A6 C6 lampki LED tablicy rejestracyjnej.
-
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Piotr
- Rocznik: 2006
- Moje auto: A6 C6
- Nadwozie: Avant
- Silnik: 3.0 ASN 220KM
- Napęd: Quattro
- Skrzynia: Manual
- Paliwo: Diesel
mat1324 pisze:U mnie to samo, trzy mrugnięcia i koniec. Próbowałem na różne sposoby i non stop błąd przepalonej żarówki. Zastanawiam się czy nie dołożyć rezystora. On ma być połączony równolegle czy szeregowo z lampką? Jaka wartość i moc?
Rezystor 220Ohm/0,5W plus dioda 1n4001 żeby obniżyć napięcie na rezystorze bo się za bardzo grzał.
Jak dasz rezystor 220Ohm/1W to nie będzie się tak grzał i dioda będzie niepotrzebna.
Wystarczy taki rezystor dolutować do jednej lampki i oby dwie będą działać.
Już parę tygodni jeżdżę i nie zauważyłem żadnych skutków ubocznych.
Diesel musi dymić :-D
-
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Mateusz
- Rocznik: 2011
- Silnik: 3.0 CDYA 239KM
- Skrzynia: Tiptronic
- Kontakt:
Lewa nóżka rezystora widać gdzie jest przylotowana, ale prawa już nie. Jedna nóżka diody jest przylutowana do płytki, a druga? O to mi chodzi
. Może być dioda 1N4007? Nie za małej mocy jest ten rezystor?
Dodano: 2015-11-06, 14:56
Ok przylutowane i sprawdzone. Działa. Tylko, że na ustawieniu świateł na AUTO (cały czas tak jeżdżę), gdy palą się tylko ledy z przodu (z tyłu nic), to mrugają. Chyba nie da się z tym nic zrobić? Teoretycznie można by dolutować kondensator, aby pochłaniał te chwilowe napięcie. Tylko jaki?

Dodano: 2015-11-06, 14:56
Ok przylutowane i sprawdzone. Działa. Tylko, że na ustawieniu świateł na AUTO (cały czas tak jeżdżę), gdy palą się tylko ledy z przodu (z tyłu nic), to mrugają. Chyba nie da się z tym nic zrobić? Teoretycznie można by dolutować kondensator, aby pochłaniał te chwilowe napięcie. Tylko jaki?
-
- Forum Audi A6 / A7
Zapomniałem obciąć drugą nogę rezystora, ona jest w powietrzu, nigdzie nie dotyka, dioda i rezystor są szeregowo.mat1324 pisze:Lewa nóżka rezystora widać gdzie jest przylotowana, ale prawa już nie. Jedna nóżka diody jest przylutowana do płytki, a druga? O to mi chodzi. Może być dioda 1N4007? Nie za małej mocy jest ten rezystor?
Dioda byle jaka może być 1N4007, chodzi o obniżenie delikatnie (0,6V) napięcia żeby rezystor się tak nie grzał, jak dasz 1W rezystor to nie trzeba diody.
Mówisz o mrugających diodach na światłach dziennych z przodu?mat1324 pisze: Ok przylutowane i sprawdzone. Działa. Tylko, że na ustawieniu świateł na AUTO (cały czas tak jeżdżę), gdy palą się tylko ledy z przodu (z tyłu nic), to mrugają. Chyba nie da się z tym nic zrobić? Teoretycznie można by dolutować kondensator, aby pochłaniał te chwilowe napięcie. Tylko jaki?
U mnie jest to samo, a masz same żarówki ledowe czy razem z rezystorami dedykowanymi do dziennych?
-
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Mateusz
- Rocznik: 2011
- Silnik: 3.0 CDYA 239KM
- Skrzynia: Tiptronic
- Kontakt:
Nie przednie ledy dzienne (mam wersje po lifcie, to mam oryginalne), tylko właśnie przerobione lampki. Gdy palą się dzienne z przodu, to wtedy z tyłu u mnie się nic nie pali (pokrętło na AUTO), ale samochód co chwilę (kilkanaście sekund) puszcza napięcie na lampy z tyłu, sprawdza czy są nieprzepalone. Objawia się to krótkim mrugnięciem lampek nad rejestracją. Myślałem nad dołożeniem kondensatora równolegle do rezystora+diody. Co o tym myślisz? Przerobić trzeba by wtedy tylko jedną lampkę, np. lewą (w prawej trochę już ciasno), bo i tak obie są połączone równolegle.
-
- Forum Audi A6 / A7
Kondensator raczej nic tu nie pomoże, ale możesz spróbować dolutować go równolegle do w/w układu.
Ale moim zdaniem nie zdąży odfiltrować tego impulsu.
Ja bym spróbował dolutować do drugiej lampki też rezystor z diodą dzięki temu powinna spaść rezystancja na oby dwu lampkach i dzięki temu może nie zdąży załączyć lampek ponieważ prąd będzie przepływał najpierw przez mniejszy opór tj. przez rezystory.
Ale moim zdaniem nie zdąży odfiltrować tego impulsu.
Ja bym spróbował dolutować do drugiej lampki też rezystor z diodą dzięki temu powinna spaść rezystancja na oby dwu lampkach i dzięki temu może nie zdąży załączyć lampek ponieważ prąd będzie przepływał najpierw przez mniejszy opór tj. przez rezystory.
-
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Krzysztof
- Rocznik: 2013
- Moje auto: A4 B8
- Silnik: 2.0TDI 140KM
- Napęd: FWD
Miałem to samo - zwróciłem sprzedawcy. Wróciłem to tradycyjnych "rurek". Nie wiem jak one - led świecą u niektórych kolegów bez żadnych przeróbek?mane86 pisze:Witam,
kupiłem ori lampki, zakładam jedną, jest ok, zakładam drugą, 3 mrugnięcia oby dwoma, wyłącza je i wywala błąd na desce o przepalonej żarówce.
Kupiłem 2 komplety, na 2 kompletach to samo.
Kurde kupiłem oryginalne bo myślałem że będzie pasować od razu a tu taka niespodzianka.
Jakieś pomysły czy odsyłać do sprzedawcy?
camelll:
Są dwa sposoby odnoszenia sukcesów w życiu: albo dzięki własnej pracowitości, albo przez głupotę innych.
Są dwa sposoby odnoszenia sukcesów w życiu: albo dzięki własnej pracowitości, albo przez głupotę innych.
-
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Paweł
- Rocznik: 2005
- Silnik: 2.7TDI 180KM
- Napęd: FWD