BOSE zamiast standardu
-
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Krzysiek
- Rocznik: 2005
- Moje auto: A6 C6
- Nadwozie: Avant
- Silnik: 2.7TDI 180KM
- Napęd: FWD
- Skrzynia: Manual
- Paliwo: Diesel
Piszecie o kwotach rzędu 1200 - 1800zł jako zestaw nie gorszy czy też porównywalny z Bose. Ja dokładając Bose zapłaciłem za komplet z kablami 400zł i myślę, że w tej cenie nic porównywalnego nie znajdzie się. A jak ktoś chce super dźwięk zakładając, że mu słoń na ucho nie nadepnął i usłyszy różnicę w jakości poza natężeniem dźwięku to może i wydać kwoty przekraczające wartość samochodu. Tylko po co? Osobiście jestem osobą, która lubi słuchać dobrych brzmień ale do tego mam w pokoju porządne KEF-y, Arcam'a i Marantz'a a w samochodzie za te 400zł różnicę słyszę na plus i uważam tą kwotę rozsądną ale wydanie nieporównywalnie większej kwoty na sprzęt przy akompaniamencie 1.9tdi uważam za "niekoniecznie uzasadnione". Ale mamy wolny kraj i możemy robić z pieniędzmi co chcemy, jak ich mamy dużo i nie mamy kredytów we frankach 

- yaszczur
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Paweł
- Rocznik: 2001
- Moje auto: S6 C5
- Silnik: 4.2 326KM
- Napęd: Quattro
- Skrzynia: Tiptronic
- Paliwo: Benzyna
Tak, ale za nowy sprzęt włącznie z porządnym radiem.krzychc pisze:Piszecie o kwotach rzędu 1200 - 1800zł jako zestaw nie gorszy czy też porównywalny z Bose
Za używany sprzęt bez radia.krzychc pisze:Ja dokładając Bose zapłaciłem za komplet z kablami 400zł
krzychc, chyba nie słyszałeś dobrego zestawu w samochodzie, skoro masz takie nastawieniekrzychc pisze:A jak ktoś chce super dźwięk zakładając, że mu słoń na ucho nie nadepnął i usłyszy różnicę w jakości poza natężeniem dźwięku to może i wydać kwoty przekraczające wartość samochodu. Tylko po co? Osobiście jestem osobą, która lubi słuchać dobrych brzmień ale do tego mam w pokoju porządne KEF-y, Arcam'a i Marantz'a a w samochodzie za te 400zł różnicę słyszę na plus i uważam tą kwotę rozsądną ale wydanie nieporównywalnie większej kwoty na sprzęt przy akompaniamencie 1.9tdi uważam za "niekoniecznie uzasadnione". Ale mamy wolny kraj i możemy robić z pieniędzmi co chcemy, jak ich mamy dużo i nie mamy kredytów we frankach

Moim skromnym zdaniem, BOSE jest mocno przereklamowane

Pozdrawiam...
-
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Krzysiek
- Rocznik: 2005
- Moje auto: A6 C6
- Silnik: 2.7TDI 180KM
Słyszałem NAIM'a, MERIDIAN'a w samochodach droższych od mojego domu. Za audiofila sie nie uważam ale mam w domu sprzęt warty więcej niż moje poczciwe TDI. W tym wątku, arczi1987 pytał o zmianę nagłośnienia standard na Bose, nie brał pod uwagę zmiany radia, które ma Concert Audi. Oczywiście chciałbym mieć w A6 lepsze nagłosnienie ale koszty z tym związane, by mnie to zadowoliło, uważam i jest to moja opinia i moje zdanie, za nieproporcjonalne do wartości czterech kółek jakimi się poruszam. W lepiej wyciszonym A8, super wyciszonym Lexusie pewnie gotów byłbym więcej w audio zainwestować. A może po prostu nie mam większych aspiracji 

