Witam,
Problem tym razem w moim aucie polega na głośniejszej pracy 2.5 tdi AFB a konkretnie prawej głowicy (od strony pasażera). Jakiś czas temu była wymieniona cała hydraulika, wałki, dźwigienki, popychacze... wszystko:) Na początku auto chodziło ok ale jednak ta głowica prawa była głośniejsza, ostatnio wystukała mi się hydraulika po jakiś 50 tys od remontu więc z mechanikiem postanowiliśmy poszukać przyczyny dlaczego tak się własnie stało na tej głowicy akurat. Wałki w stanie idealnym, nic nie spadło a prawa głowica klepała, więc wymienione zostały wszystkie popychacze na nowe, dodatkowo zostały wymienione na nowe zaworki między głowicami odpowiadające za smarowanie głowic, ciśnienie oleju zmierzone na turbinie 4 bary, na wałkach widać normalnie smarowanie, olej wszystko jest, wszystkie paski, rozrząd rolki, łożysko na kompresorze od klimy wymienione, wsadzone kupe kasy a ta głowica dalej głośniej pracuje, mam wrażenie nawet że to jest stukanie... olej zalany 5w40 no i brak dalszych pomysłów co jest nie tak... może ktoś na forum miał jakiś podobny przypadek i coś może doradzic?? Dodam jeszcze zę kąt ustawiony jest dobrze, rozrząd składany na blokadach, niby wszystko jak w książce a dalej cos jest nie tak. Auto nie dymi, ładnie odpala, może jest trochę słabszy niż kiedys ale tego tak jednoznacznie nie mogę ocenić... Na pewno na włączonej klimatyzacji odczuwalny jest znaczny spadek mocy...
Będe wdzięczny za wszystkie rady i propozycje forumowiczów bo już brakuje pomysłów:)
Dodam jeszcze że dużo jest tematów głośnej pracy silnika 2.5 tdi i szukałem tam też swoich objawów ale większość dotyczy pompy wtryskowej albo hydraulika a tutaj jest ewidentny znak z prawej głowicy...
Może warto sciągnąć głowice?? tylko co to da i co w niej szukać? W czym tkwi problem??
Pozdrawiam
[ AFB 2.5 150 KM] Głośniejsza praca prawej głowicy
- leszek90_1990
- Forum Audi A6 / A7
[ AFB 2.5 150 KM] Głośniejsza praca prawej głowicy
<<<Samochód który daje radość z jazdy>>>
- leszek90_1990
- Forum Audi A6 / A7
- leszek90_1990
- Forum Audi A6 / A7
Nikt nie miał takich objawów ze swoim autem? Ktoś coś może poradzić? Może to być kwestia wtrysków?? Auto nie dymi, przynajmniej w lusterku nie widać ale jest to klekotanie... No i wydaje mi sie że auto jest mniej dynamiczne a jak już sie klime włączy to w ogole troche muł.... Może ktoś coś poradzic??
<<<Samochód który daje radość z jazdy>>>