Sklep Ipart
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive
Sklep

[ MANUAL] Wymiana sprzęgła - na co zwrócić uwagę?

Układ napędowy i skrzynie biegów
ODPOWIEDZ
sebool12
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

[ MANUAL] Wymiana sprzęgła - na co zwrócić uwagę?

Post autor: sebool12 » 11 kwie 2015, 01:13

Witam

W aucie szykuje mi się wymiana sprzęgła (łapie przy samym końcu, ciężko płynnie szybko ruszyć). Z racji tego, że będę to robił sam chciałbym się Was spytać na co zwrócić szczególną uwagę przy jego wymianie?
W Elsie nie mogę znaleźć kompletnie nic odnośnie mojej skrzyni i sprzęgle (silnik AMX, skrzynia DVZ, napęd FWD), a gdzieś kiedyś kilka razy mi mignęło coś o częstym złym montowaniu docisku sprzęgła przez co zużywa się szybko tarcza.
Mógłby ktoś podzielić się info jak się za to dobrze wziąć?

I tak dla pewności. Który zestaw z SACHS będzie pasował do mojego auta?
3000851602 czy 3000387101? A może oba? :p

jakubczyk_7
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Jakyb
Rocznik: 1997
Moje auto: A6 C5
Nadwozie: Avant
Silnik: 1.9TDI AVF 131KM
Napęd: FWD
Skrzynia: Manual
Paliwo: Diesel

Post autor: jakubczyk_7 » 12 kwie 2015, 19:49

Wymieniałem u siebie i wiem że były dwa rodzaje sprzęgła, tylko nie wiem czy w ośce. Jak pójdziesz do sklepu to wystarczy , że podasz vin i sprzedawca ci powie jakie idzie do ciebie. Jedno kosztuję około 600 zł drugie 900 zł , ale powtórze że tak było do Q.
Przy wymianie odepnij wszystkie kostki przy skrzyni żeby nie pourywać kabli. Odłącz cięgno od lewarka ( klucz 10), kolegę zaproś bo ciężko ci samemu będzie. Ja kupiłem też sachsa i latam rok i nic się nie dzieje. Jak już skrzynię będziesz miał na dole to zobacz w jakim stanie masz uszczelniacz wałka w skrzyni i na wale w silniku, u mnie puścił właśnie ten na tym wałku w skrzyni i się ślizgało . Wysprzęglik odłącz ( uwaga płyn ).

ODPOWIEDZ

Wróć do „A6 C5 (1997-2005)”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl części samochodowe motostacja