Sklep Ipart
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive
Sklep

[ MANUAL+Q] [a6 c5]1.8t wymiana oleju w ukl napedowym

Układ napędowy i skrzynie biegów
ODPOWIEDZ
napalm
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

[ MANUAL+Q] [a6 c5]1.8t wymiana oleju w ukl napedowym

Post autor: napalm » 31 lip 2015, 21:50

Witam.mam pytanie czy wymieniamy olej w ukladzie napedowym quattro manual.jesli tak to w czym (tylko szkrzynia i tylni most) , po ile litrow wchodzi i co najlepiej zalac.auto mam juz 6 lat.przebieg 240 tys.2-ka ciezko wchodzi jak zimno na dworze.po rozgrzaniu jest ok.i jeszcze jedna rzecz przy redukcji z 3 na 2 lub z 4ki na 3 po dodaniu gazu czuc szarpniecie.jest tak od kiedy mam auto ale chyba teraz jest to bardziej wyczuwalne
z gory dzieki

Pioter211
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Piotr
Rocznik: 1998
Moje auto: A6 C5
Nadwozie: Limuzyna
Silnik: 2.8 ALG 193KM
Napęd: Quattro
Skrzynia: Tiptronic
Paliwo: Benzyna+LPG
Kontakt:

Post autor: Pioter211 » 01 sie 2015, 02:13

Masz manuala więc do skrzyni, torsena i tylnego mostu lejesz (chyba ) ten sam olej - przekładniowy. Oznaczeń nie pamiętam. Wymianę w torsenie lepiej zleć mechaniorowi z racji trudnego dostepu. W tylnim moście sam zmienisz tylko będziesz miał problem z odręceniem śruby bo ma tendencje do zapiekania się (aluminiowy blok a śruba stalowa). Ofc moge się mylić ale myślę że brac na forumie podpowie co do oleju. U mnie po 300kkm w tylnim moscie olej fabryczny był przeźroczysty, ale wymiana nie zaszkodzi. w torsenie sprawdź czy na simmeringu na wale się nie poci. Jesli tak to simmering do wymiany ( ok 40 zł ASO tylko sprawdź kierunek rowków). Nie zapomnij o przednim dyferencjale - on tez pracuje.

ODPOWIEDZ

Wróć do „A6 C5 (1997-2005)”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl części samochodowe motostacja