[AJK 2.7 230 KM] wymiana silnika, dokładniej słupka
-
- Forum Audi A6 / A7
[AJK 2.7 230 KM] wymiana silnika, dokładniej słupka
Witam potrzebuje pomocy auto na drodze zgasło wskoczył błąd ABS i nie idzie odpalić auto w ogóle nie kręci po przekręcić stacyjki pokazuje 12 v a jak zakręcie spada do 8 podczas jazdy ładowanie było około 13 v. Podczas jazdy zgasło silnik dziwnie pracował.
Ostatnio zmieniony 01 wrz 2015, 07:20 przez golfik1980, łącznie zmieniany 1 raz.
- Blondyn988
- Forum Audi A6 / A7
-
- Forum Audi A6 / A7
Dobrze
[ Dodano: 2015-08-16, 03:32 ]
Auto na lawecie. Prawdopodobnie rozrząd przeskoczył
[ Dodano: 2015-08-16, 16:19 ]
Dodam iż na tą chwilę koszt lawety w sumie dwóch to 2300. A jak pomyśle o silniku to az się nogi uginają. A przed wyjazdem był ustawiany rozrząd bo był przestawiony, zmieniona rolka i nowy pasek rozrządu. Pasek nie jest zerwany ale silnik jest bloknięty. I mam takie pytanko na jakie koszty mam się szykować ?
Z góry dzięki i pozdrawiam artur
[ Dodano: 2015-08-16, 03:32 ]
Auto na lawecie. Prawdopodobnie rozrząd przeskoczył
[ Dodano: 2015-08-16, 16:19 ]
Dodam iż na tą chwilę koszt lawety w sumie dwóch to 2300. A jak pomyśle o silniku to az się nogi uginają. A przed wyjazdem był ustawiany rozrząd bo był przestawiony, zmieniona rolka i nowy pasek rozrządu. Pasek nie jest zerwany ale silnik jest bloknięty. I mam takie pytanko na jakie koszty mam się szykować ?
Z góry dzięki i pozdrawiam artur
Nikt ci nie powie jakie koszty bo nikt nie wie co się dokładnie stało. Trzeba rozbierać motor zobaczyć co się stało. Dziwne ze był problem z rozrządem i podczas naprawy nikt nie wpadł na pomysł aby wymienić cały rozrząd w cemno. Trudno. Przeskoczenie rozrządu w naszych silnikach skutkuje przeważnie wymiana słupka ponieważ często nie opłaca się naprawa starego po kolizji zaworów.
Pomogłem? Kliknij
-
- Forum Audi A6 / A7
-
- Forum Audi A6 / A7
co do lawety to za 1 km wychodziło 1.40 plus viatoll. dodam że trzeba liczyć w dwie strony. Jak dzwoniłem po innych lawetach to koszt wychodził za lawete nawet pod 4000. Co do mechanika to wie o całej sytuacji jutro podstawia lawetę i jeżeli okaże się ze to ich wina to powiedział że pokryją koszty. Mam fakture za rozrżad dokladnie za wymianę paska rolki i ustawienie rozrządu. wczesniej jedziłem z rzekomo przestawionym rozrządem w sumie sam nie wiem ile i było ok, rozrząd zastał rzekomo ustawiony bo był przestawiony i być może silnik szlag trafił.
A na marginesie cena za lawete wychodziła za 1 km 2 zł 2.5 nawet 3.5 licząc około 1100 km łatwo sobie policzyc. Czego nie życze żadnemu użytkownikowi, wracac z urlopu i trzeba wydac tyle kasy za lawetę, gdzie w aucie jest komplet osob i małe dziecko i stoi się na środku drogi w upale. Mało tego gadaliśmy 3 osoby z anglii oni byli w szoku że nikt się nie zatrzymał. Oni mieli awarie to zaraz się ludzie zatrzymali żeby pomóc w jakikolwiek sposob.
[ Dodano: 2015-08-20, 01:24 ]
a pierwsza laweta i holowanie okolo 45 km plus dodatkowe auto podpiecie po kompa i wstepna diagnoza to 500 pozniej 520 km i laweta 1700.
[ Dodano: 2015-08-22, 14:54 ]
panowie mam pytanie co standardowo wchodzi w skład słupka silnika? Druga sprawa jest taka ja mam silnik AJK czy podpasuje słupek z ARE lub BES ? Czy bezproblemowo moj osprzet spasuje z tymi silnikami ? Ewentualnie zakup całego silnika BES Lub ARE spauje ? I co z komputerem silnika trzeba zmieniać. Auto stoi w naprawie w poniedziałek powinna być jakas diagnoza.
Z dóry dzięki za pomoc
Pozdrawiam Artur
A na marginesie cena za lawete wychodziła za 1 km 2 zł 2.5 nawet 3.5 licząc około 1100 km łatwo sobie policzyc. Czego nie życze żadnemu użytkownikowi, wracac z urlopu i trzeba wydac tyle kasy za lawetę, gdzie w aucie jest komplet osob i małe dziecko i stoi się na środku drogi w upale. Mało tego gadaliśmy 3 osoby z anglii oni byli w szoku że nikt się nie zatrzymał. Oni mieli awarie to zaraz się ludzie zatrzymali żeby pomóc w jakikolwiek sposob.
[ Dodano: 2015-08-20, 01:24 ]
a pierwsza laweta i holowanie okolo 45 km plus dodatkowe auto podpiecie po kompa i wstepna diagnoza to 500 pozniej 520 km i laweta 1700.
[ Dodano: 2015-08-22, 14:54 ]
panowie mam pytanie co standardowo wchodzi w skład słupka silnika? Druga sprawa jest taka ja mam silnik AJK czy podpasuje słupek z ARE lub BES ? Czy bezproblemowo moj osprzet spasuje z tymi silnikami ? Ewentualnie zakup całego silnika BES Lub ARE spauje ? I co z komputerem silnika trzeba zmieniać. Auto stoi w naprawie w poniedziałek powinna być jakas diagnoza.
Z dóry dzięki za pomoc
Pozdrawiam Artur
-
- Forum Audi A6 / A7
-
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Grzegorz
- Moje auto: A6 C6
- Rocznik: 2007
- Nadwozie: Limuzyna
- Silnik: 2.7TDI 180KM
- Napęd: FWD
- Skrzynia: Manual
- Paliwo: Diesel
Jak miałby się urwać tłok bardzo prosto.....skoro korbowód stanął na panewce bo się zatarła, a tłok w tym momencie dostał strzała od eksplozji mieszanki w cylindrze, to cała siła idzie na tłok, który nie może się poruszyć w dół i poddaje się jego korpus (często pęka gdzieś w okolicy mocowania sworznia)golfik1980 pisze:Wstepna diagnoza że niby się zatarła panewka i urwał się tlok, jednak jutro będzie wiadomo więcej. Tylko jakby się miał urwać tłok ?. Mam pytanie odnośnie słupka silnika co wchodzi w jego skład ?