Sklep Ipart
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive

poprawa Bose

Car Audio
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Wasabi
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

poprawa Bose

Post autor: Wasabi » 14 gru 2015, 08:42

W moim C5 mam Bose z RNS-D. Szczerze mówiąć, jakość dźwięku nie powala na kolana, chciałbym trochę temu zaradzić. W związku z tym ma kilka pytań.

1 - czy radio symphony ma lepszy przetwornik niż RNS-D? Jeżeli tak, po zmianie radia muszę przeprowadzać kodowanie? Zakładam, że przy takiej zmianie stracę GPS, zostanie wzmacniacz i zmieniarka....

2 - głośniki Bose mają impendancję 2Ohm - tyle wyczytałem. Czy jest to impendancja jednego głośnika, czy zestawu tw + mid bass?

3 - jakiej wielkości zabezpieczenie jest na wzmacniaczy Bose? 20A, 40A?

4 - czy w przednie drzwi zmieszczą się głośniki o średnicy 170mm?

5 - czy wiadomo jak tnie zwrotnica w drzwiach przednich?

Audi A6 Polska
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Michał
Rocznik: 2005
Moje auto: A6 C6
Nadwozie: Limuzyna
Silnik: 2.7TDI 180KM
Napęd: FWD
Skrzynia: Manual
Paliwo: Diesel

Post autor: Audi A6 Polska » 14 gru 2015, 08:52

Wasabi pisze:jakość dźwięku nie powala na kolana
Pytania typowo techniczne :] ale kilka groszy z miojej strony nim zaczniesz kombinacje ze zmianą radia proponowałbym skupic się bardziej na samych głośnikach a konkretnie na ich zamianie.
Z tego co wiem lepiej miec ciut gorsze radio i lepsze głośniki niż na odwrót :]
Troche mnie jednak dziwi, ze Bose Cie nie satysfakcjonuje - to ma całkiem dobre brzmienie :]
Ale kombinowac zawsze w stronę lepszego mozna :]

Awatar użytkownika
chris1987
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Krzychu
Rocznik: 2001
Moje auto: A6 C5
Nadwozie: Avant
Silnik: 1.9TDI AWX 131KM

Post autor: chris1987 » 14 gru 2015, 20:37

1. Prawdopodobnie lepiej zagra. Symphony ma ukryty EQ i można pobić niskie, średnie, wysokie tony i to oddzielnie dla przodu lub tylu. Stracisz GPS.
2. 2Ohm dla zestawu na 90%. Równolegle. Seryjne Blaupunkty (bez bose) maja 3Ohm
3. 10A, albo 20A
4. Raczej 170mm stworzone z myślą do caraudio powinny wejść. Przetworniki są zamontowane bezpośrednio do tapicerki na 3wkręty(nie bose) lub 4-wkręty (z bose)
5. Nie ma zwrotnicy. Tweetery maja tylko kondensator na kablu 4,7uF 50V (nie-bose), ale dla systemu bose na 99% jest taki sam. Tweeter bez, czy z bose jest taki sam.

Też kminiłem jak podrasować lekko BOSE, ale tak żeby dalej wyglądało jak seryjne, bez ciągania kabli, przeróbek itd.
Najbardziej mi brakuje średnich i zejścia niskiego basu. Jest tylko takie twarde pukanie. Usatysfakcjonowałby mnie efekt Bose jaki jest w mietku S210 albo W163 po FL. Niby wzmacniacz taki sam(nawet słabszy), głośniki pawie takie same, a różnica duża.
1. Kupiłem woofer z bliźniaczego zestawu Bose. Alfy 147, albo lancii lybra. Tam jest wizualnie taki sam woofer jak u nas, tylko 2cewkowy. Podłączyłem. Gra żywiej, trochę lepiej, ale bez szału.
2. Kupiłem 2kanalowy wzmacniacz blaupunkt + głośnik Tang-Band w5-1138smf (ta firma robi głośniki do droższych zestawów Logitech, Creative) Zamontowałem go do ori skrzynki bose. Litraż idealny, prasuje na wcisk. Basu zrobiło się bardzo dużo, dość nisko... nie podobał mi się ogólny efekt. Nie zgrywało się z głośnikami w drzwiach. Głośnik fajnie gra w 13L, zaadoptuje go gdzieś w domu.
Obrazek
Na wiosnę wyciszę drzwi matami butylowymi firmy STP, subwoofer również obkleję. Tweetery stłumię o -2dB i myślę ze będzie w miarę ok.