- chris1987
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Krzychu
- Moje auto: A6 C5
- Silnik: 1.9TDI AWX 131KM
Wyrwałem w atrakcyjnej cenie zestaw Bose z angola. Nie chce dużo inwestować $$ oraz czasu w nowe granie. Również chce pominąć zagracania auta, a żeby było wszytko stock'owo pochowane i spełniało swoje zadanie, lub ew. przeróbka wyglądała tak jakby to miało być w oryginalne jest bardzo czasochłonna, a mój pedantyzm i podejście do tematu nie pozwoliłby mi iść na jakiekolwiek kompromisy. Efekt Bose cena/jakoś jest dobra. Nie chce tez dyskoteki na kółkach z hardkorowym SPL (starzeje się
.
W poprzednim aucie (seat toledo) miałem bardziej zaawansowaną zabudowę z bi-amp, czasówkami, dobrymi niekomercyjnymi komponentami, idealnie przebudowanymi panelami z 13 -> 16cm pod midwoofery, wytłumione i wyciszone drzwi, mały i szybki woofer w closed.... Wszystko zgodnie z sztuka. Dla zainteresowanych mogę wysłać/wstawić foty.
Dobra mniejsza o oto.. powracam do Bose.
Mam 4glosniki 16cm, subwoofer, oraz wzmacniacz kawałkiem wiązki. Tweetery zostaną te co są obecnie(bez znaczenia w każdym wariancie są takie same)
Przeanalizowałem schematy oraz podłączyłem w domu na krótko.
Generalnie wystarczy z wzmacniacza przeciągnąć 6 kabli:
4 do przednich głośników. Tu żeby nie rozbierać w aucie lewej strony przeciągnę kabale prawa strona, aż do samego radia i zastosuje wtyczkę ISO, którą to przepnę do wtyczki obecnie znajdującej się w radiu.
2 sygnałowe FL i FR od radia do wzmacniacza. Tzw. line-out. W mini iso c1 są wolne miejsca na nie. Trzeba tylko dokupić 2Piny. (muszę się dowiedzieć jakie)
Resztę kabli z wiązki można wykorzystać z instalacji zwykłego suba blaupunkta, który jest w bagażniku. Nie trzeba nic przeciągać dodatkowych kabli skrzynki bezpieczników tak jak w przypadku manualna od user'a Egoonn
Co do pinu Bose zależy od generacji systemu. W nowszych bez VAGa nie pójdzie. Trzeba przekodować, aby uaktywnić wyjścia liniowe pod charakterystykę Bose, wtedy unikniemy przesterowań systemu.
Dodam że po podłączaniu na "pająka" pod starego pioneera w pokoju który ma ok 15m2 gra o wiele przyjemniej niż seria BP w audi.
Obecnie muszę sprawdzić:
-Czy instalacja seryjna ma ekranowane przewody RCA. Jeśli nie to zastosuje cały nowy przewód zbliżony do ori wiązki bose. Czyli 5x0,3mm2 z ekranem.
-Znaleźć nowe piny do kostki Mini ISO C1 (żółtej)
Zestaw lekko zmodyfikuje - dodam kondensatory polipropylenowe MPK 4,70µF do tweeterów oraz kilkanaście mat butylowych.
Jak będzie cieplej zabiorę się za robotę i napisze jakąś tam konkluzje.

