[A6 C5] Polerka rantów BBS - zrób to sam
-
michal_bst
- Forum Audi A6 / A7

[A6 C5] Polerka rantów BBS - zrób to sam
Jak w temacie. Planuję poprawić wygląd felg. Na moje szczęście uszkodzone są tylko ranty, wżery, miejscowo oderwany lakier.
Zamierzam ściągnąć opony, odkręcić ramiona, które tylko dokładnie wyczyszczę i tu pytanie do Was - czego dokładnie użyć do spolerowania rantów?
- preparat do usuwania lakieru
- nakładki na wiertarkę: jakie? ile sztuk do 4 felg?
- co jeszcze powinienem zakupić do tego i jak dużo?
- czy macie jakieś sprawdzone sposoby?
Oczywiście mogę od razu pójść do sklepu i kupić wszystko co potrzebne tylko nie chcę dać się naciągnąć sprzedawcy na generalnie niepotrzebne rzeczy.
Ps. nie znalazłem podobnego tematu w tym dziale
Zamierzam ściągnąć opony, odkręcić ramiona, które tylko dokładnie wyczyszczę i tu pytanie do Was - czego dokładnie użyć do spolerowania rantów?
- preparat do usuwania lakieru
- nakładki na wiertarkę: jakie? ile sztuk do 4 felg?
- co jeszcze powinienem zakupić do tego i jak dużo?
- czy macie jakieś sprawdzone sposoby?
Oczywiście mogę od razu pójść do sklepu i kupić wszystko co potrzebne tylko nie chcę dać się naciągnąć sprzedawcy na generalnie niepotrzebne rzeczy.
Ps. nie znalazłem podobnego tematu w tym dziale
-
krzysiek-lex
- Forum Audi A6 / A7

- Imię: Paweł
- Rocznik: 2005
- Moje auto: A6 C6
- Nadwozie: Avant
- Silnik: 2.7TDI 163KM
- Napęd: FWD
- Skrzynia: Manual
- Paliwo: Diesel
Michał, jak szczotkę na wiertarkę to tylko miedzianą ona nie powinna zostawić głębokich wżerów w a aluminium, ja raczej zacząłbym od zeszlifowania farby papierem ściernym zwykłym, potem papier wodny o różnej granulacji. Jak do polerki to końcowy 1200, na koniec filc i pasta polerska i będziesz miał lustro. co do papierów to ten zwykły zależy jak bardzo masz zjechane te rany ale myślę że 180 byłby ok, potem wodny 240, 500, 800 ina koniec 1200. oczywiście możesz pominąć ten zwykły bo po nim też zostaną rysy a wodnym będzie duuużo zabawy żeby je zlikwidować
- Audi A6 Warsztat
- Forum Audi A6 / A7

- Imię: Zbigniew
- Rocznik: 2008
- Silnik: 2.0TDI CAHB 163KM
- Napęd: Quattro
- Skrzynia: Tiptronic
- Kontakt:
Krzysiek, uważam że papier o którym piszesz do polerki jest stanowczo za gruby. Należy stosować papier wodny2000 a nawet 2500. I wogule nie należy szlifowac nic zwykłym papierem tylko wszystko od początku wodnym.
Ja w wolnych chwilach robię swoje Ronale i nic nie kombinuję ze szczotką. Kupiłem sobie puszkę preparatu do usuwania lakieru SCANSOL, pełno tego na Allegro. Po kilka arkuszy papieru wodnego 800, 1600, 2000 i 2500 tak samo kilka różnych filców już do polerki . Klocek korkowy do szlifowania i jakieś tam szpachelki do usuwania starego lakieru już miałem. Ten scansol muszę nakładać czasem dwa trzy razy bo farby na felgach mam tak grubo że sam jestem w szoku. :shock: Ale ori felgi z Allroada już tak mają
Do polerowania po dokładnym wyszlifowaniu papierem 2500 zastosuj jakąś dobrą pastę, jak będę w domu to podam Ci jakie są najlepsze do alu. Musisz mieć też świadomość że utrzymanie polerowanych felg wymaga wiele cierpliwości, bo co najmniej raz w tygodniu trzeba je woskować, inaczej efekt robi się makabryczny.
b]krzysiek-lex[/b], uważam że papier 1200 do polerki to stanowczo za grubo. Na lustro trzeba zastosować papier wodny 2000 a nawet 2500
do szlifowania wstępnego też należy stosować papier wodny, nic zwykłym.
Ja w wolnych chwilach robię swoje Ronale i nic nie kombinuję ze szczotką. Kupiłem sobie puszkę preparatu do usuwania lakieru SCANSOL, pełno tego na Allegro. Po kilka arkuszy papieru wodnego 800, 1600, 2000 i 2500 tak samo kilka różnych filców już do polerki . Klocek korkowy do szlifowania i jakieś tam szpachelki do usuwania starego lakieru już miałem. Ten scansol muszę nakładać czasem dwa trzy razy bo farby na felgach mam tak grubo że sam jestem w szoku. :shock: Ale ori felgi z Allroada już tak mają
Do polerowania po dokładnym wyszlifowaniu papierem 2500 zastosuj jakąś dobrą pastę, jak będę w domu to podam Ci jakie są najlepsze do alu. Musisz mieć też świadomość że utrzymanie polerowanych felg wymaga wiele cierpliwości, bo co najmniej raz w tygodniu trzeba je woskować, inaczej efekt robi się makabryczny.
Warsztat, naprawy Audi A6.
-
michal_bst
- Forum Audi A6 / A7

