Witam
Doświadczyłem dziwnej sytuacji w moim audi A6 C5 z 2001 roku . Otóż jak jeżdżę sam wszystko jest ok jednak ostatnio na miejscu pasażera posadził się mój znajomy który waży dobrze ponad 110kg . Problem pojawia się kiedy wsiądzie i się oprze wtedy na fisie wyskakuje komunikat o otwartych drzwiach tylnych za nim i podświetlają się nogi i lampki w podsufitce tak jak by były otwarte drzwi.
Czy pod fotelem idzie jakaś wiązka ? Czy to jakiś czujnik (mikrostycznik) w drzwiach ?
Tłumaczyłem mu że jest za duży i wygina się auto ale jednak tak na poważnie jest to uciążliwe .
Czy ktoś coś podpowie ?
Dziękuję z góry i pozdrawiam
Komunikat otwartych drzwi tylnych ;/
- bendzji
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Michał
- Rocznik: 2018
- Moje auto: Inne
- Nadwozie: Inne
- Napęd: Brak
- Skrzynia: Automat
- Paliwo: Diesel
Sprawdź pod fotelem wtyczkę i kable od lampki ( wtyczka czarna dwu pinowa obok innych kostek ) - jeden pin jest podpięty pod 12V ( ze sterownika centralnego ) drugi do mikrostyku w drzwiach tylnych prawych ( mikrostyk jest też podpięty równoloegle do sterownika centralnego , steruje lampkami i FIS )
Jedyne sensowne wyjaśnienie to że w momencie kiedy kolega siada następuje zwarcie gdzieś co powoduje przepływ prądu i zapalenie lampek i komunikaty na FIS.
Jedyne sensowne wyjaśnienie to że w momencie kiedy kolega siada następuje zwarcie gdzieś co powoduje przepływ prądu i zapalenie lampek i komunikaty na FIS.
-
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Bartek
- Rocznik: 2007
- Moje auto: A6 C6
- Nadwozie: Avant
- Silnik: 3.0 CDUD 245KM
- Napęd: Quattro
- Skrzynia: Tiptronic
- Paliwo: Benzyna
Hej
W końcu zabrałem się za ten uporczywy temat .
Z wielką pomocą kolegi Bendzij wszystko wiem. Zrobiłem sobie wiązkę 2 żyły zawinięte w taśmę materiałową ucinamy wtyczkę od lampki a następnie od fotela czarną (FOTO ) lutujemy do nowego kabla i problem znika. Układamy maskujemy nowe okablowanie i jest cacy .
Jeszcze raz dzięki Michał
![Obrazek]()
W końcu zabrałem się za ten uporczywy temat .
Z wielką pomocą kolegi Bendzij wszystko wiem. Zrobiłem sobie wiązkę 2 żyły zawinięte w taśmę materiałową ucinamy wtyczkę od lampki a następnie od fotela czarną (FOTO ) lutujemy do nowego kabla i problem znika. Układamy maskujemy nowe okablowanie i jest cacy .
Jeszcze raz dzięki Michał
Było
-A6 c5 3.0 ASN 220 HP
-A4 B5 1.8 125 HP
-A3 8L 1.8 T 180 HP
Jest
-S6 C5 4.2 ANK 340 HP
-A3 8P 1.6 101 hp
-A6 c5 3.0 ASN 220 HP
-A4 B5 1.8 125 HP
-A3 8L 1.8 T 180 HP
Jest