Witam!
Nie działają mi światła stopu po lewej jak i prawej stronie.
Środkowa listwa stop zapala się jak należy - czyli czujnik przy pedale można raczej wyeliminować.
Sprawdziłem bezpiecznik odpowiadający za światła wszystko ok.
Przy wyłączonych światłach postojowych zauważyłem, że wciskając pedał stop, zapala się lewa tylna lampa (z prawą nic się nie dzieje), ale nie stopu tylko mijania.
W związku z powyższym wyciągnąłem żarówki tak aby były widoczne i przy wciskaniu widać, że żarówka zaczyna mocniej świecić.
Czy chodzi może o jakieś zwarcie? Czy kryje się w tym jakaś inna przyczyna?
Nie znam się zbytnio na elektryce, dlatego proszę o pomoc.
[1,9 TDI 1998r] brak stopu
Tak zgadza się, mam takie żarówki.
Człowiek się uczy całe życie
Dzięki Twojej odpowiedzi zwróciłem uwagę, że w jednej żarówce mam delikatnie przerwane 1 włókno - czyli wychodzi na to (aż śmieszne), że po wymianie żarówki wszystko będzie ok.
Tylko teraz zastanawia mnie fakt (czysta ciekawość) do czego służy środkowa żarówka skoro nie do stopu.
Górna - jednowłóknowa - kierunek
Środek - jednowłóknowa -
??
Dolna - dwuwłóknowa - mijania + stop
Ps.
Wychodzi na to, że przez tyle lat nie zwracałem do końca uwagi na moje tylne światła, no chyba, że mechanik mi pozmieniał kiedyś żarówki nie mówiąc mi o tym
Człowiek się uczy całe życie

Dzięki Twojej odpowiedzi zwróciłem uwagę, że w jednej żarówce mam delikatnie przerwane 1 włókno - czyli wychodzi na to (aż śmieszne), że po wymianie żarówki wszystko będzie ok.
Tylko teraz zastanawia mnie fakt (czysta ciekawość) do czego służy środkowa żarówka skoro nie do stopu.
Górna - jednowłóknowa - kierunek
Środek - jednowłóknowa -

Dolna - dwuwłóknowa - mijania + stop
Ps.
Wychodzi na to, że przez tyle lat nie zwracałem do końca uwagi na moje tylne światła, no chyba, że mechanik mi pozmieniał kiedyś żarówki nie mówiąc mi o tym