Sklep Ipart
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive
Sklep

[A6 C5 2.8q+lpg] Złe wskazania licznika VDO

Elektryka
ODPOWIEDZ
hghormone
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

[A6 C5 2.8q+lpg] Złe wskazania licznika VDO

Post autor: hghormone » 23 sie 2015, 08:40

Witam.
Ogólnie problem z moim licznikiem polega na złych wskazaniami poziomu paliwa.
Podczas jazdy na dłuższym odcinku po autostradzie w miarę stałą prędkością wskazówka potrafi się podnieść o około 2 mm, gdy jednak zwolnienie i wjadę do miasta to wskazówka zaczyna opadać też o ok 2 mm a czasem i nawet spadnie trochę poniżej wartości jaka była podczas rozpoczęcia jazdy (zaznaczam że chodzi o jazdę na gazie) . Jest to dla mnie irytujący problem bo mam zawsze wrażenie jakby podczas jazdy na gazie spalana była również benzyna, ale byłem u gazownika i benzyna napewno nie jest zużywana podczas jazdy na gazie. Byłem też u elektryka, który sprawdził licznik pod kątem uszkodzeń oraz zimnych lutów i stwierdził że wszystko jest ok. Ogólnie mam też problem ze wskazaniem temp cieczy, ale może to być spowodowane problemem z chlodnicą. Zaniepokoił mnie trochę test liczników ,wydaje mi się że wskazówki nie stoją prawidlowo, poniżej zamieszczam zdjecie. Moje auto to a6 c5 2.8 quatrro+lpg 97r, licznik VDO.
Obrazek

Gość.

Post autor: Gość. » 23 sie 2015, 09:36

Zdjęcie troche małe a jak klikne to wskakuje download jakis...

Jak pisałem sprawdź vagiem co masz w liczniku,kodowania,ustawienia wsio pokolei. Najlepiej poproś kogoś o porównanie w identycznym modelu.
Ja u siebie w A8 testowałem rózne nastawy i mnożniki by "wyfisowac" slalanie LPG ale cyrki podobne wychodziły to wróciłem do punktu wyjscia.

hghormone
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: hghormone » 23 sie 2015, 10:48

Po wciśnięciu zdjęcia powinno ci się pojawić na całym ekranie, u mnie tak przynajmniej jest.
Sprawdzałem kodowanie i mam normalnie ustawione na Europę (1).
Jeśli będę pewny że to nie licznik to może być wina plywaka, ale wydaje mi się że wskazówka od prędkościomierza nie powinna być w tej pozycji, chociaż nie wiem jak jest u innych. Może ktoś się wypowiedzieć kto ma możliwość sprawdzenia ustawienia wskazówek podczas wykonania testów licznika ?

arturkowalc
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: arturkowalc » 23 sie 2015, 14:06

Witam, u mnie test zegarów wygląda identycznie. Nie masz żadnych błędów?

Awatar użytkownika
bendzji
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Michał
Rocznik: 2018
Moje auto: Inne
Nadwozie: Inne
Napęd: Brak
Skrzynia: Automat
Paliwo: Diesel

Post autor: bendzji » 23 sie 2015, 14:08

Powinna być na 100 km/h , może trochę jest przesunięta.

To że wskazówka opada było już na forum poruszane , licznik wskazuje poziom paliwa z pływaka i dodatkowo robi poprawkę , myśli że jedzie na benzynie i musi zużywać paliwo więc wskazówka opada.

Jeśli te skoki są dosyć ostre to przyczyna może być w liczniku lub silniczku ( zwłaszcza jeśli to licznik Jeager )

hghormone
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: hghormone » 23 sie 2015, 18:17

Ale ona właśnie co dziwne najpierw się podnosi a dopiero później opada jak zjeżdżam z trasy , kiedy nie jadę już stałą prędkością . Rozumiem gdyby było tak że ona cały czas opada bo komputer myśli że jadę na benzynie ale myślę że problem jest inny. Jak pisałem na początku jest to licznik vdo.

ODPOWIEDZ

Wróć do „A6 C5 (1997-2005)”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl części samochodowe motostacja