Witam
Od 3 miesięcy posiadam audi a6 z regenerowane skrzynia. Ostatnimi czasy zauważy falujace obroty na każdym biegu. Zakres to 1000 obrotów.
Czytałem że może to być konwerter, ale nie jesyem tego pewny. Czy mogą być to jakieś inne usterki? Jeżeli tak to jakie, ew jakie konsekwencje grożą z jazda z takimi objawami?
Jakie są koszty naprawy takiej usterki?
Audi a6 tiptronic, 4.2
Jestem laikiem w temacie samochodów.
Dziękuję za wypowiedzi
Falujace obroty podczas jazdy
- Mazdomania
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Gosia
- Rocznik: 2001
- Moje auto: S6 C5
- Nadwozie: Avant
- Silnik: 4.2 326KM
- Napęd: Quattro
- Skrzynia: Tiptronic
- Paliwo: Benzyna
A co miałeś na myśli pisząc regenerowana skrzynia? Całą ASB, czy tylko sam konwerter?
Ja osobiście nie jestem zwolennikiem regeneracji konwerterów, jednym wytrzymują po takim zabiegu 100 tyś km, a drugim po 2 dniach szlak trafia. Wszystko zależy od tego jak się postara serwis ASB przy regeneracji. Osobiście preferuję nowe konwertery ZF. Piszesz, że na każdym biegu falują obroty, ale czy tak na prawdę nie jest od 3 wzwyż?
Ja osobiście nie jestem zwolennikiem regeneracji konwerterów, jednym wytrzymują po takim zabiegu 100 tyś km, a drugim po 2 dniach szlak trafia. Wszystko zależy od tego jak się postara serwis ASB przy regeneracji. Osobiście preferuję nowe konwertery ZF. Piszesz, że na każdym biegu falują obroty, ale czy tak na prawdę nie jest od 3 wzwyż?
- Mazdomania
- Forum Audi A6 / A7
Gosia, jak kupowałem swój bezpośrednio od przedstawiciela ZF w Polsce, to byłem zapewniany, że jest fabrycznie nowy, być może był fabrycznie regenerowany 

No w takim razie jak od 1 biegu to raczej konwerter bym wykluczył, ale kto wie. Ja miałem podobnie z tym falowaniem, ale u mnie to się pojawiało tylko w momencie zapięcia lock-up, ale na 1 i 2 biegu takie zjawisko nie występuje.Dman87 pisze:Pojawia się to już od 1 biegu
- Mazdomania
- Forum Audi A6 / A7