Jak dobrze zadbać o lakier na okres zimowy
Jak dobrze zadbać o lakier na okres zimowy
Siemka
Chciałbym Was zapytać jak zabezpieczacie lakier na zimę , stosujecie jakieś dobre specyfiki ? Nie robiłem nigdy polerki więc nie wiem jak należy się do tego zabrać ... Co byście mogli mi doradzić aby dobrze to i wyglądało i też "funkcjonowało" ?
Pozdrawiam
Chciałbym Was zapytać jak zabezpieczacie lakier na zimę , stosujecie jakieś dobre specyfiki ? Nie robiłem nigdy polerki więc nie wiem jak należy się do tego zabrać ... Co byście mogli mi doradzić aby dobrze to i wyglądało i też "funkcjonowało" ?
Pozdrawiam
- yaszczur
- Forum Audi A6 / A7

- Imię: Paweł
- Rocznik: 2001
- Moje auto: S6 C5
- Nadwozie: Avant
- Silnik: 4.2 ASG 299KM
- Napęd: Quattro
- Skrzynia: Tiptronic
- Paliwo: Benzyna
1. Mycie wstępne, najlepiej przy użyciu aktywnej piany o neutralnym PH, jeśli ktoś nie ma możliwości może być zwykła myjka bezdotykowa. Chodzi o to, aby usunąć powierzchowne, luźne zabrudzenia bez szorowania nimi po lakierze. Spłukiwanie.
2. Mycie zasadnicze, szampon + gąbka, ewentualnie rękawica, dwa wiadra (jedno z szamponem drugie do płukania). Dokładnie czyścimy każdą powierzchnię, wgłębienia, zakamarki, wnęki: drzwi, maski, klapy bagażnika. Na koniec porządne spłukiwanie. Jeśli ktoś uzna, że auto po myciu na samej myjni bez ręcznego podejścia jest czyste, to jest w błędzie. Porządne mycie to dwa etapy.
3. Glinkowanie. Usuwanie resztek asfaltu, oksydacji lakieru i wszystkiego co się w niego "wgryzło" przy użyciu glinki i jakiegoś lubrykantu (może być ciepła woda z odrobiną szamponu samochodowego). Nie będę się rozpisywał o technice, załączam filmik poglądowy
4. Kolejne mycie, jak w punkcie 2
5. Dokładne osuszenie całej karoserii miękkim ręcznikiem z mikrofibry ewentualnie ircha.
6. Odtłuszczanie. Przecieranie karoserii IPA, dzięki czemu wosk lepiej będzie się trzymał. Można użyć Cleanera dedykowanego pod wosk.
7. Nakładanie cienkiej warstwy dobrego wosku, czekamy do 5 min aż przyschnie, polerujemy miękką szmatką z mikrofibry. Można pokusić się o kolejną warstwę, sam nakładam dwie.
7. Koniec, auto się błyszczy i lakier na zimę mamy zabezpieczony
Przy obecnej pogodzie, czynności glinkowania, osuszania, odtłuszczania i samego nakładania wosku najlepiej wykonywać w garażu, jeśli to możliwe ogrzewanym. Temp. 15-20stC jest najodpowiedniejsza. Sporo tego, ale żeby zabezpieczenie było porządne i wosk trzymał cały sezon, wymaga to trochę pracy. Nad autem o gabarytach A6 schodzi około 5-6h w pojedynkę. Powyżej opisałem jak sam to robię i proszę nie traktować tego jak profesionalny tutorial
Warto nawoskować również wnęki drzwi itp. miejsca gdzie spływa woda, jeśli jeździmy zimą na alu również warto je liznąć woskiem, dodatkowo nasmarować uszczelki smarem silikonowym, bądź wazeliną techniczną. Pominąłem wyżej kwestie ewentualnych ubytków lakieru, ale jeśli zauważymy po dokładnym umyciu, jakieś odpryski itp. należy porobić zaprawki przed nałożeniem wosku.
