Witam, Panowie ratujcie. Przeszukałem całe forum, siedzę od 2 dni na necie, ale nie znalazłem rozwiązania . Problem przewija się często, ale mój jest chyba specyficzny. Kilka tygodni temu zamek drzwi pasażera zaczął świrować, tzn. zamykał się i nie szło go otworzyć ani od wewnątrz ani zewnątrz ani z pilota. Miał dni kiedy nagle zadziałał. Rozebrałem go takiego właśnie dnia i okazało się, że jeden z pinów w kostce był zaśniedziały. Został wyczyszczony jakimś specjalnym środkiem, którego nazwy nie pamiętam. Wszystko było ok, ale po tych kilku tygodniach znów się zamknął i za cholerę nie chce otworzyć już od tygodnia. Rygielek drga (a właściwie drgał, bo go urwałem w diabły) podczas próby otwarcia z pilota, ale nie podnosił się. Żadne kombinacje otwierania i zamykania nie działają.
W działającym zamku podczas otwierania i zamykania słychać taki dźwięk siłownika/silniczka w zamku, jak na filmiku:
Natomiast dostałem się przez szpary drutem do zepsutego zamka w drzwiach pasażera, mogę pociągnąć ten sam element, ale już tam nie ma takiego dźwięku. Ten element sam ciągnie w dół cały czas, jak na sprężynie. Drzwi się nie otwierają! Szarpię od wczoraj za boczek drzwi, ale nie chce zejść. Nie ma opcji. Co robić?? Jak się dostać do zamka? Czy muszę rozwalić skórzaną tapicerkę?? W jaki sposób otworzyć drzwi, żeby wymienić zamek na nowy? POMOCY.
Nie piszesz czy to tylne czy przednie drzwi. Nie pamiętam jak jest w C5, ale sprawdź czy nie odkręcisz zawiasów drzwi od strony drzwi przednich jeśli to są tylne. Może będzie wtedy łatwiej zdjąć tapicerkę nie uszkadzając jej.
Coś na ten temat jest też tutaj: all-c5nie-otwieraja-sie-drzwi-vt13491.htm
VCP+K
Poprzednie Audi: A2 1.4 MPI 75 KM, A4 B7 2.0 TDI 140 KM, A6 C5 Avant 1.9 TDI 130 KM, A6 C6 Avant 2.0 TDI 180 KM S-line, A6 C6 Avant 3.0 TDI 233 KM Quattro tiptronic, A6 C6 Sedan 3.0 TDI 239 KM Quattro tiptronic
Obecnie: LEXUS ES 300h i LEXUS NX 300h
No niestety drzwi przednie pasażera. Metody podane przez innych użytkowników nie działają- kombinacje otwierania i zamykania drzwi, szarpania za klamkę i dopychania drzwi i wszystkie inne zawodzą. Zaciął się na amen. A chciałbym uniknąć tych drastycznych metod, tupu szlifierka kątowa, czy też zniszczenie tapicerki poprzez jej rozprucie. Naprawdę nie ma na to sposobu?