Witam drodzy forumowicze. Dzis napotkalem sie na problem mojego autka.
Jade sobie spokojnie po miescie i mysle wyprzedze goscia. Kick down i przyspieszam a tu w polowie wyprzedzania auto przestaje przyspieszac by za dwie sekundy zaskoczyc i znowu przyspieszyc jak powinno. Niestety na kilometrowym odcinku drogi takie zachowanie powtorzylo sie kilka krotnie wiec zaczynam sie martwic. Ma ktos z Was doswiadczenia z takimi akcjami? Dodam ze jak auto przestaje przyspieszac to obroty tez nie wzrastaja, dlatego raczej sklaniam sie ku problemowi z silnikiem czy przepustnica niz skrzynia biegow.Z gory dziekuje za pomoc
[ALF 2.4 165 KM] Przyspiesza i przestaje 2.4 121kW tiptronic
-
- Forum Audi A6 / A7
-
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Grzegorz
- Rocznik: 2006
- Moje auto: A6 C6
- Nadwozie: Limuzyna
- Silnik: 2.7TDI 180KM
- Napęd: FWD
- Skrzynia: Manual
- Paliwo: Diesel
Ja bym nie lekcewazyl wariantu, ze cos niedobrego dzieje sie ze skrzynia. Wszystko zalezy, czy ten brak przyspieszania to jest w wyniku jakiejs "czkawki", jak np czesto zdarza sie na zle wyregulowanym lpg, czy tez silnik poprostu rozkreca sie do pewnych obrotow i wyzej juz nie idzie mimo ze nadal rowno i bez zaklocen pracuje. Pierwsza opcja byla by typowa dla zle dzialajacego ukladu zasilania paliwem, przeplywomierza lub przepustnicy. Poprostu przy gwaltownym nabieraniu obrotow przez silnik, jesli zabraknie nagle odpowiedniej dawki paliwa lub powietrza........to nie ma bata........szarpniecie lub wspomniana "czkawka" musi temu towazyszyc.