Sklep Ipart
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive
Sklep

Parktronic

Elektryka
ODPOWIEDZ
kuleczkaa1
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Parktronic

Post autor: kuleczkaa1 » 05 lip 2015, 10:56

Witam

Miałem niedziałające czujniki parkowania w swoim aucie, dlatego wymieniłem dwa środkowe czujniki parkowania w A6 C6, na zamienniki. Niestety, nie mogę ich docisnąć tak jak oryginalnych i można je wepchnąć do wewnątrz naciskając mocniej palcem. Całe się nie chowają ale tak mniej więcej do połowy. Czy one mają jakiś zatrzask? Bo zdjąłem je bez zdejmowania zderzaka i zastanawiam się czy powinienem go zdjąć. I tutaj jest moje pytanie. Czy aby one działały poprawnie to trzeba usunąć błędy po wcześniejszych? Czy sama wymiana powinna naprawić ten błąd? Czujniki w tym momencie działają, ale działają źle. Widzą przeszkodę której nie ma w rzeczywistości. Czy jest to spowodowane błędami po starych czujnikach, czy można tym, że nie są do końca poprawnie założone?

Pozdrawiam

Audi A7 Klub

Post autor: Audi A7 Klub » 05 lip 2015, 13:20

kuleczkaa1, Nie musisz nic kasować po wymianie na nowe. Oczywiście błąd w kompie pozostanie ale będzie to tylko zapis z poprzedniej usterki. Co do Twoich nowych czujek : Jeżeli mówisz, że nie możesz ich docisnąć do końca to dlatego czujniki widzą przeszkodę, bo nie są one zamocowane tak jak powinny i pewnie przez te otworki czujniki myślą, że jest jakaś przeszkoda i dlatego się odzywają. One muszą siedzieć równiutko jak w oryginale. Wymieniałeś je w tylnym zderzaku? Jak tak to odkręć tylny dyfuzor to będziesz miał bardzo dobry widok jak je zamontować z powrotem. One siedzą w takich koszyczkach.

kuleczkaa1
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: kuleczkaa1 » 06 lip 2015, 10:41

Ok, będę próbował coś pokombinować :]

[ Dodano: 2015-07-06, 10:41 ]
Ok udało mi się zidentyfikować problem. A mianowicie, w jednym z czujników są ułamane plastiki, nie wiem czy mi takie przysłali czy to ja ułamałem <uoee> Ale mimo to, według mnie powinny one działać normalnie, bo siedzą jak w oryginale, a nadal znajdują jakąś niewidzialną przeszkodę. Podrzucam zdjęcia jak to teraz wygląda w zderzaku i które plastiki mi się ułamały w czujniku.

Tutaj są te plastiki które są ułamane i przez to czujnik można wypchnąć palcem.
Obrazek

A tutaj jak to wygląda z zewnątrz.
Obrazek

Obrazek

Obrazek

No i się zastanawiam, czy próbować pozamieniać miejscami te czujniki i sprawdzić czy problem nadal będzie występował? Albo czy jest jakiś sposób, żeby zidentyfikować który czujnik widzi tą przeszkodę, której nie ma?

bajarek

Post autor: bajarek » 05 sie 2015, 10:36

Hej
A próbowałeś odpalić system kiedy czujniki są w powietrzu a nie w zderzaku ??

Czy tak samo reagują, tylko jakoś na chwile musisz je zamocować żeby nie były skierowane ku ziemi, hak masz chowany ?? bo może czujki go wykrywają i stąd ten problem.

Przyglądam się tematowi bo sam muszę kupić czujkę i teraz pytanie czy te chińczyki to jakieś sensowne <mysli>

kuleczkaa1, Jakieś nowe info ??

ODPOWIEDZ

Wróć do „A6 C6 (2004-2011)”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl części samochodowe motostacja