Sklep Ipart
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive
Sklep

[A6 C5] Avant zmiana profilu opony

Koła, felgi i opony
ODPOWIEDZ
Jarek-LT

[A6 C5] Avant zmiana profilu opony

Post autor: Jarek-LT » 30 lis 2015, 11:33

Witam

Jak w temacie jeżdżę obecnie a felach R17 i oponach 225/50.
Zastanawiam się, jak zmieni się komfort jazdy na felach R19 i profilu 245/35.
Obecnie mimo usztywnionego i niskiego zawieszenia auto płynie choć mam brak porównania z innymi A6.
Wcześniej miałem 80Avanta na felach R18 225/40 i było akceptowalne lecz bez żadnego komfortu.

Piotrek_85
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Grzegorz
Rocznik: 2006
Moje auto: A6 C6
Nadwozie: Limuzyna
Silnik: 2.7TDI 180KM
Napęd: FWD
Skrzynia: Manual
Paliwo: Diesel

Post autor: Piotrek_85 » 30 lis 2015, 14:35

Jesli masz obecnie profil 225/50 , a zamienisz go na przysłowiowego "naleśnika" czyli R19 245/35 to nie ulega wątpliwości, że nagle zaczniesz wyczuwać wszystkie te nierówności jezdni, na które w ogóle wcześniej nie zwracałeś uwagi....bo ich poprostu wcześniej nie czułeś.......
Nie są to od razu nie wiadomo jakie stukania czy walenia kołami o asfalt, ale komfort lekko się pogorszy. natomiast jeździ się całkiem normalnie i mi nie przeszkadzało aż tak po przesiadce z zimowego profilu R16 225/50 na R19 265/30 tył i R19 235/35 przód. Jedyna wada takich kół......to.........jedna chwila nieuwagi.......wpadniesz w głębszą wyrwę w asfalcie przy większej prędkości i felga skrzywiona praktycznie od razu.....
Będziesz prostował średnio co 2 miesiące jeśli jeżdzisz po "klasycznych" polskich drogach :).
Ja sprzedałem swoj komplet i zamieniłem na R17 bo jedną felge tak skrzywiłem, że nie byli mi w stanie do końca jej wyprostować a na drugiej zajechałem oponę, bo nie wyczułem, że schodzi mi powietrze z koła (na takim profilu nie wyczujesz zbytnio spadku ciśnienia...przynajmniej nie od razu). No i cena opon R19.......wystarczy spojrzeć na ceny......minimum to 600 - 700 zł za sztukę....chyba że kupujesz używki.

Jarek-LT

Post autor: Jarek-LT » 18 gru 2015, 08:30

Albo jakieś chinole....koło 1,5k masz nowy komplet..

Felgi z oponami założone, dopiero to zaczyna to wyglądać - do tego dążyłem.
Są również w tym zestawie dystanse 25mm niestety chyba o 5mm za szerokie.
Ze mam gwinta to na razie lekko wyżej podniosę budę aby nie obcierało, pojeżdzę posprawdzam
i zdecyduję ile zebrać tarcze dystansów.
Specjalnie napisałem o zebraniu dystansów 5mm gdyż mam poszerzacze ze zmianą rozstawu i ilości śrub. Pisałem do wykonawcy o 20mm ale zrobił docelowo 25. :[
Nowa , odświeżona fela leżała do zaadaptowania do 80 ale w międzyczasie zmienił się samochód...
Serce bolało jak leżały bezużytecznie... <rotfl>

ODPOWIEDZ

Wróć do „A6 C5 (1997-2005)”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl części samochodowe motostacja