Koledzy mam problem, mianowicie nie mam prądu na niebieskim kablu wzbudzenia do alternatora przez co brak ładowania. Wraz z kontrolką ładowania pojawia mi się błąd ESP, przebadana wtyczka na podszybiu, tam też nie dociera prąd, czy może jest jakiś bezpiecznik o którym nie wiem? gdzie ma początek ten niebieski kabel?
po przekręceniu kluczyka i odpaleniu przez jaki czas ma być prąd w tym niebieskim kablu?
Brak wzbudzenia alternatora
Brak wzbudzenia alternatora
Karolex
"Przewaga dzięki technice " pytam gdzie ta technika skoro tyle awarii
dwulitrowe 1.9 TDI
"Przewaga dzięki technice " pytam gdzie ta technika skoro tyle awarii
dwulitrowe 1.9 TDI
-
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Wojtek
- Rocznik: 2015
- Moje auto: A6 C7
- Nadwozie: Limuzyna
- Silnik: 2.0 TDI 136KM
- Napęd: FWD
- Skrzynia: Manual
- Paliwo: Diesel
-
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Wojtek
- Rocznik: 2015
- Moje auto: A6 C7
- Nadwozie: Limuzyna
- Silnik: 2.0 TDI 136KM
- Paliwo: Diesel
Odpowiem, gdyż może ktoś jeszcze będzie miał taki problem.
Niebieski przewód nie jest przewodem wzbudzenia, a służy do komunikacji. Bez tego przewodu alternator również powinien ładować 14V. U mnie posiada on rezystancję 2ohm i sterownik normalnie komunikuje się z alternatorem.
A zatem jeżeli jest brak ładowania to na pewno nie jest to wina tego przewodu. Jeżeli wyświetlają się różnego rodzaju błędy przewód ten może być uszkodzony.
Niebieski przewód nie jest przewodem wzbudzenia, a służy do komunikacji. Bez tego przewodu alternator również powinien ładować 14V. U mnie posiada on rezystancję 2ohm i sterownik normalnie komunikuje się z alternatorem.
A zatem jeżeli jest brak ładowania to na pewno nie jest to wina tego przewodu. Jeżeli wyświetlają się różnego rodzaju błędy przewód ten może być uszkodzony.
Witam,
Mam ten sam problem z tym że po przekroczeniu ok. 2000rpm ładowanie wraca jak by alternator został wzbudzony i dalej działa wszystko ok. Miałem alternator Valeo gdzie ładowanie na początku dzialalo ok jednak było 13,4v aż w końcu musiałem przygazowac i wracalo. W planach miało być wymieniane regulator napięcia jednak komutator był tak zjechany że został wymieniony alternator z tym że na Boscha z tego samego silnika 2.4 ale o innym oznaczeniu (alternator pasuje mimo że śruby się różnią ale śruba górna została zamontowana ta która była w Valeo i siedzi) po przekręceniu kluczyka i odpaleniu ładowania brak, po dodaniu gazu do 2000rpm ładowanie wraca i napięcie to 14,4v. Na niebieskim przewodzie wzbudzenia jest napięcie 1,2V. Licznik mam z pół fisem, ten w którym psują się silniczki od obrotomierz. Co można jeszcze sprawdzić i dlaczego po 2tys wraca ładowanie?
Mam ten sam problem z tym że po przekroczeniu ok. 2000rpm ładowanie wraca jak by alternator został wzbudzony i dalej działa wszystko ok. Miałem alternator Valeo gdzie ładowanie na początku dzialalo ok jednak było 13,4v aż w końcu musiałem przygazowac i wracalo. W planach miało być wymieniane regulator napięcia jednak komutator był tak zjechany że został wymieniony alternator z tym że na Boscha z tego samego silnika 2.4 ale o innym oznaczeniu (alternator pasuje mimo że śruby się różnią ale śruba górna została zamontowana ta która była w Valeo i siedzi) po przekręceniu kluczyka i odpaleniu ładowania brak, po dodaniu gazu do 2000rpm ładowanie wraca i napięcie to 14,4v. Na niebieskim przewodzie wzbudzenia jest napięcie 1,2V. Licznik mam z pół fisem, ten w którym psują się silniczki od obrotomierz. Co można jeszcze sprawdzić i dlaczego po 2tys wraca ładowanie?
- Pieterb
- Administrator
- Imię: Piotr
- Rocznik: 2006
- Moje auto: A4 B7
- Nadwozie: Avant
- Silnik: 1.8T 163KM
- Paliwo: Benzyna
wilku1422, bardzo rzadko powodem braku wzbudzenia jest sam alternator - ja takiego nie widziałem. A to że przy wyższych ładuje to normalne w tym przypadku bo sam się wzbudza. Najczęściej to spalona żaróweczka/kontrolka od ładowania. Jak to jest dokładnie w Twoim przypadku to nie wiem.
Kto o coś spytał i uzyskał poradę niech czuje się zobowiązany napisać o rezultatach - pomogło, nie pomogło, jakie było właściwe rozwiązanie problemu.
Zanim coś tu napiszesz!
Zanim coś tu napiszesz!