Ciekawostka 1. Wersja allroad-a A6 C5 z 2004roku. Miały cyfrowe wzmacniacze Bose jak w a4b6 i wyżej oraz dwu cewkowy woofer. :) Chyba z myślą o RNS-E
Obrazek
Ciekawostka2. U kolegi Concert II z seryjnymi blaupunktami gra lepiej niż u mnie RNS-D z bose. Więcej średnich, więcej przestrzeni, wysokie nie wrzeszczą.
AWX 175KM/380NM

Awatar użytkownika
Wasabi
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: Wasabi » 14 gru 2015, 22:04

Mi przede wszystkim brakuje średnicy, ten system gra mało naturalnie, jakby jego jedynym zadaniem była reporodukcja disco....

1 - GPSa nie potrzebuję, chciałbym żeby coś lepiej zagrało bez EQ, tak po prostu, to co dostało to wypluje...

2 - 2Ohm równolegle? trochę dużo, znaczy mało :) to by znaczyło, że głośniki są jedno ohmowe...

3 - kurde mało :/

4 - to dobrze, tylko co z tego, jak mam głośniki 4 Ohm :/

5 - nie mam komentarza...

Zasadniczo mam taki zamysł:

- odcinamy głośniki w tylnych drzwiach
- wykorzystując oryginalne okablowanie podłączamy jakąś sensowną jednostkę centralną (symphony tutaj pasuje, w końcu sygnał idzie po RCA)
- zamiast wzmacniacza Bose daje 4ch Zapco, które mam -> tylko ono ma zabezpieczenie 40A...
- w przednie drzwi daje swoje głośniki, na kostce łałdi
- zamiast suba daje to: http://sklep.basser.pl/pl/obudowy-fit-b ... ofera.html

w efekcie mam swoje graty na oryginalnych kablach i wiązkach...
pytanie czy to się uda :)

Awatar użytkownika
chris1987
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: chris1987 » 15 gru 2015, 22:58

Można i tak. Ale drzwi w C5 pod CarAudio są tragiczne.
Ew. zainstalować RNS-E. Dużo ludzi po takim swapie chwali sobie lepsza jakość dźwięku, oraz funkcjonalność m.in. mp3, dvd. navi 3d, karty pamięć, rozbudowa BT... odmładza środek.
Niestety: cena trochę za duża, dostępność (te z A4, TT, A3 itd maja inny frontowy panel, wiec musi być z C5 04r) aaaa i najgorsze.... kradną jak cholera.
RNS-D nikt nie rusza, bo nikt tego nie chce.

PS
Wyliczyłem wg. kalkulator on-line. Tweetery są cięte na ok 8,5kHz
AWX 175KM/380NM

Awatar użytkownika
Wasabi
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: Wasabi » 16 gru 2015, 07:24

wiem, coś o drzwiach w C5, dlatego chce zainstalować w fabryczne miejsca i sprawdzić jak to zagra...

Jak są podłączone głośniki w drzwiach? Idzie przewód od wzmacniacza, trafia do midbasa, a od midbasa następny przewód idzie do tw? Nie ma przypadkiem zwrotki pod klamką?

RNS-E nie chcę, to zarąbiście drogi półśrodek. Wolałbym już jakiegoś Kenwooda 2din, czy Alpine.
MP3 mi nie jest potrzebne, dvd jednak by się przydało :)

W sumie, chciałbym system, który zagra ładne średnie i stworzy jakąkolwiek scenę....