Dobre woski na zimę Collinite 476s, Collinite 845. Polecam
2. Mycie zasadnicze, szampon + gąbka, ewentualnie rękawica, dwa wiadra (jedno z szamponem drugie do płukania). Dokładnie czyścimy każdą powierzchnię, wgłębienia, zakamarki, wnęki: drzwi, maski, klapy bagażnika. Na koniec porządne spłukiwanie. Jeśli ktoś uzna, że auto po myciu na samej myjni bez ręcznego podejścia jest czyste, to jest w błędzie. Porządne mycie to dwa etapy.
3. Glinkowanie. Usuwanie resztek asfaltu, oksydacji lakieru i wszystkiego co się w niego "wgryzło" przy użyciu glinki i jakiegoś lubrykantu (może być ciepła woda z odrobiną szamponu samochodowego). Nie będę się rozpisywał o technice, załączam filmik poglądowy
4. Kolejne mycie, jak w punkcie 2
5. Dokładne osuszenie całej karoserii miękkim ręcznikiem z mikrofibry ewentualnie ircha.
6. Odtłuszczanie. Przecieranie karoserii IPA, dzięki czemu wosk lepiej będzie się trzymał. Można użyć Cleanera dedykowanego pod wosk.
7. Nakładanie cienkiej warstwy dobrego wosku, czekamy do 5 min aż przyschnie, polerujemy miękką szmatką z mikrofibry. Można pokusić się o kolejną warstwę, sam nakładam dwie.
7. Koniec, auto się błyszczy i lakier na zimę mamy zabezpieczony
Przy obecnej pogodzie, czynności glinkowania, osuszania, odtłuszczania i samego nakładania wosku najlepiej wykonywać w garażu, jeśli to możliwe ogrzewanym. Temp. 15-20stC jest najodpowiedniejsza. Sporo tego, ale żeby zabezpieczenie było porządne i wosk trzymał cały sezon, wymaga to trochę pracy. Nad autem o gabarytach A6 schodzi około 5-6h w pojedynkę. Powyżej opisałem jak sam to robię i proszę nie traktować tego jak profesionalny tutorial
Dobre woski na zimę Collinite 476s, Collinite 845. Polecam
Pozdrawiam...
Tu masz fajny artykuł jak sprawdzić czy wosk już można wytrzeć 
Ułatwi ci to dość mocno prace i zaoszczędzi czas
http://www.meguiars.pl/blog/10-porady-d ... wania.html
Ułatwi ci to dość mocno prace i zaoszczędzi czas
http://www.meguiars.pl/blog/10-porady-d ... wania.html
-
SamochodoweK
Bardzo dobrze opisał Ci już procedurę nakładania wosku yaszczur.
Teraz wybierz tylko dobrze wosk, a tu dużo zależy od Twojej kieszeni.
Jeżeli chcesz, napisz do nas a na pewno coś doradzimy.
Dla przykłady najpopularniejszym woskiem do 100 zł na zimę jest np. Collinite 476.
Teraz wybierz tylko dobrze wosk, a tu dużo zależy od Twojej kieszeni.
Jeżeli chcesz, napisz do nas a na pewno coś doradzimy.
Dla przykłady najpopularniejszym woskiem do 100 zł na zimę jest np. Collinite 476.
- yaszczur
- Forum Audi A6 / A7

- Imię: Paweł
- Rocznik: 2001
- Moje auto: S6 C5
- Nadwozie: Avant
- Silnik: 4.2 ASG 299KM
- Napęd: Quattro
- Skrzynia: Tiptronic
- Paliwo: Benzyna
Może być ten sam co na zimę (podałem wcześniej kilka dobrych marek), to produkty bez przeznaczenia sezonowego po prostu niektóre lepiej znoszą zimowe warunki. Ważne żeby był położony na dobrze przygotowany lakier (patrz instrukcja wyżej).Zwirek111 pisze:A jaki wosk polecilibyście na lato?
Pozdrawiam...