[ ASB 3.0 232 KM] Brak mocy tylko 208 KM
[ ASB 3.0 232 KM] Brak mocy tylko 208 KM
Witam od kilku miesiecy jestem szczesliwym? posiadaczem takiego auto w wersji quattro. Jednak pewnego dnia przejechalem sie mercedesem w211 rowniez z 3 litrowym silnikiem (poniewaz te audi to jest pierwsze moje doswiadczenie z tak mocnym silnikiem). No i po przejazdzce stwierdzilem ze z moim autem jest cos nie tak i pojechalem na hamownie auto sprawdzili na drodze (z przyczepiona hamownia do kola) no i wyszlo z tego badania ze moj samochod ma 208.8 KM. Teraz moje pytanie jest takie co moze byc przyczyna tak slabego wyniku? dodam ze jest to auto z 2006 roku z orginalnym przebiegiem 320 tys. dodam jeszcze ze tak dlugo jak mam ten samochod a zrobilem juz nim ponad 10 tys. nie pojawila mi sie zadna kontrolka dpf czy od zaworu EGR.
Ten co hamowal auto ocenil to tak ze komputer w samochodzie nie pokazuje zadnych bledow wiec DPF i EGR odrazu odrzucil pozatym przy zapchanym DPFie spadek jest ok 10-15 KM a nie 25 jak w moim przypadku i na dzien dzisiejszy obstawia ze na 80% sa to wtryski ktore juz poprostu nie podaja wystarczajacej ilosci paliwa.. Oczywiscie po chwili zostalem poinformowany o ocenie wtryskow i jakos nie usmiecha mi sie wymieniac kompletu za jakies 6-7 tys. A uzywane jesli nie znasz na 100% ich historii tez odpadaja.. On rowniez zapronowal mi usluge warsztatowa czyli chip tunning i stwierdzil ze to by bylo najtansze i najbardziej rozsadne rozwiazanie problemu.. Rowniez zastanawiam sie nad pojechaniem do autoryzowanego serwisu na diagnoze mysle ze tam najpewniej by znalezli usterke? Co wy o tym myslicie? A wy od czego byscie zaczeli swoje poszukiwania w moim przypadu?
- phpbb3 forum A6
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Forum Audi
- Rocznik: 2005
- Moje auto: A6 C6
- Nadwozie: Limuzyna
- Silnik: 2.6 ABC 150KM
- Napęd: Quattro
- Skrzynia: Manual
- Paliwo: Diesel
- Kontakt:
[quote="bart3kc"] zastanawiam sie nad pojechaniem do autoryzowanego serwisu na diagnoze mysle ze tam najpewniej by znalezli usterkę[/quote]
w ASO niekoniecznie, tam zaczną wymieniać po kolei co im przyjdzie do głowy i na koniec wystawią rachunek, ale jak najbardziej poszukać jakiegoś ogarniętego mechanika co znajdzie przyczynę problemu
w ASO niekoniecznie, tam zaczną wymieniać po kolei co im przyjdzie do głowy i na koniec wystawią rachunek, ale jak najbardziej poszukać jakiegoś ogarniętego mechanika co znajdzie przyczynę problemu
Nie moga mi zrobic tylko diagnostyki samochodu na podstawie ich sprzetu? A jakies propozycje dobrego mechanika specjalizujacego sie wlasnie w tych silnikach?w okolicach poznania lub gorzowa wlkpw ASO niekoniecznie, tam zaczną wymieniać po kolei co im przyjdzie do głowy i na koniec wystawią rachunek, ale jak najbardziej poszukać jakiegoś ogarniętego mechanika co znajdzie przyczynę problemubart3kc pisze: zastanawiam sie nad pojechaniem do autoryzowanego serwisu na diagnoze mysle ze tam najpewniej by znalezli usterkę
- metyoo
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Metyoo
- Rocznik: 1993
- Moje auto: S4 C4
- Nadwozie: Limuzyna
- Silnik: 2.0 130KM
- Napęd: FWD
- Paliwo: Benzyna
- Kontakt:
Kolega już ci napisał- w ASO pracują wymieniacze, a firma nastawiona jest na jak największy zysk.
Jedź do konkretnego warsztatu, np. Bosch Service i tam sprawdzą ci konkretnie wtryski, ale bądź świadom, że zanim rozpoczniesz fizyczne naprawy wykonuje się diagnostykę komputerową i nie mam tutaj na myśli odczytania błędów, tylko porządne wykonanie logów, bez tego będziesz błądził jak dziecko we mgle. Wymienisz pół silinika i nadal nie będzie wiadomo o co chodzi.
PS.Jesteś pewien, że twoje auto jest wyposażone w DPF?
Jedź do konkretnego warsztatu, np. Bosch Service i tam sprawdzą ci konkretnie wtryski, ale bądź świadom, że zanim rozpoczniesz fizyczne naprawy wykonuje się diagnostykę komputerową i nie mam tutaj na myśli odczytania błędów, tylko porządne wykonanie logów, bez tego będziesz błądził jak dziecko we mgle. Wymienisz pół silinika i nadal nie będzie wiadomo o co chodzi.
PS.Jesteś pewien, że twoje auto jest wyposażone w DPF?
posiada dpf
[ Dodano: 2015-12-31, 15:49 ]
Witam odpowiadam na watek poniewaz uporalem sie z moim problemem i moze rozwiazanie pomoze innym uzytkownikom.. A wiec zrobilem tak jak napisal metyo pojechalem do serwisu Boscha gdzie zdiagnozowali moj samochod i powiedzieli mi ze samochod jest w jak najlepszym pozadku i zalecil mi zastosowanie preparatu bg 244 do czyszczenia ukladu paliwowego i po wlaniu preparatu i przepaleniu ok 45 litrow diesla auto nabralo momentalnie na mocy co prawda nie hamowalem go ale w najblizszym mozliwym czasie zrobie to i napisze jaki wynik pozdrawiam
[ Dodano: 2015-12-31, 15:49 ]
Witam odpowiadam na watek poniewaz uporalem sie z moim problemem i moze rozwiazanie pomoze innym uzytkownikom.. A wiec zrobilem tak jak napisal metyo pojechalem do serwisu Boscha gdzie zdiagnozowali moj samochod i powiedzieli mi ze samochod jest w jak najlepszym pozadku i zalecil mi zastosowanie preparatu bg 244 do czyszczenia ukladu paliwowego i po wlaniu preparatu i przepaleniu ok 45 litrow diesla auto nabralo momentalnie na mocy co prawda nie hamowalem go ale w najblizszym mozliwym czasie zrobie to i napisze jaki wynik pozdrawiam
-
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Paweł
- Nadwozie: Avant
- Silnik: 2.7TDI 180KM
Jeżeli nie ma takiej możliwości to po co pytać ?metyoo pisze:Napisałem, że nie ma? To było pytanie, nie stwierdzenie.Dziadekblack pisze:Nie ma możliwości zeby ASB fabrycznie był bez dpf wiec nie siej zamętu ...
Czytamy ze zrozumieniem!
[ Dodano: 2015-12-31, 20:55 ]
Jak zobaczę wlepę z kodem ASB i bez dpf to uwierzę i przeproszękrzysiek-lex pisze:Dziadekblack -sam nie siej zamętu. Może być że ASB jest bez dpf, sam mam ten motor i nie mam w/w. Jest przystosowany ale bez
-
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Paweł
- Nadwozie: Avant
- Silnik: 2.7TDI 180KM