Sklep Ipart
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive
Sklep

[A6 C5 3.0 ASN 220KM] Remont silnika

Silniki benzynowe
sasza
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: sasza » 02 sie 2015, 21:45

lmarrio pisze:kłopoty z pracą fazatorów mogą wynikać ze złego przepływu oleju, musiałbyś rozebrać nastawniki i je wyczyścić . Kilka postów wyżej napisałem gdzie możesz to obejrzeć.
Znalazłem juz ten opis i pewnie tak zrobie tylko nie wiem czy musze sie zaopatrzyc w serwisie w nowe uszczelki pod zawory czy stare moga isć jeszcze raz??

lmarrio
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: lmarrio » 03 sie 2015, 10:25

Wydaje mi się, że lepiej wymienić na nie, bo roboty z tym jest sporo i nie warto robić tego dwa razy. Najlepiej zapytaj vaskivw z forum a4.

sasza
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: sasza » 03 wrz 2015, 13:57

Niestety kolejna próba ustawienie rozrządu zakończona niepowodzeniem.
Tym razem odczyty grupy 93 to: -1, -1, 9, -6.
Rozrząd składany wg instrukcji z Elsy
Zaczynam podejrzewac ze poprawne ustawienie to jak trafienie szóstki w lotka.
Rozrząd tym razem rozebrałem na części tzn zdjęte koła i nastawniki wraz z czyszczeniem choć tak naprawde było tam dość czysto. Filterek doprowadzający olej do nastawników również czysty.
Nie wiem jaki luz powinny mieć te koła rozrządu bo po załozeniu i lekkim dokręceniu bez paska w celu sprawdzenia każde koło miało niecały ząbek. Czy to nie za mało?
W grupie 90 - str wydechowa wszystko przestawia sie jak trzeba a w 91 i 92 str ssąca nadal nie działa jak należy.

fosfinkel
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: fosfinkel » 03 paź 2015, 23:31

Widzę, że temat trochę się rozwinął. Ogólnie wariatory są proste jak konstrukcja cepa i na oko ciężko jest coś stwierdzić aby coś mogło się tam popsuć.

Sasza co do rozrządu to mój kolega który ustawiał mi rozrząd miał pełen zestaw blokad z trzpieniem na wał, na wałki rozrządu itd. Z tego co pamiętam to zawsze mieścił się z granicach dopuszczalnego odchylenia. Nie mniej jednak obecnie nie robi ASN bo ma już serdecznie dosyć tych silników :)

ODPOWIEDZ

Wróć do „A6 C5 (1997-2005)”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl części samochodowe motostacja