Witam, panowie mam pytanie 25 października miałem zdarzenie na parkingu, sprawca nie mial OC i zaczęły się problemy. Zgłosiłem szkodę do PZU, oni nie chcieli wypłacić kasy bo sprawca się początkowo nie przyznawał itp. 25.11 dostałem info o odmowie wypłaty z braku dokumentów od sprawcy. 26.11 papiery wpłynęły, 27.11 oświadczenie szkody. W pt dodtalem tel. że jutro powinienem dostać przelew. Niedawno dowiedziałem się, że mogę starać się o odsetki za późną wypłatę odszkodowania. Czy możecie mi powiedzieć coś więcej na ten temat? Jak załatwić tą sprawę? Jakoś mało mi tego chcą wypłacić dlatego pytam czy mogę liczyć na więcej pieniędzy?
Pozdrawiam
późna wypłata odszkodowania, jakie mam prawa?
-
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Rafał
- Rocznik: 2006
- Moje auto: A6 C6
- Nadwozie: Avant
- Silnik: 2.7TDI 180KM
- Napęd: Quattro
- Skrzynia: Manual
- Paliwo: Diesel
Ubezpieczycie sprawcy ma obowiązek wypłaty odszkodowania w ciągu 30 dni od dnia zgłoszenia szkody. Jeżeli przyjął odpowiedzialność i spóźnił się z wypłatą to masz prawo żądać odsetek liczonych od 31 dnia aż do dnia wypłaty odszkodowania. Co do wysokości odszkodowania to z pewnością otrzymałeś kosztorys ofertowy, możesz go podesłać na PW i zobaczę jak on jest zrobiony.
Propozycję wysokości odszkodowania zawsze możesz podważyć. Kwestia tego czy jesteś w stanie barwnie napisać odwołanie zebrać trochę informacji potwierdzających, że naprawa będzie bardziej kosztowna, ale próbować nie tyle można co trzeba
Oprócz tego zawsze zostaje opcja skorzystania z oferty firmy odszkodowawczej (tutaj też musisz dobrze poszukać, bo partaczy jest więcej niż mniej
), która zajmie się sprawą z odszkodowaniem w całości, a następnie odpali sobie od tego %.

Z tego co piszesz szkoda z OC sprawcy
należy się odszkodowanie w ciągu 30dni od zgłoszenia puzniej odsetki ..... co do wysokości jeżeli na kosztorys cena części muszą dać nowe w oryginale bez amortyzacji i innych potrąceń , reszta według InfoExperta ... jeżeli są dodatkowe uszkodzenia które nie są ujęte w kosztorysie ( widoczne po rozebraniu albo pominięte ) najlepiej zgłosić ponowne oględziny i je wskazać
!