LED Oświetlenie Kabinowe C7 Wymiana Na LED
-
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Forum Audi
- Moje auto: A7 4G
- Rocznik: 2013
- Nadwozie: Hatchback
- Silnik: 3.0 TDI 204KM
- Napęd: Quattro
- Skrzynia: S-tronic
- Paliwo: Diesel
- Kontakt:
LED Oświetlenie Kabinowe C7 Wymiana Na LED
witam. chcialem sobie wymienic oswietlenie kabinowe i jest problen...
Posiadam nie ledowe lampi w podsufitowce z przodu oraz z tylu i kupilem sobie ledowe oswietlenie kabinowe oryginalne . Makijazowe wymienione a te centralne z przodu sprawily problem... wiecej tych pinow tam jest jak by i po podlaczeniu nie dzialalo cos jak nalezy... (po otwiarciu drzwi nie swiecily,nie dala sie wlaczyc tylniego owsietlenia pasazerow i panel swieceil na czerwono caly czas chyba. Czy ktoś wie jak to ugryźć ?
Troche cos poszukalem i chyba potrzebne kodowanie i jakas zmiana byte 6 na 1 czy cos podobnego. Ktos zna adaptacje imbiente czy jak to tam sie nazywa ?
Enable interior lighting for facelift cars
[09 - Cent. Elect.]
[Coding - 07] -> [Long Coding Helper] -> Byte 16
Bit 6 - Interior/Ambience Lighting Adaptation active
Hidden Menu > car > carbusassignment > Interior Light > change from 9 to 1
CZY DOBRZE SZUKAM ?
Posiadam nie ledowe lampi w podsufitowce z przodu oraz z tylu i kupilem sobie ledowe oswietlenie kabinowe oryginalne . Makijazowe wymienione a te centralne z przodu sprawily problem... wiecej tych pinow tam jest jak by i po podlaczeniu nie dzialalo cos jak nalezy... (po otwiarciu drzwi nie swiecily,nie dala sie wlaczyc tylniego owsietlenia pasazerow i panel swieceil na czerwono caly czas chyba. Czy ktoś wie jak to ugryźć ?
Troche cos poszukalem i chyba potrzebne kodowanie i jakas zmiana byte 6 na 1 czy cos podobnego. Ktos zna adaptacje imbiente czy jak to tam sie nazywa ?
Enable interior lighting for facelift cars
[09 - Cent. Elect.]
[Coding - 07] -> [Long Coding Helper] -> Byte 16
Bit 6 - Interior/Ambience Lighting Adaptation active
Hidden Menu > car > carbusassignment > Interior Light > change from 9 to 1
CZY DOBRZE SZUKAM ?
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
-
- Forum Audi A6 / A7
- Kontakt:
led kabina
nie bardzo rozumiem co mam zrobic... ? To raczej wina kostki i pinow. Te zwykle nie ledowe maja mniej a te z ledami maja wiecej. tam sa tylko do podpiecia 3 kostki. jedna niebieska i dwa czarne wejscia . podpiąłem to ale tak jak mowie cos nie chodzi jak nalezy .
Wszystko podlaczone i wyglada to tak :
ledy swiece jak je zapalam guzikami ale jak otwieram auto albo dzwi to nie swieci ani przod ani tyl ...
Wszystko podlaczone i wyglada to tak :
ledy swiece jak je zapalam guzikami ale jak otwieram auto albo dzwi to nie swieci ani przod ani tyl ...
Totez pisze Ci ze brakuje Ci jednego kabla sterującego przy lampce. Dokładnie w kostce czerwonej 10 pin na pinie 5 powinien być przewód fioletowo biały tzw LIN. Możesz go pociągnąć ze sterownika komfortu z wtyczki 32 pinowej czarnej z pinu nr 32. Lub spróbować znaleźć przy wtyczce automatycznie przyciemnianego lusterka (jeśli takie masz) tam na wtyczce 8 pinowej może on być na pinie 7 (zależnie od wyposażenia). Poszukaj podłącz i tyle
Krzychu-1
-
- Forum Audi A6 / A7
- Kontakt:
led
ok rozumiem o co chodzi. zlece to mechanikowi bo sam sie tego nie podejme zobaczymy czy to pomoze i co co tam chodzi dokladnie Jezeli masz racje to nie ma na ciebie bo nikt tego nie umie zrobic nawet zamiescilem post na audiworld .
-
- Forum Audi A6 / A7
- Kontakt:
Led
Dzięki za pomoc ! Mam nadzieje ze bedzie ok . A co z tylnią lampka ? Odrazu bedzie tez działać jak przód sie zrobi ?