W poprzednim aucie (seat toledo) miałem bardziej zaawansowaną zabudowę z bi-amp, czasówkami, dobrymi niekomercyjnymi komponentami, idealnie przebudowanymi panelami z 13 -> 16cm pod midwoofery, wytłumione i wyciszone drzwi, mały i szybki woofer w closed.... Wszystko zgodnie z sztuka. Dla zainteresowanych mogę wysłać/wstawić foty.
Dobra mniejsza o oto.. powracam do Bose.
Mam 4glosniki 16cm, subwoofer, oraz wzmacniacz kawałkiem wiązki. Tweetery zostaną te co są obecnie(bez znaczenia w każdym wariancie są takie same)
Przeanalizowałem schematy oraz podłączyłem w domu na krótko.
Generalnie wystarczy z wzmacniacza przeciągnąć 6 kabli:
4 do przednich głośników. Tu żeby nie rozbierać w aucie lewej strony przeciągnę kabale prawa strona, aż do samego radia i zastosuje wtyczkę ISO, którą to przepnę do wtyczki obecnie znajdującej się w radiu.
2 sygnałowe FL i FR od radia do wzmacniacza. Tzw. line-out. W mini iso c1 są wolne miejsca na nie. Trzeba tylko dokupić 2Piny. (muszę się dowiedzieć jakie)
Resztę kabli z wiązki można wykorzystać z instalacji zwykłego suba blaupunkta, który jest w bagażniku. Nie trzeba nic przeciągać dodatkowych kabli skrzynki bezpieczników tak jak w przypadku manualna od user'a Egoonn

