIXa to etka online podaje numer tylko dla tego po stronie kierowcy 8E0813545 a dla strony pasażera niby cześć niedostępna. Nie ma tylko literki na końcu (A czy B)? Tak jak pisał bendzji, ten sam numer jest dla Audi (A4 i A6), Passata i Skody, ale różni się literką na końcu i ewentualnie ostatnią cyfrą (5 lub 6). Tak też używane uchwyty w internecie są A lub B.
Jeśli mógłbyś bendzji wyjaśnić ostatecznie tę kwestię numerów to będzie super.
- bendzji
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Michał
- Rocznik: 2018
- Moje auto: Inne
- Nadwozie: Inne
- Napęd: Brak
- Skrzynia: Automat
- Paliwo: Diesel
Zwróć uwagę że w ETCE dla A6 C5 jest numer 8D0813545 i jest zaznaczone że 2 sztuki
8E0813545A - to są ISOFIXY dla A4 B6
Tu masz numery i zdjęcia mocowań dla A4 B5 - http://audi.pacula.eu/audi-a4-b5-montaz-mocowan-isofix/
8E0813545A - to są ISOFIXY dla A4 B6
Tu masz numery i zdjęcia mocowań dla A4 B5 - http://audi.pacula.eu/audi-a4-b5-montaz-mocowan-isofix/
-
- Forum Audi A6 / A7