[a6 c5 1.8t] Kontrolka ciśnienia oleju - brak pomysłu
-
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Kamil
- Rocznik: 1998
- Moje auto: A6 C5
- Nadwozie: Limuzyna
- Silnik: 1.8T AWT 150KM
- Napęd: FWD
- Skrzynia: Manual
- Paliwo: Benzyna
witam
też mam problem z piszczącą na fisie kontrolką ciśnienia oleju ale zaczyna piszczeć jak temperatura oleju osiągnie równo 70*C i piszczy tylko na wolnych obrotach , jak dodam delikatnie gazu tak do około 900-1000 obr to gaśnie
mechanik zalecił wymianę oleju ale nic nie pomogło
dodam że mam też problem z zegarami bo źle pokazuje mi temp płynu chłodzącego ale na vagu znalazłem że to czujnik w zegarach jest walnięty no i oczywiście jak jest zimny to piszczy że się woda gotuje
czy może mieć coś wspólnego awaria zegarów z ciśnieniem oleju ?
ciśnienie oleju mechanik sprawdzał i jest niby ok
proszę o pomoc bo już mam dosyć tego piszczenia
może ktoś z pomorskiego zna jakiegoś elektronika co naprawia liczniki ?
też mam problem z piszczącą na fisie kontrolką ciśnienia oleju ale zaczyna piszczeć jak temperatura oleju osiągnie równo 70*C i piszczy tylko na wolnych obrotach , jak dodam delikatnie gazu tak do około 900-1000 obr to gaśnie
mechanik zalecił wymianę oleju ale nic nie pomogło

dodam że mam też problem z zegarami bo źle pokazuje mi temp płynu chłodzącego ale na vagu znalazłem że to czujnik w zegarach jest walnięty no i oczywiście jak jest zimny to piszczy że się woda gotuje

czy może mieć coś wspólnego awaria zegarów z ciśnieniem oleju ?
ciśnienie oleju mechanik sprawdzał i jest niby ok
proszę o pomoc bo już mam dosyć tego piszczenia

może ktoś z pomorskiego zna jakiegoś elektronika co naprawia liczniki ?
-
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Kamil
- Rocznik: 1998
- Moje auto: A6 C5
- Nadwozie: Limuzyna
- Silnik: 1.8T AWT 150KM
- Napęd: FWD
- Skrzynia: Manual
- Paliwo: Benzyna
- ELEKTROBDG
- Forum Audi A6 / A7
Problem z cisnieniem?
Witam mam podobne objawy tylko,że bo długiej trasie słychać stuki w silniku autko chwile postoi i zapala sie kontrolka ciśnienia oleju.
Aha i jeszcze jak będę wymieniał pompę i uszczelkę miski to jeszcze cos po drodze można wymienić?
Ile jest roboty przy takiej operacji?Planuję z kolegą wymienić bo auto jest za granicą i nie ryzykuje jechac do polski na wymianę.Pozdrawiam.
Dziś byłem w trzech warsztatach niemieckich każdy z nich zrobił wielkie oczy.Jeden stwierdził,że trzeba od razu turbine wymienić
drugi stwierdził,że bardzo dużo pracy jest przy tym i nie wie co po drodze będzie jeszcze do wymiany a trzeci powiedział jedz pan do Polski powoli i tam zrób,bo on nie wie jaka pompa tam jest
Mam 800km do Polski zawory zaczynają stukać po paru godzinach trasy i czasami głośniej a czasami cisza.Kontrolka zapala się 2 lub 3 razy na ten dystans.Teraz pytanie zaryzykować i jechać czy laweta?Proszę o wasze zdania.
Dodam,że jezdząc po miescie wszystko jest ok cicha praca silnika itp.Tylko jak ruszę w trasę dłuższa to zaczynają byc problemy.Pewnie na rozgrzanym silniku ciśnienie oleju jest za słabe i nie ma smarowania.
Aha i jeszcze jak będę wymieniał pompę i uszczelkę miski to jeszcze cos po drodze można wymienić?
Ile jest roboty przy takiej operacji?Planuję z kolegą wymienić bo auto jest za granicą i nie ryzykuje jechac do polski na wymianę.Pozdrawiam.
Dziś byłem w trzech warsztatach niemieckich każdy z nich zrobił wielkie oczy.Jeden stwierdził,że trzeba od razu turbine wymienić

Mam 800km do Polski zawory zaczynają stukać po paru godzinach trasy i czasami głośniej a czasami cisza.Kontrolka zapala się 2 lub 3 razy na ten dystans.Teraz pytanie zaryzykować i jechać czy laweta?Proszę o wasze zdania.
Dodam,że jezdząc po miescie wszystko jest ok cicha praca silnika itp.Tylko jak ruszę w trasę dłuższa to zaczynają byc problemy.Pewnie na rozgrzanym silniku ciśnienie oleju jest za słabe i nie ma smarowania.
- ELEKTROBDG
- Forum Audi A6 / A7
Pomocy problem z pompą oleju
Witam ponownie jestem po wymianie pompy oleju i na razie jest ok cisza i spokój.[/quote]