Sklep Ipart
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive
Sklep

[A6 C6] Poszarpywanie podczas delikatnego przyspieszania.

Silniki wysokoprężne
Nexpl9
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: Nexpl9 » 03 paź 2015, 16:48

Witam mam podobny problem z moją audi, mianowicie poszarpuje przy gwałtownym , szybkim przyspieszaniu, przy zmianie biegu z 3 na 4 obrotomierz gwałtownie cofa i leci do przodu cofa i do przodu tak jak by nie mógł przerzucić biegu ale po dosłownie 1s przecuci na 4 i jest chwile normalnie ale przy zmianie znów z 4 na 5 jest to samo.
Dodam że przy spokojnej jeździe te obawy nie występują i autko smiga :D
Wymieniałem olej w skrzynie w silniku filtry tu i tu filtr powierza ogólnie wszystko co powinno się systematycznie wymienić.
Oddałem auto do mechanika i od 2 tygodni nic sprawdzali skrzynie wszystko okej mówią że to coś na silniku
wiec zaczęli sprawdzać okazało się że pompa paliwa w zbiorniku daje niskie ciśnienie wiec wymieniam ok dzwonie pytam jak tam i słyszę że jednak pompa nie załatwia sprawy i to mogą być wtryski mówie okej dajcie do sprawdzenia, okazały się okej wiec sterowanie wtryskami odchyłki w normie to też nie to, teraz usłyszałem że jakiś zawór regulacyjny ciśnieniem paliwa wiec kazałem wymienić ale wydaje mi się że to też nie to bo mechanik miał dać znać ale oczywiście nie dzwoni .

Wiec moje pytanie brzmi czy ktoś z kolegów miał podobne problemy i czy ewentualnie ktoś mógł by mi coś doradzić za wszelką pomoc Dziękuje

rafal_m
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Robert
Rocznik: 2005
Moje auto: A6 C6
Nadwozie: Avant
Silnik: 3.0 220KM
Napęd: Quattro
Skrzynia: S-tronic
Paliwo: Diesel
Kontakt:

Post autor: rafal_m » 03 paź 2015, 20:48

Do sprawdzenia w kolejności:
Valve body,
Szczelność sprzęgieł,
Ogólny stan skrzyni.

Zanim jednak miska poleci na dół, odczytanie wartości adaptacji i Ew jej wycofanie (mam nadzieje ze po wymianie oleju była wycofywana)

Jak to nie pomoże to zmiana warsztatu

pepcio89
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: pepcio89 » 08 paź 2015, 01:22

a czy sprawdzał ktorys z was przepustnice?
ostatio moja audi wyrzycila czeka (throttle body)
no to wyciagłem moja zeby spr czemu, zewnetrznie nic sie nie dzialo klapka itp dzialala ale otwierajac srodek zobaczylem 2 trybka ktore byly zdarte.
Teraz podczas przyspieszania czuc bylo takie poszarpywanie w gornym zakresie obrotow,
potem dzwiek warkotania do tego. Teraz ucichlo calkowicie , rozkrecajac przepustnice znow widze ze trybka juz sa prawie gładkie i auto pali duzo wiecej.
Czekam na nowa juz w drodze po zamontowaniu zobaczymy

Nexpl9
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: Nexpl9 » 10 paź 2015, 16:33

Witam dziś problem został rozwiązany okazało się że w mojej audi był wymieniany silnik z 2004r na 2009 bo w stary się wysypał taką informację wykopałem od poprzedniego właściciela. Po dokładny sprawdzeniu okazało się że sterownik był zle wgrany i auto dostawało za dużo mocy na obrotach dlatego powstawała dziura której skrzynia nie potrafiła ogarnąć.. wgrałem nowe oprogramowanie i wszystko hula jak narazie. Wydaje mi się że autko ma teraz odrobinę mniej mocy no ale jeździłem nim 3 tygodnie a z kolei ponad 2 stał w warsztacie u mechanika

daytek
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Marek
Rocznik: 1995
Moje auto: A6 C4
Silnik: 2.6 ABC 150KM
Napęd: FWD
Skrzynia: Manual
Paliwo: Benzyna+LPG

Post autor: daytek » 20 paź 2015, 11:08

witam
podepne się pod temat, u mnie też szarpie przy spokojnym przyspieszaniu ale połączone jest to ze słyszalnym pulsacyjnym tarciem które stwarza opór jakby w okolicy tylnego koła (tak mi się wydaje), więc wymieniłem tarcze hamulcowe i klocki oczywiście problem nie znikł.
Pomyślałem , że może to być sprzęgło lub dwumasa bo gdy podczas tego szarpania wciskam pedał sprzęgła i rozłączam napęd to szarpanie ustaje. Ja stawiam na dwumasę i sprzęgło ale mogę sie mylić więc może któryś z kolegów coś podpowie.
REGULAMIN !

danielek8800
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: danielek8800 » 10 lis 2015, 00:04

Witam wszystkich,

Proszę Was o pomoc również mam problem że przy przyspieszaniu ponizej 2000 szarpie mi strasznie samochodem. Co ciekawe nie zawsze. Ostatnio mialem taka przygode ze jak jechalem szarpalo samochod po czy wylaczylo sie turbo. Zero jakiegokolwiek alarmu kontrolki. zatrzymalem sie wylaczylem silnik, wlaczylem zapalila sie kontrolka silnika ale turbo wrocilo.
Na nastepny dzien kontrolka przestala sie swiecic aleco jakis czas szarpie przy ruszaniu czy przyspieszaniu.
Uważacie ze moze być również problem z intercoolerem lub EGR? czy może turbosprężarka ponieważ już troche świszczy ale to od dobrych dwóch lat

Doradzcie cos prosze
Pozdrawiam

daytek
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Marek
Rocznik: 1995
Moje auto: A6 C4
Silnik: 2.6 ABC 150KM
Napęd: FWD
Skrzynia: Manual
Paliwo: Benzyna+LPG

Post autor: daytek » 11 lis 2015, 13:13

rozwiązałem problem szarpania, kiedy turbina w moim aucie weszła w tryb awaryjny auto straciło na mocy, ale okazało się że nie szarpie. Podpiołem więc auto pod kompa i wyszło że turbina przeładowuje a objawem przeładowania może być jej zabrudzenie. Wyjąłem turbo, rozebrałem , wyczyściłem i bingo. Auto nie szarpie,ciszej pracuje dużo lepiej przyspiesza. Kolego danielek 8800 masz pewnie ten sam problem.
REGULAMIN !

danielek8800
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: danielek8800 » 13 lis 2015, 22:28

Dzieki za odpowiedz i radę.
Poszukam jeszcze jak to zrobic bo nie mam dużego doświadczenia ale spróbuje sam ogarnąć ten temat i wyczyścić mam nadzieje ze pomoże :)

Dzięki jesCE raz i pozdrawiam

ODPOWIEDZ

Wróć do „A6 C6 (2004-2011)”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl części samochodowe motostacja