Opony Matador
-
- Forum Audi A6 / A7
Opony Matador
Witam
Szukam do swojej Audiczki sensownych opon na zimę. Teraz mam letnie 225/45/18
Sprzedawca w katalogu wypatrzył, że najlepszą opcją będzie rozmiar na moje 18stki felgi 245/40/18
Szukałem i znalazłem nowe opony z 2012 roku firmy Matador
http://allegro.pl/4szt-opony-zimowe-245 ... 87868.html
Czy ktoś jeździł, albo jeździ na takich? Bo cena przystępna, tylko nie miałem nigdy z tą firmą do czynienia.
Szukam do swojej Audiczki sensownych opon na zimę. Teraz mam letnie 225/45/18
Sprzedawca w katalogu wypatrzył, że najlepszą opcją będzie rozmiar na moje 18stki felgi 245/40/18
Szukałem i znalazłem nowe opony z 2012 roku firmy Matador
http://allegro.pl/4szt-opony-zimowe-245 ... 87868.html
Czy ktoś jeździł, albo jeździ na takich? Bo cena przystępna, tylko nie miałem nigdy z tą firmą do czynienia.
-
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Michał
- Moje auto: A6 C6
- Rocznik: 2006
- Nadwozie: Limuzyna
- Silnik: 2.7TDI 180KM
- Napęd: FWD
- Skrzynia: Manual
- Paliwo: Diesel
-
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Forum Audi
- Moje auto: A6 C5
- Rocznik: 1998
- Nadwozie: Avant
- Silnik: 1.8T AJL 180KM
- Napęd: Quattro
- Paliwo: Benzyna
opony 5 lat od daty produkcji mają pełną gwarancje producenta130TDI pisze:4 lata to już stare opony. Może zastanów się nad Nexenem? wychodzą przystępnie cenowo duże rozmiary typu 17" 18"
klient musi dostać 2 lata gwarancji -jeśli nie można spełnić tych warunków należy oponę przecenić
w związku z słabymi zimami i dużymi zapasami opon na mag producentów część produkcji jest wstrzymana do czsu wyprzedaży opon z dot 12/13/14
polimery nie starzeją się tak szybko a już praktycznie wcale właściwie magazynowane
zmień samochód bo masz 2-krotnie starszy niż te opony a w nim mnóstwo elementów gumowych
zimowy matador daje radę ale lato to tragedia
nexen jest bardzo OK przeważnie z młodym dot
-
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Michał
- Silnik: 2.7TDI 180KM
-
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Kamil
- Moje auto: A6 C7
- Rocznik: 2018
- Silnik: 3.0T CREH 340KM
- Skrzynia: Tiptronic
Tak czy siak guma się starzeje i twardnieje. Wg mnie 4 lata to trochę za dużo, pojeździsz 3 lata i opony będą miały 7 lat i nie wierze że nie stwardnieje guma.enduro7 pisze: opony 5 lat od daty produkcji mają pełną gwarancje producenta
klient musi dostać 2 lata gwarancji -jeśli nie można spełnić tych warunków należy oponę
Jak brać ze starym dot to jakieś markowe opony typu Nokian, Pirelli czy Michelin.
Kupiłem do C6 za 1200 zł z przesyłką komplet 225/50/17 Nexena dot 2015 i sprawują się świetnie, nie gorzej od Nokiana 16 którego mam w A4.
-
- Forum Audi A6 / A7
130TDI pisze:Tak czy siak guma się starzeje i twardnieje. Wg mnie 4 lata to trochę za dużo, pojeździsz 3 lata i opony będą miały 7 lat i nie wierze że nie stwardnieje guma.enduro7 pisze: opony 5 lat od daty produkcji mają pełną gwarancje producenta
klient musi dostać 2 lata gwarancji -jeśli nie można spełnić tych warunków należy oponę
Jak brać ze starym dot to jakieś markowe opony typu Nokian, Pirelli czy Michelin.
Kupiłem do C6 za 1200 zł z przesyłką komplet 225/50/17 Nexena dot 2015 i sprawują się świetnie, nie gorzej od Nokiana 16 którego mam w A4.
zmieniłbyś zdanie gdybyś zapoznał się z wykresem twardnienia gumy /względem czasu
całą nagonkę na stare doty sprowokowało lobby oponiarskie (tv internet ) w latach prosperity gdy przyszedł kryzys zostali z magazynami pełnymi starych dotów i ręką w nocniku .teraz powoli próbują to odkręcać szczególnie widać tu działania uświadamiające michelin i pirelli
czas całkowitego rozkładu oponyi innych polimerów w środowisku to tyśiące lat a ty mówisz żę 4 lata magazynowania w prawidłowych warunkach to staroć
oczywiście wszystko należy rozpatrywać indywidualnie trafiają się 2 letnie barumy z totalną siatką starzeniową i 25 letnie michały czy conti a nawet opony z ozosu dawny kormoran lub dębicy które nie mają oznak starzenia czy degradacji gumy i nadal są w eksploatacji
gratuluje zakupu dobry wybór śmiem twierdzić żę lepszy niż niejedna markowa opona
-
- Forum Audi A6 / A7
takie badanie palcem jest złudne130TDI pisze:Opona oponie nie równa, spotkałem się już ze starymi zimówkami z bieżnikiem twardym niczym kartofle Wszystko zależy od rodzaju użytej gumy do produkcji opon.
ta twarda zimówka badana palcem w +20 stopni możę okazać się bardziej mięka w -10 stopni od niejednej świeżęj opony bardzo miękiej w +20 stopni
wszystko zależy od włąsciwości użytej mieszanki i spadku jej plastyczności względem temperatury
twardość mieszanki mierzy się durometrem a nie palcem !
-
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Krzysztof
- Silnik: 2.6 ABC 150KM
- Kontakt:
-
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Kamil
- Moje auto: A6 C7
- Rocznik: 2018
- Silnik: 3.0T CREH 340KM
- Skrzynia: Tiptronic
Chyba nie trzeba specjalistycznych pomiarów dokonywać żeby stwierdzić że opona nie spełnia swoich parametrów przy podjazdach, ruszaniu z miejsca itp.enduro7 pisze:takie badanie palcem jest złudne
ta twarda zimówka badana palcem w +20 stopni możę okazać się bardziej mięka w -10 stopni od niejednej świeżęj opony bardzo miękiej w +20 stopni
wszystko zależy od włąsciwości użytej mieszanki i spadku jej plastyczności względem temperatury
twardość mieszanki mierzy się durometrem a nie palcem !
A gdzie ja napisałem że badałem palcem i w temp +20?!
To były spostrzeżenia odnośnie opon które miałem założone na aucie w warunkach zimowych!!!