Sklep Ipart
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive
Sklep

A6 C5 2.5 TDI 150 KM

Elektryka
ODPOWIEDZ
Dysan
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

A6 C5 2.5 TDI 150 KM

Post autor: Dysan » 06 lip 2015, 19:56

Witam kolegów. Potrzebna pilnie porada, bo nie wiem co się mogło stać.
Jechałem sobie spokojnie jak zawsze z punkty A do punktu B, nic się nie działo, zero problemów. Zgasiłem silnik i samochód stał może z dwie godziny po czym wsiadłem, włączam zapłon i chcę odpalić a tu "pstryk" i odcięło prąd i za chwilę prąd się pojawił, ale kluczyk był w pozycji zapłon więc odpalić nie dało rady. Pomyślałem że może klema gdzieś jest luźna, ale nie, siedziały sztywno. Próbowałem i próbowałem, ale nic z tego, po przekręceniu kluczyka na rozruch momentalnie odcinało prąd. Zauważyłem, że w pozycji zapłon, kiedy prąd jeszcze jest, wskazówka pokazuje mi napięcie 8V. Po kilku próbach udało się zapalić na kable i po odczekaniu chwili i odpięciu kabli, silnik pracował normalnie, wskazówka pokazywała 14V niby normalnie. Więc zrobiłem po tym zajściu ok. 30 km, zgasiłem silnik, sprawdzam czy odpalę ale już nie odpalę, po przekręceniu kluczyka znowu pokazuje 8V i odcina prąd. Co to może być? Nie chcę kupować akumulatora bo tani jak barszcz nie jest, a miałoby się okazać że na nowym będzie to samo, więc proszę najpierw o jakieś porady bo zostałem bez auta.

banakil
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: banakil » 06 lip 2015, 20:04

Na Twoim miejscu w pierwszej kolejności o ile masz chociaż minimalne pojęcie o samochodach spróbowałbym poodcinać wszystkie możliwe obwody przez wyjęcie bezpieczników w celu znalezienia obwodu o wysokim poborze prądu..

Dysan
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: Dysan » 06 lip 2015, 20:09

Właśnie nie wiem co mogło tak zjeść ako, jak już udało się zapalić i pokazywało 14V, jechałem bez radia, nawet je odpiąłem, bez klimy, tylko na halogenach, byle dojechać do domu i nic się w drodze powrotnej nie działo.

Gość.

Post autor: Gość. » 06 lip 2015, 20:15

Całkiem podobne objawy daje uszkodzona kostka stacyjki oraz awaria rozrusznika(elektromagnes,szczotki) więc mozliwych przyczyn troche jest.

Dysan
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: Dysan » 06 lip 2015, 20:25

No tak, możliwości jest wiele, ale co ja mogę zrobić, sprawdzić samemu, bez odstawiania auta do warsztatu lub wymieniania po kolei potencjalnie odpowiedzialnych za to części? Nikt nie jest jasnowidzem wiadomo, ale zawsze jest coś co można podejrzewać w pierwszej kolejności.

I dodam, bo może to ma też znaczenie, że na plusowej klemie i czopie ako jest spory nalot biało-zielonkawy. Klemy trzymają sztywno.

radek11
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Radek
Rocznik: 1998
Moje auto: A6 C5
Nadwozie: Avant
Silnik: 2.5TDI AEL 140KM
Napęd: FWD
Skrzynia: Tiptronic
Paliwo: Diesel

Post autor: radek11 » 07 lip 2015, 09:20

kolego ten nalot najprawdopodobniej oznacza ze masz zasiarczony akumulator to jest jego koniec musisz sprawdzić jakie ma napiecie akumulator w stanie spoczynku czyli wylaczone wszystko oraz jakie jest ladowanie na wolnych obrotach ale na początek weź odczep klemy i wyczyść wszystko dokładnie poskładaj i naladuj akumulator jeśli wszystko się powtorzy w przeciągu 2 lub 3 dni to na 100 % akumulator padniety i do wymiany chyba ze masz za male ladowanie alternatora wtedy tam szukaj problemu <okok> ale ja stawiam na akumulatyor

damianio
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: damianio » 07 lip 2015, 13:41

wyglada na padniete aku, podmien najlepiej
ewentualnie sprawdz miernikiem jaki ma prad na klemach po dluzszym psotoju
Był AFN 1997r.
Był AVG 1999r.
Był ASG 2003r.
Jest ANK 2001r.

Dysan
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: Dysan » 07 lip 2015, 14:53

Dziwne bo nigdy nie miałem z tym problemu i tak nagle z dnia na dzień ako padło. Kupiłem już nowe, wygląda że po problemie, mam nadzieję przynajmniej.

ODPOWIEDZ

Wróć do „A6 C5 (1997-2005)”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl części samochodowe motostacja