Sklep Ipart
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive
Sklep

Skrzynia multitronic - hałasowanie, szarpanie

Układ napędowy i skrzynie biegów
ODPOWIEDZ
Robert92
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Skrzynia multitronic - hałasowanie, szarpanie

Post autor: Robert92 » 27 wrz 2015, 13:05

Witam,
Mam problem ze swoją skrzynką ( prawdopodobnie zaczyna padać ). Auto zakupiłem rok temu wiedząc, że skrzynia multi zaczyna poszarpywać. Po zakupie został wymieniony olej i zrobiona adaptacja. Skrzynia spisywała sie dobrze do czasu, aż zaczęła znowu poszarpywać po przejechaniu ok 12 tyś km. A teraz jest już przejechane ok 20 tyś i podczas jazdy huczy, tłucze na zakrętach itp. Czyli raczej kończy się jej żywot. I takie pytanie do znawców tematu, koszta naprawy tej skrzyni są dość wysokie i myślę nad przerobieniem na manual. Co o tym myślicie?
Z góry dziękuję za wszelakie rady. Pozdro

Awatar użytkownika
Mazdomania
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Gosia
Rocznik: 2001
Moje auto: S6 C5
Nadwozie: Avant
Silnik: 4.2 326KM
Napęd: Quattro
Skrzynia: Tiptronic
Paliwo: Benzyna

Post autor: Mazdomania » 27 wrz 2015, 15:08

Moim prywatnym zdaniem to bardzo sensowne rozwiązanie. Tylko upewnij się, że to skrzynia pada, a nie coś innego <okok>

Awatar użytkownika
bendzji
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Michał
Rocznik: 2018
Moje auto: Inne
Nadwozie: Inne
Napęd: Brak
Skrzynia: Automat
Paliwo: Diesel

Post autor: bendzji » 27 wrz 2015, 21:44

Jeśli już zdecydujesz się na przekładkę to znajdź warsztat który to ogarnia bo sobie zdrowia napsujesz , proponuję się odezwać do kolegi Fazol który ostatnio walczył z autem po wrzuceniu manuala - na pewno dobrze cię nakieruje.

Robert92
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: Robert92 » 28 wrz 2015, 10:21

Ok, dzięki. Napisałem do Fazol'a wiadomość prywatną. Gdyby był ktoś jeszcze i znał dokładnie temat to proszę o opinię i pomoc. Zawsze więcej opinii to lepsze zapoznanie się z tematem ;)

brewka83
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Tomasz
Rocznik: 2014
Moje auto: A6 C7
Nadwozie: Avant
Silnik: 4.0 V8 560KM
Napęd: Quattro
Skrzynia: S-tronic

Post autor: brewka83 » 28 wrz 2015, 13:56

Znajomy kupił w Norwegii A6 1.9 tedejika z padającym multi. Okazało sie ze cała skrzynia do roboty wiec znalazł pod poznaniem jakiegoś gościa co ogarnia temat z przeróbka. Za cały kpl zawołał mu ok 3 tys. Robota trwała 2 dni i teraz auto śmiga bez problemu. Mogę dowiedzieć sie jak chcesz do kogo trafiło auto.
Kierowca ciężarówki jest jak pies!Śpi w budzie, je w budzie i szczy na koło:)
A6 C5 97' 2.8 ALG - i wróciło do mnie :)
A6 C5 02' 4.2 ASG - sprzedane <beczy>
Audi A6 C7 3.0 TDI CRTF - na stanie <boisie>

remik87
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: remik87 » 28 paź 2015, 19:53

ja również poproszę namiar na pana spod poznania... czekam od roku na koniec mojej skrzyni. Znalazłem pod Krakowem co dla mnie nieco za daleko i tam wołają 4k zł ale to pewnie przez różnice w silniku.