- Audi A6 Warsztat
- Forum Audi A6 / A7

- Imię: Zbigniew
- Rocznik: 2008
- Silnik: 2.0TDI CAHB 163KM
- Skrzynia: Tiptronic
- Kontakt:
Michał, jeśli chcesz koniecznie szlifować wiertarką to kup krążek z rzepem 150mm i do tego papier oczywiście wodny z odpowiednim P czyli gradacja. (Grubość ziaren). W sklepach ciężko ogólnie jest dostać papier krążek o gradacji wysokiej czyli powyżej 800, ale może u Ciebie będzie łatwiej. Szlifuj na nie za dużych obrotach, żebyś nie narobił sobie dziur. Najlepiej wkrętarką akumulatorową.
Ja jeszcze otwory na śruby szlifuję patentem
Naciąłem po długości śrubę fi8 piłką do metalu zapinam do wkrętarki i przekładam przez nią papier i elegancko się szlifuje otwory 
Ja jeszcze otwory na śruby szlifuję patentem
Warsztat, naprawy Audi A6.
-
krzysiek-lex
- Forum Audi A6 / A7

Robert, może i masz rację że papier za gruby do lustra.. ale płaskie ranty można spróbować szlifować szlifierką oscylacyjną i założyć papier zwykły 600 a gwarantuję ci bardzo ładny efekt i potem wodny w tych granulacjach co mówisz. Ale szlifowanie tylko tym co ty napisałeś, jeżeli są głębsze wżery, jakieś zarysowania, to dajesz koledze pole do popisu bo się trochę namacha zanim zobaczy jakiś satysfakcjonujący rezultat.. ja swoje fele robiłem podobnie i jestem zadowolony. prawdą jest to co piszesz o utrzymaniu dobrego rezultatu, trzeba średnio raz na miesiąc przepolerować felgi na nowo i unikać myjni ze środkami żrącymi. ja swoich nie woskuję a może to błąd 
-
michal_bst
- Forum Audi A6 / A7

-
dawid018
- Forum Audi A6 / A7

- Imię: Dawid
- Rocznik: 2000
- Moje auto: A6 C5
- Silnik: 2.7T 250KM
- Paliwo: Benzyna+LPG
- Kontakt:
z własnego doświadczenia podpowiem że lepiej oddać to komuś kto się tym zajmuje na co dzień.koszt wypolerowania samych rantów w zakładzie to ok 200-400zł a często koszt zakupu samych materiałów jest przybliżony.
co do papierów ściernych to wszystko zależy jaka struktura jest pod farbą.zdarzało się ze i 80tką trzeba było fele drzeć żeby dołki po piaskowaniu zlikwidować.optymalnie warto zacząć od 220-240 do 400 na sucho potem od 400 do 2500 na mokro ,na końcu filc lub frotka na wiertarkę i dobra pasta.ja polecam AUTOSOL lub niebieska albo zielona kostkę do polerowania metali
co do papierów ściernych to wszystko zależy jaka struktura jest pod farbą.zdarzało się ze i 80tką trzeba było fele drzeć żeby dołki po piaskowaniu zlikwidować.optymalnie warto zacząć od 220-240 do 400 na sucho potem od 400 do 2500 na mokro ,na końcu filc lub frotka na wiertarkę i dobra pasta.ja polecam AUTOSOL lub niebieska albo zielona kostkę do polerowania metali
-
krzysiek-lex
- Forum Audi A6 / A7

o jakich ty materiałach piszesz? koszt papieru na jedną felgę to 10 zł + pasta +filc, gdzie filc jak dobrze pójdzie to jeden krążek na 4 koła i może drugi nowy na przepolerowanie, ewentualnie froterka.. chyba że użyjesz jakiejś chemii żeby usunąć starą farbę to w tedy koszty rosną.. ja nie dawno kupiłem felgi 18" i też pomyślałem o polerce, i żeby poszło szybciej to kupiłem jakiś preparat gdzie sprzedawca zapewnił mnie że jedna puszka starczy na 4 koła... okazało się że gdybym nie zeszlifował ręcznie pierwszej warstwy, czyli lakieru to jedna puszka starczy na jedną felgę, może dlatego że twardy lakierz własnego doświadczenia podpowiem że lepiej oddać to komuś kto się tym zajmuje na co dzień.koszt wypolerowania samych rantów w zakładzie to ok 200-400zł a często koszt zakupu samych materiałów jest przybliżony
- emilzizi
- Forum Audi A6 / A7