Dodam że po podłączaniu na "pająka" pod starego pioneera w pokoju który ma ok 15m2 gra o wiele przyjemniej niż seria BP w audi.
Obecnie muszę sprawdzić:
-Czy instalacja seryjna ma ekranowane przewody RCA. Jeśli nie to zastosuje cały nowy przewód zbliżony do ori wiązki bose. Czyli 5x0,3mm2 z ekranem.
-Znaleźć nowe piny do kostki Mini ISO C1 (żółtej)
Zestaw lekko zmodyfikuje - dodam kondensatory polipropylenowe MPK 4,70µF do tweeterów oraz kilkanaście mat butylowych.
Jak będzie cieplej zabiorę się za robotę i napisze jakąś tam konkluzje.
AWX 175KM/380NM
zgadzam się nie ma co pakować wartości auta w audio , rozkminiam jedynie popziom jakości BOSE w SPAM do tego co można samemu zamontować.krzychc pisze:Słyszałem NAIM'a, MERIDIAN'a w samochodach droższych od mojego domu. Za audiofila sie nie uważam ale mam w domu sprzęt warty więcej niż moje poczciwe TDI. W tym wątku, arczi1987 pytał o zmianę nagłośnienia standard na Bose, nie brał pod uwagę zmiany radia, które ma Concert Audi. Oczywiście chciałbym mieć w A6 lepsze nagłosnienie ale koszty z tym związane, by mnie to zadowoliło, uważam i jest to moja opinia i moje zdanie, za nieproporcjonalne do wartości czterech kółek jakimi się poruszam. W lepiej wyciszonym A8, super wyciszonym Lexusie pewnie gotów byłbym więcej w audio zainwestować. A może po prostu nie mam większych aspiracji
- chris1987
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Krzychu
- Moje auto: A6 C5
- Silnik: 1.9TDI AWX 131KM
Wczoraj zamontowałem system bose do mojego avanta. Jestem zdruzgotany, bo gra to tak samo jak seryjne audio. Z tym ze ciut ciszej, może bardziej naturalnie, ale bez basu i szału. Cały dzień stracony.
Spodziewałem się efektu podobnego jak u mojego ojca w Mietku W163, lub s210 kuzyna, ew. koleżanki A4b5 sedan. Tam sub bose nawet przy małej głośności muczy jak szalony. Nie zamula jak dla mnie wystarczająco i idealnie. To co jest u mnie to padaka. Dziwne bo to systemy z tych samych lat, bardzo do siebie zbliżone konstrukcyjnie. Bas ma ustawiony ma maxa, a jakby go nie było. Generalnie zakres ustawień bass, trable na kodzie bose jest okrojony.
Kombinowałem z rożnymi kodowaniami. Seryjnie miałem 00207 RNS-D 02r. Najpierw ustawiłem kod dla odtwarzaczy I-generacji 00017 (bose, wszystko aktywne) - lipa. Później dla II-generacji 02217 (Charakterystyka tonowa dla A6B4, Bose itd) dalej to samo.
Jedynie po wyłączeniu bose gra bardziej żywo, ale dźwięk jest bardzo przesterowany i mało naturalny. Obawiam się ze najwięcej zależy od radia. Na testach w domu pod starym pioneerem w pokoju grało to świetnie, tak jak tego oczekiwałem.
Jeśli ktoś miał podobny problem i udało mu się rozwiać to bym był bardzo wdzięczny. Obecnie mi do głowy przychodzi:
-wgranie nowego softu do radia,
-zabawa z innymi kodami.
-Ew. ktoś kto ma RNS-D, Bose i avanta mógłby luknąć jakie ma kodowanie u siebie.
-Ktoś słuchał bose na rns-d, a np concercie lub symphony? była różnica?
Dodam ze wszystkie głośniki pracują, słychać ze graja, ruszają się:) wiec mowy o wypiętej wtyczce od suba nie ma
PS
RNS-D ma dodatkowe ukryte menu jak Symphony I i II? Kombinacją przycisków Preset 5 + power uruchamia się dodatkowy EQ. Na wyświetlaczu pojawia się "55555555" ustawiając w zakresie od 1 do 9 możemy regulować poziom podbicia basów, średnich oddzielnie dla przodu i tyłu.
1. Front low bass: lvl 1-9
2. Front mid bass: lvl 1-9
3. Front midrange: lvl 1-9
4. Front treble: lvl 1-9
5. Rear low bass: lvl 1-9
6. Rear mid bass: lvl 1-9
7. Rear midrange: lvl 1-9
8. Rear treble: lvl 1-9
Spodziewałem się efektu podobnego jak u mojego ojca w Mietku W163, lub s210 kuzyna, ew. koleżanki A4b5 sedan. Tam sub bose nawet przy małej głośności muczy jak szalony. Nie zamula jak dla mnie wystarczająco i idealnie. To co jest u mnie to padaka. Dziwne bo to systemy z tych samych lat, bardzo do siebie zbliżone konstrukcyjnie. Bas ma ustawiony ma maxa, a jakby go nie było. Generalnie zakres ustawień bass, trable na kodzie bose jest okrojony.
Kombinowałem z rożnymi kodowaniami. Seryjnie miałem 00207 RNS-D 02r. Najpierw ustawiłem kod dla odtwarzaczy I-generacji 00017 (bose, wszystko aktywne) - lipa. Później dla II-generacji 02217 (Charakterystyka tonowa dla A6B4, Bose itd) dalej to samo.
Jedynie po wyłączeniu bose gra bardziej żywo, ale dźwięk jest bardzo przesterowany i mało naturalny. Obawiam się ze najwięcej zależy od radia. Na testach w domu pod starym pioneerem w pokoju grało to świetnie, tak jak tego oczekiwałem.
Jeśli ktoś miał podobny problem i udało mu się rozwiać to bym był bardzo wdzięczny. Obecnie mi do głowy przychodzi:
-wgranie nowego softu do radia,
-zabawa z innymi kodami.
-Ew. ktoś kto ma RNS-D, Bose i avanta mógłby luknąć jakie ma kodowanie u siebie.
-Ktoś słuchał bose na rns-d, a np concercie lub symphony? była różnica?
Dodam ze wszystkie głośniki pracują, słychać ze graja, ruszają się:) wiec mowy o wypiętej wtyczce od suba nie ma

PS
RNS-D ma dodatkowe ukryte menu jak Symphony I i II? Kombinacją przycisków Preset 5 + power uruchamia się dodatkowy EQ. Na wyświetlaczu pojawia się "55555555" ustawiając w zakresie od 1 do 9 możemy regulować poziom podbicia basów, średnich oddzielnie dla przodu i tyłu.
1. Front low bass: lvl 1-9
2. Front mid bass: lvl 1-9
3. Front midrange: lvl 1-9
4. Front treble: lvl 1-9
5. Rear low bass: lvl 1-9
6. Rear mid bass: lvl 1-9
7. Rear midrange: lvl 1-9
8. Rear treble: lvl 1-9
AWX 175KM/380NM