Awatar użytkownika
bendzji
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: bendzji » 28 paź 2015, 20:13

to chyba o to chodzi , pod Poznaniem to mocno powiedziane ale wielkopolska ;) oni chyba 3500 zł za V6 biorą

ROBINCAR SERVICE
Strachocice 10
62-730 Dobra/k Turku
502 180 937

remik87
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: remik87 » 06 lis 2015, 05:02

w środe mój sterownik odmówił posł. 2 raz ... wielkie problemy z komunikacja tryby awaryjne itd iwg. regeneracja 300 zł jako ze 2ga. ale w oleju opiłki i grudki metalu wiec jutro składam skrzynie i ogarniam kto gdzie i jak lepiej zrobi przekładke na manual... a skrzynia zyd. i to był ostatni automat

Andrzej Doc

Kolejny zadowolony z multitronica

Post autor: Andrzej Doc » 16 lis 2015, 11:50

Też mam problem ze skrzynią Multitronic u mnie szarpie przy ruszaniu jak się nagrzeje olej wymieniany ponad rok temu co prawda wywala błędy:
P0703 - Włącznik biegu jałowego symulowany z potencjometru / styk, TPS/CTP przełącznik rozpoznania CTP
P1777 - Hydraulic Pressure Sensor 2 range/performance (Czujnik ciśnienia hydraulicznego automatycznej skrzyni biegów 2 G194 - sygnał mało prawdopodobny)
P1851 - Data-Bus Powertrain Missing Message from Brake Contr. (Magistrala danych napędu. Brakujące dane od komputera sterującego systemem ABS)

Ktoś wie czy jest możliwość zmiany na Tiptronica ? Lubie Automat mieszkam na co dzień w Warszawie i nie wyobrażam sobie wachlowania 1-2 w korkach . .

lugerek1986
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: lugerek1986 » 23 lip 2016, 22:10

Witam,dołacze sie do tematu,zeby nie zakładac nowego
audi a6 3.0 benzyna multitronik 6 biegowy,przebieg 250
szarpie przy przyspieszaniu jak delikatnie jade,szybko przelacza biegi,caly czas chodzi na 1100 obr jak rozpedzam,juz przy 65 ma wbity 6 bieg,i sa szarpania,jak ruszam z wieksza iloscia gazu,idzie normalnie wchodzi w obroty i zero drgan,jezeli jade juz powyrzej 80 km i sa obroty tam 1.400 np autko dalej leci idealnie,przy puszczeniu z gazu jest ok,az predkosc nie spadnie do 65 ,wtedy zwalnia gwaltownie sa stuki i biegi wbija mi na najwyzsze,co daje male obroty ,stuki dochodza od dolu,bardziej lewa strona i auto strasznie drga,zawieszenie stan idealny,mialem wlasnie przeglad,wymienione dolne wachacze i przeguby wewnetrzne i zewnetrzne! oleju nie sprawdzalem w skrzyni,ale wycieku nie widac,nowe opony felgi sprawdzone,tarcze klocki wymienione,poduchy tez ok,nie wiem jak od skrzyni,
kaza mi skrzynie wymienic,ale moim zdaniem to nie skrzynia,bo jak dodam gazu to chodzi idealnie i przelacza biegi,nikt nie moze rozkminic z mechanikow co to moze byc,na kompie pokazuje mi czasem bledy
magistrala ukladu napedowego,brak wiadomosci ze sterownika abs,zwarcie do innego zaworu
oraz wykrycie przerwania zaplonu cylintra x .. za niska wartosc rezystancji
cewka moze miec cos wspolnego z tym ??
mam chyba tlumik gdzies mala dziurke bo czasem go slysze jak syczy,
jezeli ktos ma jakies pomysly,dzieki za odp
przymiezam sie do wymiany sprzegla i dwumasy,ale nie wiem czy tak w ciemno ladowac kase ... pozdrawiam

