A6C6 2011 2.0 170km Automat gasnie podczasy jazdy
A6C6 2011 2.0 170km Automat gasnie podczasy jazdy
Witam serdecznie, jestem nowy i szukam pomocy, podczas jazdy silnik gasnie, sytuacja zdarza sie sporadycznie, powiedzmy tydzien jazdy raz zgasnie, potem nic i znowu to samo, na komputerze nic nie pokazuje zadnego bledu, momentslnie 180tys, skrzynia automat, czekam na info i pozdrawiam forumowiczow.
- Audi A6 Warsztat
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Zbigniew
- Rocznik: 2008
- Moje auto: A6 C6
- Nadwozie: Avant
- Silnik: 2.0TDI CAHB 163KM
- Napęd: Quattro
- Skrzynia: Tiptronic
- Paliwo: Diesel
- Kontakt:
Filtr paliwa powinno się wymieniać w przedziale od 15 do 50 tyś km max w zależności od producenta. Producenci układów wtryskowych zalecają jego wymianę co 15 tyś km. U Ciebie jest już 24 tyś po wymianie a masz stosunkowo młode auto więc zaczął bym szukać rozwiązania problemu od wymiany tego filtra. Tym bardziej że nie jest to duży koszt, a serwis i tak to zrobi jeśli tam pojedziesz.nicon_pl pisze:Wymiana filtra byla przy 156000,
W silnikach starszej konstrukcji zapchany filtr powoduje spadek mocy, natomiast w Twoim wypadku może już spowodować uszkodzenie elementow układu wtryskowego.
Warsztat, naprawy Audi A6.
Zrobie tak wymienie filtr paliwa i swiece gdyz z serwisow nic takiego nie zanotowali wiec calkiem mozliwe ze swiece jezdza nawet z 60tys, w ksiazce zaleca sie co 60 wiec mysle ze to bedzie madre posuniecie. Jednak odrazu na moje pytanie czemu gasnie bedzie mozna odpowiedziec za jakis czas bo to nie dzieje sie codziennie. Jakiekolwiek inne rady chetnie przeczytam. Pozdrawiam
[ Dodano: 2015-06-21, 16:51 ]
Wracam do watku, auto po wymianie swiec i filtra paliwa. Dzis po przejechaniu ok 300km glownie autostrada auto gasnie w miescie. Na autostradzie przy predkosci ok 120 przyspieszajac czuc szarpniecie przy obrotach silnika ok 3tys. I tak kilka razy, potem auto dziala normalnie, za troche znowu to samo. Auto ogolnie przyspiesza i jedzi super jednak czasem to cos. Czekam na info pozdrawiam
[ Dodano: 2015-06-21, 16:51 ]
Wracam do watku, auto po wymianie swiec i filtra paliwa. Dzis po przejechaniu ok 300km glownie autostrada auto gasnie w miescie. Na autostradzie przy predkosci ok 120 przyspieszajac czuc szarpniecie przy obrotach silnika ok 3tys. I tak kilka razy, potem auto dziala normalnie, za troche znowu to samo. Auto ogolnie przyspiesza i jedzi super jednak czasem to cos. Czekam na info pozdrawiam
włąsciwie sa tylkko dwie mozliwosci ze nie zapisal sie blad w sterowniku .Robert74 pisze:Nie chce mi się wierzyć że nie ma żadnego błędu.
Wydaje mi się że musi być jakiś błąd w sterowniku.
Może masz nieszczelność jakąś w układzie.Może się zapowietrza.
Skoro filtr wymieniony to zrobić test na szczelność układu.
Powietrze w układzie jest niezdrowe dla pompy.
1. Sterownik traci napiecie, wiec silnik gasnie a sterownik o tym "nie wie" bo nie ma pradu. wtedy powinny zapisac sie inne bledy np w sterowniku skrzyni biegow w stylu "brak komunikacji z silnikiem" albo w zegarach. jezeli tak to winny moze byc sam sterownik lub jakis przekaznik (naszukalem sie kiedys tydzien w 3 letniej JEttcie takiego drobiazgu)
2. Silnik gasnie "celowo" - oczywisice z punktu widzenia sterownika silnka. czyli dostaje informacje z innego ukladu ze ma go zgasic- np uszkodzona stacyjka, albo jakies odciecie zaplonu robi to w taki sposob ze samochod nie widzi w tym zadnego "bledu" gasniecie.
spadki cisnienia itp za pewno zapisza sie w sterowniku..
odswierzam post. sytuacja wyglada nastepujaco, auto jak wyzej po wymianie filtra paliwa, swiec, w tym bylem w SERVISIE AUDI, na komputrze wraz z probna jazda pod komputerem zero bledow (niestety w tym czasie nie pojawila sie ta ustera), teraz udalo mi sie zarejestrowac jak wyglada to podczas jazdy na krotkim filmiku. tak ok 2700-3200 obrotow widac jak wskazowka od odbrtomierza sobie skacze to powoduje ostre szarpniecia ssamochodem tak jak by zaraz chcial zgasnac (co nie dzieje sie zawsze bo tak jak pisalem auto jezdzi 3 tyg normalnie a potem ma jakis odpal) i napewno to samo powoduje tez gasniecie samochodu nawet przy 50kmh co zdarza sie sporadycznie powiedzmy raz na miesiac, jakkies sugestie??? turbo? wtryski? pozdrawiam i czekam na opcje
filmik
http://przeklej.org/file/gP9AvX/01.mp4
filmik
http://przeklej.org/file/gP9AvX/01.mp4