Witam.
Na wstępie bardzo proszę o odpowiedzi dla silnika 1.9TDI AWX oraz o niezaśmiecanie tematu wywodami typu: "a po co, stracisz komfort, buda będzie drżała, regeneruj, kup drugą dwumasę" itp itd.
Przymierzam się do wymiany sprzęgła ponieważ ślizga się na 5, 4 oraz ostatnio na 3-cim biegu :shock: a więc raczej dogorywa. Zamierzam również zrobić czipa (170-180KM i 350-400Nm). Nie chcę dwa razy ściągać skrzynki dlatego pomyślałem o wywaleniu niezbyt sprawnej dwumasy już teraz i włożeniu na jej miejsce jednomasówki+sprzęgło i tutaj moje pytanie; jaką jednomasówkę, sprzęgło lub zestaw zakupić?
Czy ktoś z forumowiczów jeździ z jednomasówką i może polecić jakiś zestaw lub ewentualnie podpowiedzieć co i od jakiego silnika zakupić?
Gdzieś wyczytałem, że sprzęgło+koło zamachowe podejdzie od silnika 1Z z Audi 80 (podobno wytrzymuje sporo Nm).
Proszę o konkretne odpowiedzi.
[AWX MANUAL] Jednomas zamiast dwumasy
[AWX MANUAL] Jednomas zamiast dwumasy
Śpiesz się powoli- zawsze zdążysz się spóźnić!
- szymonc666
- Forum Audi A6 / A7
-
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Forum Audi
- Moje auto: A6 C5
- Rocznik: 1998
- Nadwozie: Avant
- Silnik: 1.8T AJL 180KM
- Napęd: Quattro
- Skrzynia: Manual
- Paliwo: Benzyna
w benz jak najbardziej
w twoim dislu nie wskazane i to nie ze względu na komfort a ze względu na charakterystykę drgań harmonicznych które mogą doprowadzić nawet do pęknięcia i ukręcenia wału korbowego (bardzo częste przypadki po zastosowaniu sztywnego koła )
koło i sprzęgło dobierze firma sprzęgła radzikowski
od razu kup drugi silnik - będzie jak znalazł
w twoim dislu nie wskazane i to nie ze względu na komfort a ze względu na charakterystykę drgań harmonicznych które mogą doprowadzić nawet do pęknięcia i ukręcenia wału korbowego (bardzo częste przypadki po zastosowaniu sztywnego koła )
koło i sprzęgło dobierze firma sprzęgła radzikowski
od razu kup drugi silnik - będzie jak znalazł