[ Dodano: 2016-07-23, 22:10 ]
Witam,mam audi a6 3.0 benzyna 2001 multitronik,mam problem z automatem,mianowicie szarpie przy ruszaniu przy malym dodaniu gazu do 65 pozniej juz idzie normalnie,a dzieje sie to przez to ze biegi szybko przelacza i chodzi w sumie na obrotach 1.100 ok,jak dam wiecej gazu idzie normalnie nic nie szarpie,rowniez jak puszcze gaz np z 100 na godzine spadnie do 65 wtedy jest na 6 bigu i obroty niskie sa te 1.1000 i tez szarpie do samego zatrzymania sie i sa stuki pod autem,biegi przelacza normalnie,olej nie sprawdzany,ale nie ma wyciekow czysto sucho,dzieje sie to na zimnym jak i cieplym,zaw w stanie idealnym,wymienilem przeguby wew i zew,wahacze dolne bo mialy tez luzy,klocki tarcze przod i tyl.mechanicy obstawiaja skrzynie,ale to duze koszta,a wydaje mi sie ze problem jest inny,
na kompie wyskakuje blad ktory mozna skasowac wykrycie przerwania zaplonu na x cylindrze,za niska wartosc rezystancji oraz magistrala ukladu napedowego,brak wiadomosci ze sterownika abs,zwarcie innego zaworu,i mam prawdopodobnie gdzies jakas chyba dziurke w przelocie wydechowym,bo nieraz syczy,juz mi rece opadaja,przymiezam sie do wymiany sprzegla z dwumasem,tylko nie wiem czy inwestowac pieniadze,dzieki za info,pozdrawiam !

Awatar użytkownika
bendzji
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: bendzji » 23 lip 2016, 22:50

ogarnij silnik najpierw zanim ruszysz skrzynie

lugerek1986
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: lugerek1986 » 24 lip 2016, 00:48

Witam,ale co ogarnac w silniku ?? wszystko chodzi na pozycji p rowno nic nie skacza obroty,a tam bledy sa sporadyczne,dzisiaj zauwazylem,nie wiem jak powinno byc w automacie,ze jak tam na reczne i dalem z 5 biegu na 3 zeby mi nie szarpal jak jechalem przez miasto,i dalem mu jak mial ponad 1.500 obrotow do spodu,to zredukowal go sam na recznym na 1 ... ;/ a wydaje mi sie ze powinien na 3 isc do oporu,a on sam zbil bieg na mniejszy jak mialem nie na d tylko na reczne biegi dalem ..

Awatar użytkownika
bendzji
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: bendzji » 24 lip 2016, 09:35

na kompie wyskakuje blad ktory mozna skasowac wykrycie przerwania zaplonu na x cylindrze,za niska wartosc rezystancji oraz magistrala ukladu napedowego,brak wiadomosci ze sterownika abs,zwarcie innego zaworu,i mam prawdopodobnie gdzies jakas chyba dziurke w przelocie wydechowym
a to ??? uwierz mi , sam się przekonałem że każda drobna niesprawność silnika bardzo rzutuje na pracę skrzyni

w trybie ręcznym kickdown tez działa <okok>

lugerek1986
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: lugerek1986 » 24 lip 2016, 12:06

nie wiem,nie mialem nigdy automata to moj 1 i raczej nie chce miec zlych opini jak wiekszosc,bo fajnie sie jezdzi,ale wczesniej jak sprawdzalem pod kompem jak juz mialem te szarpania w silniku nie bylo zadnych bledow,chyba tylko ten od abs,ale sprawdzilem tez takie cos,ze jak podczas jazdy dam na pozycje n tam przy 50 i zaczynam hamowac to nie ma zadnych drgan ,bo na poczatku myslalem ze moze tarcze i klocki no i zakupilem nowe i dalej to samo,czyli jak na pozycji n hamuje normalnie,to zawieszenie raczej dobre,a tym bardziej nowe wahacze i przeguby wew i zew,a raczej bym na skrzynie nie obstawial,bo na poczatku objawow tych raz byly szarpania,nagle cisza jezdzilo normalnie i tak w kolko,az juz caly czas sa

Awatar użytkownika
bendzji
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: bendzji » 24 lip 2016, 12:10

do sprawdzenia poziom oleju , wiesz kiedy był w ogóle wymieniany?

Proponuje skontaktować się z kimś od skrzyń np. Bart-S http://www.4rings.pl/index.php?p=1_3_Kontakt

Albo napisać w temacie na a4klub o diagnostyce skrzyni multi , napisane tam jest jakie bloki mozna sprawdzić itd.

ODPOWIEDZ

Wróć do „A6 C5 (1997-2005)”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl części samochodowe motostacja