Sklep Ipart
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive
Sklep

[ TIP] 2.4 ALF szarpanie przy redukcji i przeciąganie na 4 b

Układ napędowy i skrzynie biegów
ODPOWIEDZ
Pawelo96
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

[ TIP] 2.4 ALF szarpanie przy redukcji i przeciąganie na 4 b

Post autor: Pawelo96 » 08 paź 2015, 20:10

Witam. Od niedawna jestem posiadaczem Audi A6 C6 2.4 v6 165km z 98r. Mam skrzynie tiptronic i zauważyłem, że przy spokojnej jeździe gdy wcisne pedał gazu żeby przyśpieszyć skrzynia zredukuję ale przez chwilę nic się nie dzieje, obroty nie rosną a po chwili wpina w fotel gdyż zaczyna przyśpieszać, czasami jest tak że po redukcji szarpnie z 2 razy i przyśpiesza normalnie. Zauważyłem także że lubi przeciągać na 4 biegu tzn. wszystkie biegi zmienia w granicach 2k obr. a żeby wbić piątke kręci nie raz do 4. Po za tym wszystko zachowuję się normalnie, hamuję silnikiem, nie puka nic, TipTronic działa jak należy. Olej wraz z filtrem był wymieniany przez poprzedniego właściciela. Na kompie pokazało tylko jeden bład: Błąd czujnika hamowania. Niestety nie mam Vaga i nie mam możliwości własnoręcznie pogrzebać w komputerze :/
Jakieś pomysły??
Z góry dzięki i pozdrawiam. :)

[ Dodano: 2015-10-08, 20:10 ]
Nikt nie pomoże? :( Dodam że stało się to po umyciu auta na myjni, sprawdzałem dywan i jest suchy, kanały od wody drożne.

z.daniel
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: z.daniel » 15 paź 2015, 20:34

zaznajom się z tym tematem i sprawdź olej.
mam podobne objawy. myślę, że po zmianie ustąpią ...
all-tiptronic-zf-zbior-wiedzy-wymiana-f ... t10267.htm

Pawelo96
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: Pawelo96 » 20 paź 2015, 18:48

Byłem u znajomego mechanika, pojeździliśmy razem i stwierdził, że może być luz na koszu a w najgorszym przypadku pęknięty kosz. Bez rozbierania się nie obędzie. Chociaż śledząc tematy na forum wątpię w usterkę tego kosza. Zauważyłem ostatnio, że przy jeździe w trasie gdy odpuszcze gaz, obroty lekko spadają, zaczyna hamować silnikiem i w pewnym momencie obroty przez ułamek sek ,,pofalują" tzn, wskazówka idzie troche do góry i troche w dół po czym wszystko wraca do normy, auto dalej hamuje silnikiem i redukuję. :)

ODPOWIEDZ

Wróć do „A6 C5 (1997-2005)”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl części samochodowe motostacja