[A6 C5 Avant] Chromowana listwa klapy bagaznika.
- mwx
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Forum Audi A6
- Rocznik: 2000
- Moje auto: A6 C5
- Nadwozie: Limuzyna
- Silnik: 3.0 TFSI 300KM
- Napęd: Quattro
- Skrzynia: Tiptronic
- Paliwo: Benzyna+LPG
Nie klej listew drzwiowych na żaden silikon, bo to ma kwasny odczyn i przyspiesza korozję. Poza tym będzie nie demontowalne.
Gniazda po rozwalonych gwintach nawierć i wklej na epoxy nakrętke z wkręconą w nią śrubą (gwint lekko natluszczony albo natarty woskiem żeby dało sie wykręcić. Potem przykręcasz to śrubami nylonowymi zamiast metalowych i zapominasz o korozji w tym miejscu.
Ja w 2 listwach wklejałem nowe nakrętki a we wszystkich zmieniłem śruby na tworzywowe. 3ci rok jest wszystko OK - ostatnio zmienialem zamek z tylu wiec wykrecalem śrubkę (żeby uwolnić uszczelkę) - bez problemu
Kiedyś zdejmowałem listwę z bagaznika - plastikowe klipsy były do wywalenia, ale bez najmniejszego problemu dorobisz sobie nowe. To też przykręcałem na nylonowe śruby. No i była tam taśma dwustronna - lepiej dobrze to namoczyć benzynką (klej) przed demontażem, żeby nie pogiąć listwy przy odklejaniu.
Jeśli Twoja listwa bagażnika jest pomalowana, to może warto po demontażu spróbować przetrzeć ją jakimś acetonem - jest aluminiowa więc jeśli nie została zmatowiona przed malowaniem to a nóż da się ją odzyskać.
Gniazda po rozwalonych gwintach nawierć i wklej na epoxy nakrętke z wkręconą w nią śrubą (gwint lekko natluszczony albo natarty woskiem żeby dało sie wykręcić. Potem przykręcasz to śrubami nylonowymi zamiast metalowych i zapominasz o korozji w tym miejscu.
Ja w 2 listwach wklejałem nowe nakrętki a we wszystkich zmieniłem śruby na tworzywowe. 3ci rok jest wszystko OK - ostatnio zmienialem zamek z tylu wiec wykrecalem śrubkę (żeby uwolnić uszczelkę) - bez problemu
Kiedyś zdejmowałem listwę z bagaznika - plastikowe klipsy były do wywalenia, ale bez najmniejszego problemu dorobisz sobie nowe. To też przykręcałem na nylonowe śruby. No i była tam taśma dwustronna - lepiej dobrze to namoczyć benzynką (klej) przed demontażem, żeby nie pogiąć listwy przy odklejaniu.
Jeśli Twoja listwa bagażnika jest pomalowana, to może warto po demontażu spróbować przetrzeć ją jakimś acetonem - jest aluminiowa więc jeśli nie została zmatowiona przed malowaniem to a nóż da się ją odzyskać.
Ostatnio zmieniony 03 mar 2015, 11:03 przez mwx, łącznie zmieniany 1 raz.
- PiterekQuattro
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Robert
- Rocznik: 2006
- Moje auto: A6 C6
- Silnik: 2.6 ABC 150KM
- Napęd: FWD
- Skrzynia: Manual
- Paliwo: Diesel
Z tymi listwami na drzwi właśnie sie zbieram juz troche i niemam pojecia na co to kleic najlepiej wogole jakby bez zadnego kleju ale sruby sa pourywane jak w wiekszosci uzywanych. Listwa bagaznika juz ogarnieta byla delikatna skrobanka cienkim ostrzem pozbniej przemycie jej spirytusem a na koniec polerka automaxem i jest git.
- mwx
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Forum Audi A6
- Rocznik: 2000
- Moje auto: A6 C5
- Silnik: 3.0 TFSI 300KM
- Napęd: Quattro
- Skrzynia: Tiptronic
- Paliwo: Benzyna+LPG
No napisałem Tobie - nie klej ich do drzwi/blachy, tylko rozwierć listwę w miejscu w którym była zatopiona nakrętka a następnie wklej tam zmatowioną mosiężną nakrętkę z wkręconą metalową śrubą na porządny klej epoxydowy (nie taki 5-minutowy, lepiej jak będzie wolno wiązał).
Potem wykręcasz śrubę i masz elegancki gwint do wkręcenia nowej śruby. Jak śruba po zastygnięciu kleju nie będzie chciała się wykręcić - można ją lekko podgrzać.
Potem wykręcasz śrubę i masz elegancki gwint do wkręcenia nowej śruby. Jak śruba po zastygnięciu kleju nie będzie chciała się wykręcić - można ją lekko podgrzać.
Ostatnio zmieniony 03 mar 2015, 15:23 przez mwx, łącznie zmieniany 1 raz.
- PiterekQuattro
- Forum Audi A6 / A7
- PiterekQuattro
- Forum Audi A6 / A7
mwx Twoj patent sie sprawdzil bedzie duzo bardziej mysle estetyczniej bez klejenia jak wspomniales a na przyszlosc wrazie do malowanie czy cos to sciagne normalnie bez lakieru :D listwy mam juz gotowe do montazu tylko czekam na week bo w tyg wiecznie czasu brakuje zeby sie pobawic... Takze dzieki za podpowiedz
Pozdrawiam