-
- Forum Audi A6 / A7
- Kontakt:
led cabin
witam jestem po wizycie u mechanika i nie dziala
kostka czerwona PIN 5 mam tam przewod niebieski juz w kazdym razie wpiecie sie w niego lub zamiana z tego od lusterka sciemniajacego nie przyniosla skutku ....
moze jakis schemat masz albo nr tel na priv zeby to ogarnac?
Chyba bede zmuszony pozostac na zotlych lampkach
Mechanik niechetnie chcial to robic poniewaz straszyl ze jakis modul komfortu albo sterownik cos moze sie stac i ze takie w ciemno robienie to on nie chce ,
kostka czerwona PIN 5 mam tam przewod niebieski juz w kazdym razie wpiecie sie w niego lub zamiana z tego od lusterka sciemniajacego nie przyniosla skutku ....
moze jakis schemat masz albo nr tel na priv zeby to ogarnac?
Chyba bede zmuszony pozostac na zotlych lampkach
Mechanik niechetnie chcial to robic poniewaz straszyl ze jakis modul komfortu albo sterownik cos moze sie stac i ze takie w ciemno robienie to on nie chce ,
W moim przypadku na 5 pinie w czerwonej kostce tez był przewód trzeba go odciąć i dołączyć lin (do wtyczki -stronę do samochodu zaizolować)). Pewny jesteś ze doprowadzony został lin? (przewód fioletowo biały?) Ja osobiście musiałem go ciągnąć go z tyłu od komfortu mimo ze lusterko było fotochrom?. Ze trzy dni temu robiłem to samo auto (co wczesniej) tyle ze w druga stronę czyli zmieniałem z led na zarówe (przed sprzedażą) i procedura jest poprawna. Spróbuje przesłać ci schemat na pw.
Krzychu-1
-
- Forum Audi A6 / A7
- Kontakt:
led
witam kolego. krecilem sie jak robil to mechanik ale wszystkiego nie pamietam. robil tak jak napisales + na moja odpowiedzialnosc heh
Dzieki za poswiecony czas i pomoc w polaczeniu tych lampek bo wieczorem mnie to wkur... bez oswietlenia auta.... Pociagnal ten kabelek z lusterka fotochrom i dolozyl do tego niebieskiego co mowilem ze tam siedzi i tez nic. Wiecej nie probowal bo bali sie zeby czegos nie uszkodzic . Jak pomozesz mi w tym temacie wiszę flaszke (100PLN bedzie twoje)
Dzieki za poswiecony czas i pomoc w polaczeniu tych lampek bo wieczorem mnie to wkur... bez oswietlenia auta.... Pociagnal ten kabelek z lusterka fotochrom i dolozyl do tego niebieskiego co mowilem ze tam siedzi i tez nic. Wiecej nie probowal bo bali sie zeby czegos nie uszkodzic . Jak pomozesz mi w tym temacie wiszę flaszke (100PLN bedzie twoje)
No właśnie podejrzewam ze nie sprawdził koloru kabla przy lusterku. A teraz spojrzałem w schemat i lin przy lusterku jest tylko gdy jest asystent świateł drogowych,- nie wiem czy masz? Jeśli nie to pozostaje pociągniecie kabla od komfortu (trochę to jest zabawy) Tego niebieskiego kabla co jest teraz na 5 pinie przy lampce to nie łączcie z niczym on idzie do bcm, po prostu odetnij i zaizoluj.
[ Dodano: 2015-06-16, 23:59 ]
wysłałem ci schemat na pw daj znać czy doszedł
[ Dodano: 2015-06-16, 23:59 ]
wysłałem ci schemat na pw daj znać czy doszedł
Krzychu-1
-
- Forum Audi A6 / A7
- Kontakt:
led
tal wszystko doszlo dzieki ! Jak zrobie to dam znac czy wszystko jest ok. Tak posiadam asystent swiatel .
I jeszcze jedna podpowiedz - instalowałem takie Ledy w jeszcze jednym autku i okazało się ze oprócz kabelka Lin trzeba jeszcze zrobić kodowanie 09 bajt 11 zaznaczyć bit 7.
Co co ciekawe lin można zaleźć przy sterowniku otwierania dachu wiec nie trzeba ciągnąc z komfortu (oczywiście jak jest dach otwierany )
Co co ciekawe lin można zaleźć przy sterowniku otwierania dachu wiec nie trzeba ciągnąc z komfortu (oczywiście jak jest dach otwierany )
Krzychu-1