Audi A6 C5 zakupiłem w tamtym roku. Wszystko było w porządku, ale w pewnym momencie zaczęło się sypać. Samochód już niemłody, więc wcale mnie to nie zdziwiło. Chciałbym zasięgnąć rady specjalistów, którzy swoje z tym samochodem już przeszli. Może uda Wam się jakoś poradzić na moje problemy.
1. Niesprawny prędkościomierz.
Zabawna rzecz, jakieś pół roku temu podczas jazdy, w pewnym momencie wskazówka prędkości przeskoczyła z zera na 90 km/h (stałem na światłach). Przez ten jeden kurs jechałem ponad 200 km/h po mieście. Oczywiście przekłamanie było spowodowane samym licznikiem. Po ponownym uruchomieniu samochodu wskazówka pozostała na samym dole (R.I.P.). Do tego jednak za chwilę wrócę.
2. Moduł ABS
Podczas jazdy ok. 3 miesiące temu zaczęła mi się samoistnie zapalać kontrolka ESP. Świeciła sobie, gasła, znowu się zapalała i jak z miesiąc. Potem objawy nasiliły się. Do ESP zaczęła dołączać kontrolka ABS i pojawiał się czerwony wykrzyknik. Na początku gasły one po kilku minutach. Potem jednak całą drogę potrafiły się palić ESP, ABS i wykrzyknik. Po podpięciu komputera komunikowało mi, że uszkodzony jest czujnik pod pedałem hamulca (czujnik hamowania). Niestety nie pamiętam wersji oprogramowania. Wymieniłem czujnik, ale błąd nie zniknął. Poczytałem trochę i doszedłem do wniosku, że problemem mogą być odlutowane przewody w module ABS. Zdemontowałem koło, nadkole i moduł. Rozciąłem obudowę korzystając z poradnika i rzeczywiście było kilka rozlutowanych miejsc. Udało się to zlutować i po zasylikonowaniu, włożeniu na pompę okazało się, że pozostał błąd ESP. Po odłączeniu akumulatora i zresetowaniu błędu brak. Tak było przez tydzień. Po tygodniu nagle wszystkie błędy wróciły (ESP, ABS, wykrzyknik) i już nie chcą zgasnąć. Po zapłonie od razu wszystkie się pojawiają i nie gasną do zgaszenia wyjęcia kluczyka. I uwaga, zabawna rzecz. Po powrocie błędów wskazówka prędkościomierza zaczęła drgać. Przy przyspieszaniu próbuje się podnieść

3. Otwieranie szyb tylnych z przycisków tylnych
Kolejną rzeczą, która pojawiła się zaraz po kupieniu samochodu był problem z przyciskami otwierania szyb tylnych za pomocą przycisków umieszczonych na drzwiach tylnych. Na początku było pięknie, ale po miesiącu nie byłe, w stanie otwierać szyb w taki sposób. Z przycisków drzwi przednich jak najbardziej jest to możliwe. Ale nie z tylnych. Gdzie szukać rozwiązania, co mogę sprawdzić?
4. Drganie samochodu przy rozruchu
Po uruchomieniu silnika przez ok. 10 sekund odczuwalne jest trzęsienie się samochodu. Nie wiem czym może to być spowodowane. Po tym czasie silnik zaczyna pracować miarowo i do niczego nie mogę się przyczepić. Uważam to za usterkę ponieważ zjawisko to pojawiło się ok. 3 tygodnie temu.
5. Duże obciążenie samochodu przez klimatyzację.
Nie wiem co prawda czy jest to usterka, ale warto spytać. Samochód odczuwalnie traci moc po właczeniu klimatyzacji. Czy tak powinno być? Czy ten system jest aż tak obciążający? Samochód znacznie wolniej się zbiera, słabiej przyspiesza i jest ociężały.
Generalnie przepraszam wszystkie osoby dbające o swój samochód. Czytanie kogoś, kto pozwala by jego samochód jeździł z takimi usterkami przez tak długi czas musi być żenujące w odbiorze. Nie ukrywa tez swojego wstydu z tego względu.
Proszę o wybaczenie i pokutę

Pozdrawiam