- Imię: Emil
- Nadwozie: Limuzyna
- Silnik: 2.7TDI 180KM
- Paliwo: Benzyna
Zgadza się, pod warunkiem,że użyjesz papieru toaletowegokrzysiek-lex pisze:koszt papieru na jedną felgę to 10 zł
krzysiek-lex, Ja używam przy polerce papieru wodnego zaczynając od granulacji 360,400,500,600,800,1000,1200,1500,2000,2500
Używając jednego arkuszu na koło, daje nam to kwotę około 25zł. A czasem jeden arkusz nie wystarczy
Użycie papieru na sucho jest zależne od tego w jakim stanie są felgi
Masz sporo racjidawid018 pisze:z własnego doświadczenia podpowiem że lepiej oddać to komuś kto się tym zajmuje na co dzień.koszt wypolerowania samych rantów w zakładzie to ok 200-400zł a często koszt zakupu samych materiałów jest przybliżony.
Ja poleruję felgi bo lubię wyzwania
Na poważnie, to wszystko zależy od stanu zniszczenia felg.
michal_bst, najlepiej by było gdy byś wstawił fotki.
Jeżeli odchodzi klar to trzeba go usunąć.
Ja używam BOLLA zmywacz lakieru.
W ten sposób nie narobisz rys gdy będziesz usuwał klar
Ps, Ja do polerowania rantów kupiłem sobie maszynę do wyważania kół
U mnie w temacie możesz zobaczyć jak wyglądały felgi gdy do mnie trafiły i jaki uzyskałem efekt końcowy
a6-c5-27-biturborecarornsebiala-alcanta ... 30,120.htm
-
krzysiek-lex
- Forum Audi A6 / A7

wiesz z doświadczenia?emilzizi pisze:Zgadza się, pod warunkiem,że użyjesz papieru toaletowego
ta 400 tu jest nie potrzebna. fakt że wszystko zależy od stanu felg, jakie głębokie są rysy.. czasami trzeba użyć i 100... ja swój opis podałem na własnym doświadczeniu więc chyba wiem ile wydałem kasy. moje felgi nie były porysowane, pod lakierem utleniało się aluminium i dla tego się za nie zabrałem.emilzizi pisze:360,400,500,600,800,1000,1200,1500,2000,2500
jak komuś się spieszy to też proponuję ten środek, ale ile jego pójdzie to też zależy od twardości lakieru. ja próbowałem bez ręcznego zdzierania klaru to wyszłaby mi 1 pucha na koło, ale przynajmniej nie mamy porysowanych felg a co za tym idzie zużyjemy mniej papieruemilzizi pisze:Ja używam BOLLA zmywacz lakieru.
i tu mam pytanie...: sądzić można że ty polerujesz klar?czyli lakier?emilzizi pisze:Jeżeli odchodzi klar to trzeba go usunąć
dodam jeszcze że nie każde aluminium poleruje się tak samo, chodzi mi o to że trzeba na nie które koła poświęcić dużo czasu i pracy.
piszę o tym czego sam doświadczyłem a nie to co usłyszałem i na pewno nie jestem "fachowcem" żeby polemizować z tymi co z tego mają na chleb
-
dawid018
- Forum Audi A6 / A7

- Imię: Dawid
- Silnik: 2.7T 250KM
- Paliwo: Benzyna+LPG
- Kontakt:
owszem jest potrzebna bo 400 zaciera się rysy po 320 lub 360 itd.jeden arkusz papieru nie starcza jeśli chce się zrobić dobrze i koła nie są z plasteliny.krzysiek-lex pisze:ta 400 tu jest nie potrzebna. fakt że wszystko zależy od stanu felg, jakie głębokie są rysy.. czasami trzeba użyć i 100...
wszystko zależy co kto oczekuje.ja potrafię zrobić tak że felga świeci się po papierze 400 albo nawet 320 tyle ze widać rysy a w polerce chodzi o to żeby było gładko i się świeciło.
-
krzysiek-lex
- Forum Audi A6 / A7

ja dalej sądzę że po papierze 360 400 nie musi być, po prostu za mały odstęp pomiędzy granulacjami ale nie ma sensu się kłócić oto czy ma być 400 czy niedawid018 pisze:owszem jest potrzebna bo 400 zaciera się rysy po 320 lub 360
- emilzizi
- Forum Audi A6 / A7

- Imię: Emil
- Nadwozie: Limuzyna
- Silnik: 2.7TDI 180KM
- Paliwo: Benzyna
Źle mnie zrozumiałeśkrzysiek-lex pisze:i tu mam pytanie...: sądzić można że ty polerujesz klar?czyli lakier? , ale rozumiem że to jakiś błąd w druku.. jak się mylę to mnie popraw. bo jak dla mnie to wszystko trzeba usunąć, ja osobiście polerowałem goło aluminium..
Zdejmuję klar/lakier aby dostać się do gołego aluminium
Akurat przy polerce jak chce się ją zrobić dobrze, to nie da się pójść na skrótydawid018 pisze:owszem jest potrzebna bo 400 zaciera się rysy po 320 lub 360 itd.jeden arkusz papieru nie starcza jeśli chce się zrobić dobrze i koła nie są z plasteliny.
wszystko zależy co kto oczekuje.ja potrafię zrobić tak że felga świeci się po papierze 400 albo nawet 320 tyle ze widać rysy a w polerce chodzi o to żeby było gładko i się świeciło.