Sklep Ipart
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive
Sklep

[2,5 BAU] problem z temperaturą

Silniki wysokoprężne
ODPOWIEDZ
grzechas_audi
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

[2,5 BAU] problem z temperaturą

Post autor: grzechas_audi » 05 sie 2015, 10:50

Witam, nie umiem doszukać się podobonego tematu mam nadzieje że w odpowiednim dziale. Mój problem polega na tym że samochód zaczyna mi się bardzo grzać a mianowicie po zagrzaniu się do 90st.(wg wskazań zegarów) jadą jest ok natomiast podczas zatrzymania się w korku czy też wolnej jeździe samochód zaczyna się grzać bardziej. Wczoraj temperatura płynu wzrosła na zegarach do prawie 110st a oleju prawie 120st. Żaden komunikat nie pokazał się na fisie. Płyn chłodzący jest, olej w silniku jest czy powodem może być uszkodzona chłodnica? Dodam tylko że termostat jest ok, wężę od chłodnicy zachowują się tak jak powinny. Wyczytałem gdzieś że może też być problem z uszczelką pod głowicą ale nie wiem... Dodam tylko że wszystko to dzieje się przy obecnych temperaturach zewnętrznych czyli ~ 30st. Z góry dziękuję za szybką odpowiedz.

janekfranek11
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: janekfranek11 » 05 sie 2015, 22:13

A pewny jesteś że termostat działa , jak go sprawdziłeś , czy wiskoza działa ?

pavel44
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: pavel44 » 05 sie 2015, 23:07

Jak trzyma temp podczas jazdy to raczej nie termostat. Sprawdz wiatraki tj wiskoze i ten mały od klimy.

Awatar użytkownika
phpbb3 forum A6
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Forum Audi
Rocznik: 2005
Moje auto: A6 C6
Nadwozie: Limuzyna
Silnik: 2.6 ABC 150KM
Napęd: Quattro
Skrzynia: Manual
Paliwo: Diesel
Kontakt:

Post autor: phpbb3 forum A6 » 06 sie 2015, 10:11

jeśli oba wenty się załączają i nie zbija temperatury to możliwe, że pompa nie wydaje na wolnych obrotach

grzechas_audi
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: grzechas_audi » 07 sie 2015, 15:43

wiatraki oba działają, wisko ok, natomiast wlaśnie zauważyłem żę klima też ma mniejsza wydajność na wolnych obrotach-po prostu wieje, ni to zimnym ni to ciepłym- ostatnio wymieniałem osuszacz bo było bardzo duże ciśnienie w układzie klimy i niby jest ok ale dalej średnio chłodzi szczególnie na postoju(ale to chyba do innego działu się nadaje) co do grzania silnika to auto musi zagrzać się do 90st i dopiero po kilkunastu kilometrach jazdy w mieście temperatura rośnie, myślałęm też o pompie wody ale podobno przy obecnych temp auto grzało by się cały czas bez zatrzymania na 90st na jakiś czas a dopiero później wzrastało. dodam też że jak np włącze ogrzewanie(dużą temp na klimatronicu) to temp na wskaźnikach nie spada

ODPOWIEDZ

Wróć do „A6 C5 (1997-2005)”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl części samochodowe motostacja