[ALF 2.4 165 KM] B+LPG, dusi się po odpaleniu na benzynie
[ALF 2.4 165 KM] B+LPG, dusi się po odpaleniu na benzynie
Witam, od jakiegoś czasu po odpaleniu zanim przerzuci się na gaz auto po dodaniu gazu (delikatnym bo silnik zimny..) nie reaguje, wręcz zdusza się , po kilkuset metra jest już ok, ew po przerzuceniu się na gaz też jest ok. Co może być przyczyną zanim zacznę rozbierać i sprawdzać , ew mechanik?
- phpbb3 forum A6
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Forum Audi
- Rocznik: 2005
- Moje auto: A6 C6
- Nadwozie: Limuzyna
- Silnik: 2.6 ABC 150KM
- Napęd: Quattro
- Skrzynia: Manual
- Paliwo: Diesel
- Kontakt:
Re: B+LPG, dusi się po odpaleniu na benzynie
na początek wykasuj korekty długoterminowe, jeśli nie masz vaga to odłącz akumulator na jakieś pół godziny i pojeździj na samej benzynie. jeśli będzie poprawa to oznacza instalację do regulacji. bardzo częsty przypadek przy wystrojeniu za ubogo.camel87 pisze:Witam, od jakiegoś czasu po odpaleniu zanim przerzuci się na gaz auto po dodaniu gazu (delikatnym bo silnik zimny..) nie reaguje, wręcz zdusza się , po kilkuset metra jest już ok, ew po przerzuceniu się na gaz też jest ok. Co może być przyczyną zanim zacznę rozbierać i sprawdzać , ew mechanik?
Korekty wykasowane, poprawa była. Jednocześnie osoba która kasowała mi to (oraz wymieniała filtry gazu, i komplet olejowy tj olej i filtry) stwierdziła iż vag nie widzi sond lambda przez co moga się korekty walić, jednak on nie ma na tyle zaawansowanego sprzętu aby to w 100% potwierdzić. Jest to możliwe że padły sondy? Jaki koszt takowych, sprawdzałem pobieżnie to Bosch ok 290zł/szt
[ Dodano: 2016-08-24, 18:22 ]
Diagnostyka dokładniejsza lepszym sprzetem pokazała iż sondy są ok, sonda nr1 sprawna, sonda nr2 praktycznie też ok, minimalne odchyły. Szpec stwerdził że to może być czujnik temperatury silnika który podaje złe wartości co skutkuje złą mieszanką i błędami sond...
[ Dodano: 2016-08-24, 18:22 ]
Diagnostyka dokładniejsza lepszym sprzetem pokazała iż sondy są ok, sonda nr1 sprawna, sonda nr2 praktycznie też ok, minimalne odchyły. Szpec stwerdził że to może być czujnik temperatury silnika który podaje złe wartości co skutkuje złą mieszanką i błędami sond...