Awatar użytkownika
chris1987
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: chris1987 » 21 gru 2015, 00:39

Głośniki w drzwiach są podłączane równolegle, bezpośrednio pod wzmacniacz Bose. Jak pociągniesz do góry tapicerkę to przyblokuje Ci się na wiązce. Aby odblokować i całkiem ściągnąć panel musisz rozpiąć z 4 wtyczki , jedna z nich 2-pinowa wtyczka z zielono-czarnymi kablami jest do głośników. Po stronie boczka, wtyczka męska bezpośrednio idzie do tweetera i woofera, na wtyczce są zmostkowane. Po drodze jest wspomniany kondensator 4,7uF zawinięty parciana taśma i rurka termokurczliwa. Macając łatwo wyczuć pod palcami. Wymieniłem kondensatory na polipropyleny. Pasmo się poszerzyło, ale kosztem podbicia - za bardzo się wydzierają. Dalego chciałem je stłumić rezystorami ceramicznymi o -2dB.

Obrazek

Czekam na taka przejściówkę. Na dniach podłącze z ciekawości pioneera deh9400 z byłego auta. Ciekawe, czy coś więcej wydusi z Bose, niż rns-d.
Obrazek

Tez bym chciał, aby tak zagrało u mnie.
Myślałem żeby obrócić tweeter w przeciwfaze. Ale chyba najpierw wyciszę drzwi, ale to po zimie :)
AWX 175KM/380NM

Awatar użytkownika
Spark
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: Spark » 21 gru 2015, 13:49

Ja mam porównanie. Zmieniłem z symphony na rns d. I teraz żałuje. Symphony dużo lepiej gra jak dla mnie, a uwierz mi mam ucho. I nawet stacje radiowe lepiej mi zbiera.

Awatar użytkownika
Wasabi
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: Wasabi » 25 gru 2015, 23:28

Ok, zacznę od zmiany RNS-D na Symphony. Czy w takim przypadku muszę kodować jakoś Symphony?

Awatar użytkownika
chris1987
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: chris1987 » 26 gru 2015, 17:54

Symphony
- I-generacja nie: ma BOSE pin. Trzeba go podłączyć pod masę
- II-Generacja tak: vag, albo vcds. Ale jest możliwość ze wcześniej grało z bose - wtedy nie trzeba kodować.
AWX 175KM/380NM

Awatar użytkownika
Wasabi
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: Wasabi » 26 gru 2015, 23:58

Czy Symphony I jest plug and play w mojej sytuacji? Czy trzeba będzie dorabiać przejściówki?

Co to jest pin BOSE, który trzeba zmasować?

Awatar użytkownika
chris1987
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: chris1987 » 27 gru 2015, 12:16

Większość p&p, ale się upewnij.
Tak bose pin to tylko jeden kabelek który podłącza się do masy. Radio wtedy dostaje do zrozumienia ze gra w trybie bose. M.in. przy włączeniu radia pokazuje się na wyświetlaczu napis bose, uruchamia charakterystykę EQ pod bose, oraz wyjścia liniowe zmieniają napięcie.
AWX 175KM/380NM

daw2
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: daw2 » 14 mar 2016, 20:47

chris1987 pisze:Głośniki w drzwiach są podłączane równolegle, bezpośrednio pod wzmacniacz Bose. Jak pociągniesz do góry tapicerkę to przyblokuje Ci się na wiązce. Aby odblokować i całkiem ściągnąć panel musisz rozpiąć z 4 wtyczki , jedna z nich 2-pinowa wtyczka z zielono-czarnymi kablami jest do głośników. Po stronie boczka, wtyczka męska bezpośrednio idzie do tweetera i woofera, na wtyczce są zmostkowane. Po drodze jest wspomniany kondensator 4,7uF zawinięty parciana taśma i rurka termokurczliwa. Macając łatwo wyczuć pod palcami. Wymieniłem kondensatory na polipropyleny. Pasmo się poszerzyło, ale kosztem podbicia - za bardzo się wydzierają. Dalego chciałem je stłumić rezystorami ceramicznymi o -2dB.

Obrazek

Czekam na taka przejściówkę. Na dniach podłącze z ciekawości pioneera deh9400 z byłego auta. Ciekawe, czy coś więcej wydusi z Bose, niż rns-d.
Obrazek

Tez bym chciał, aby tak zagrało u mnie.
Myślałem żeby obrócić tweeter w przeciwfaze. Ale chyba najpierw wyciszę drzwi, ale to po zimie :)

Masz tą przejsciówkę? Robiłeś ten eksperyment?
Pomogłem? Kliknij

ODPOWIEDZ

Wróć do „A6 C5 (1997-2005)”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl