Wymiana oleju w 3.0 TDI
-
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Paweł
- Rocznik: 2008
- Moje auto: A6 C6
- Nadwozie: Avant
- Silnik: 3.0 CDYA 239KM
- Napęd: Quattro
- Skrzynia: Tiptronic
- Paliwo: Diesel
Wymiana oleju w 3.0 TDI
Witam
Szanowni Koleżanki i Koledzy
w mojej A6 zbliża się termin wymiany oleju w silniku. Do tej pory był zalewany Castrol Edge 5W30 przeznaczony do aut z DPF-em. Ostatnio gdzies przeczytałem o produktach Millers Oils. I zastanawiam się czy nie zalać tym razem oleju z ich palety. Konkretnie mam na myśli XF LONGLIFE 5w30 , oczywicie wymiany robie co 15 tyś. km. Czy ktoś zna ten "temat", przerabiał go. Możecie się podzielić opiniami? A może znacie jakiś lepszy olej, który możecie śmiało polecić?
Wszystkie sugestie mile widziane.
Pozdrawiam
Szanowni Koleżanki i Koledzy
w mojej A6 zbliża się termin wymiany oleju w silniku. Do tej pory był zalewany Castrol Edge 5W30 przeznaczony do aut z DPF-em. Ostatnio gdzies przeczytałem o produktach Millers Oils. I zastanawiam się czy nie zalać tym razem oleju z ich palety. Konkretnie mam na myśli XF LONGLIFE 5w30 , oczywicie wymiany robie co 15 tyś. km. Czy ktoś zna ten "temat", przerabiał go. Możecie się podzielić opiniami? A może znacie jakiś lepszy olej, który możecie śmiało polecić?
Wszystkie sugestie mile widziane.
Pozdrawiam
- Załączniki
-
- xf_longlife_5w30.jpg (27.26 KiB) Przejrzano 23360 razy
-
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: ŁUKASZ
- Rocznik: 2006
- Nadwozie: Limuzyna
- Silnik: 3.0 220KM
- Skrzynia: S-tronic
- Kontakt:
to może zadajmy sobie pytanie co to znaczy lepszy olej? Bo ja przerobiłem sporo różnych marek od tanich np Lotos do dość drogiego Motula i nigdy żadnej różnicy nie zauważyłem.
A obecnie leję castrola edge 5w30 bo mam źródło, gdzie jest on dość tani i też zaleca go producent
A obecnie leję castrola edge 5w30 bo mam źródło, gdzie jest on dość tani i też zaleca go producent

A6 C6 3.0TDI quattro z wydechem by Street Lane Garage 

- fireman.uns
- Forum Audi A6 / A7
-
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Paweł
- Rocznik: 2008
- Nadwozie: Avant
- Silnik: 3.0 CDYA 239KM
- Skrzynia: Tiptronic
Faktycznie trochę niefortunnie wyszło z tym zdjęciem, na którym jest Longlife, ale na stronie gdzie czytałem o produktach Millers oils taka fotka była zarówno przy oleju "normalnym" - wymiana co 15 tys. i longlife - wymiana co 30 tyś. Może troszkę tym wprowadziłem w błąd. Chodzi mi o olej ww. firmy przeznaczony do wymiany co 15 tyś. km.
Mam rozumieć, że nikt nie zalewał go do swoich aut?
Wygląda na to że będę pionierem
A tak przy okazji to chciałem jeszcze zapytać jaki klucz jest potrzebny do odkręcenia sruby w misce olejowej i czy jest tam jakaś uszczelka i czy należy ją wymienić na nową (pytam bo będę sam to robił a w audi będzie to mój "pierwszy " raz)
pozdrawiam
Mam rozumieć, że nikt nie zalewał go do swoich aut?
Wygląda na to że będę pionierem

A tak przy okazji to chciałem jeszcze zapytać jaki klucz jest potrzebny do odkręcenia sruby w misce olejowej i czy jest tam jakaś uszczelka i czy należy ją wymienić na nową (pytam bo będę sam to robił a w audi będzie to mój "pierwszy " raz)

pozdrawiam
- fireman.uns
- Forum Audi A6 / A7
-
- Forum Audi A6 / A7
-
- Forum Audi A6 / A7
RadarVR6, Rozumiem, że cos takiego bedzie ok? http://sklep-oleje.pl/pl/p/Millers-Oils ... 5W-30/1419
I Tylko 5w30 tak? Syntetyk czy półsyntetyk? Przebiegu 230k.
I Tylko 5w30 tak? Syntetyk czy półsyntetyk? Przebiegu 230k.
PrzemcioC6, w wielkim skrócie napisze...
Jak masz DPF:
Millers XF LL 5w30, Mobil1 ESP 5w30, Amsoil 5w30 Euro, Fuchs Titan GT1 Pro 5w30, Shell AV-L 0w30 - którykolwiek byś nie zalał a wymienisz co max12kkm będzie dobrze.
Jak nie masz DPF:
Fuchs race pro s 5w30 (podobno bdb olej ale wymiana max co 10kkm/rok), Mobil1 0w40, Amsoil 5w40 full saps.
Jest w czym wybierać...
Są jeszcze oleje Penrite, podobno bardzo dobre, ale drogie. Jak nie chcesz przepłacać to zalej Mobila z pewnego źródła i jezdzij, będzie dobrze.
Jak masz DPF:
Millers XF LL 5w30, Mobil1 ESP 5w30, Amsoil 5w30 Euro, Fuchs Titan GT1 Pro 5w30, Shell AV-L 0w30 - którykolwiek byś nie zalał a wymienisz co max12kkm będzie dobrze.
Jak nie masz DPF:
Fuchs race pro s 5w30 (podobno bdb olej ale wymiana max co 10kkm/rok), Mobil1 0w40, Amsoil 5w40 full saps.
Jest w czym wybierać...
Są jeszcze oleje Penrite, podobno bardzo dobre, ale drogie. Jak nie chcesz przepłacać to zalej Mobila z pewnego źródła i jezdzij, będzie dobrze.
-
- Forum Audi A6 / A7