Sklep Ipart
Sklep
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive
felgi - sklep internetowy ucando.pl

[AWX MANUAL] Jednomas zamiast dwumasy

Układ napędowy i skrzynie biegów
ODPOWIEDZ
juniorexx
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

[AWX MANUAL] Jednomas zamiast dwumasy

Post autor: juniorexx » 15 lip 2015, 22:06

Witam.
Na wstępie bardzo proszę o odpowiedzi dla silnika 1.9TDI AWX oraz o niezaśmiecanie tematu wywodami typu: "a po co, stracisz komfort, buda będzie drżała, regeneruj, kup drugą dwumasę" itp itd.
Przymierzam się do wymiany sprzęgła ponieważ ślizga się na 5, 4 oraz ostatnio na 3-cim biegu :shock: a więc raczej dogorywa. Zamierzam również zrobić czipa (170-180KM i 350-400Nm). Nie chcę dwa razy ściągać skrzynki dlatego pomyślałem o wywaleniu niezbyt sprawnej dwumasy już teraz i włożeniu na jej miejsce jednomasówki+sprzęgło i tutaj moje pytanie; jaką jednomasówkę, sprzęgło lub zestaw zakupić?
Czy ktoś z forumowiczów jeździ z jednomasówką i może polecić jakiś zestaw lub ewentualnie podpowiedzieć co i od jakiego silnika zakupić?
Gdzieś wyczytałem, że sprzęgło+koło zamachowe podejdzie od silnika 1Z z Audi 80 (podobno wytrzymuje sporo Nm).
Proszę o konkretne odpowiedzi.
Śpiesz się powoli- zawsze zdążysz się spóźnić!

Awatar użytkownika
szymonc666
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: szymonc666 » 16 mar 2016, 20:27

Mam podobny dylemat, tyle że chodzi o Turbo benzynę. Nowy zestaw na sztywnym kole to jakieś 1200 zł firmy Valeo. I zastanawiam się, czy warto? Dodam, że planuję później jakieś modyfikacje zrobić z mocą, i co w tym wypadku lepiej założyć? Tak żeby to później trochę wytrzymało.

enduro7
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Forum Audi
Moje auto: A6 C5
Rocznik: 1998
Nadwozie: Avant
Silnik: 1.8T AJL 180KM
Napęd: Quattro
Skrzynia: Manual
Paliwo: Benzyna

Post autor: enduro7 » 16 mar 2016, 20:58

w benz jak najbardziej
w twoim dislu nie wskazane i to nie ze względu na komfort a ze względu na charakterystykę drgań harmonicznych które mogą doprowadzić nawet do pęknięcia i ukręcenia wału korbowego (bardzo częste przypadki po zastosowaniu sztywnego koła )

koło i sprzęgło dobierze firma sprzęgła radzikowski
od razu kup drugi silnik - będzie jak znalazł

ODPOWIEDZ

Wróć do „A6 C5 (1997-2005)”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl