Komputer sie nie włącza
Komputer sie nie włącza
Witam wszystkich. Jestem szczęśliwym posiadaczem Audi A6 od tygodnia i przy zakupie nie działało radio i CD. Poprzedni właściciel wymienił odtwarzacz CD i wyskoczyła blokada ( wyczytałem na forum, ze jedynie FSO i dekodowanie). Postanowiłem wypiąć odtwarzacz lecz po tym zabiegu komputer sie nie włącza ( czarny ekran ). Nie reaguje na kluczyk, przyciski itp. Ponowne podpiąłem zmieniarkę lecz nic to nie wniosło. Spotkał sie ktoś z czymś takim ? Dzięki za pomoc 

Sprawdzałem również bezpieczniki. Wszystkie kostki itp sprawdziłem i wyglądają na dopięte
poszukam na forum co do odpinania aku ( bo z tego co mi wiadomo to nie można po prostu odpięcie klem i tyle ) Jest jakaś kolejność ... Poszukam i dam odp czy zadziałało
[ Dodano: 2015-04-06, 18:55 ]
Odpiąłem + z aku na 40 min. po ponownym podłączeniu nadal to samo. Komputer nie reaguje, konsola pomiędzy siedzeniami i odtwarzacz nie maja podświetlenia.

[ Dodano: 2015-04-06, 18:55 ]
Odpiąłem + z aku na 40 min. po ponownym podłączeniu nadal to samo. Komputer nie reaguje, konsola pomiędzy siedzeniami i odtwarzacz nie maja podświetlenia.

- Patryk Bydzia
- Forum Audi A6 / A7
-
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Kamil
- Rocznik: 2006
- Moje auto: A6 C6
- Nadwozie: Limuzyna
- Silnik: 2.8 FSI 220KM
- Napęd: Quattro
- Skrzynia: Tiptronic
- Paliwo: Benzyna
- Kontakt:
1. to nie stary gruchot że odpięcie akumulatora kasuje błędy, tu pojawiają sie kolejne po odpięciu akumulatora i są zapamiętanie do wykasowania.
2. jeśli nie działa mmi to albo bezpiecznik, albo padło mmi (wzmacniacz)
3. wszystkie błędy, usterki w tego typu aucie jesteś w stanie zdiagnozować odpowiednim kablem i programem. Garażowe naprawy mają się nijak w tego typu aucie...
3. wszystkie błędy, usterki w tego typu aucie jesteś w stanie zdiagnozować odpowiednim kablem i programem. Garażowe naprawy mają się nijak w tego typu aucie...
-
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Robert
- Rocznik: 2005
- Nadwozie: Avant
- Silnik: 3.0 220KM
- Skrzynia: S-tronic
- Paliwo: Diesel
- Kontakt:
To akurat bez wiekszego znaczenia, jezeli samochod nie ma zewnetrznego zrodla zasilania. Podpinanie i odpinanie wpierw masy ma wyrownac roznice potencjalow na masach... ale ma to znaczenie np. przy podpinaniu drugiego samochodu na kablach. Jezeli odpinasz lub podpinasz tylko jeden akumulator w jednym samochodzie a ten nie jest do niczego innego podpiety (np. prostownika) to jest to obojetne czy najpierw odepniesz dodatni czy ujemny biegun zasilania, prad podczas odpinania i tak nie poplynie.Patryk Bydzia pisze:kolego zawsze pierwszy odpina się minus później plus
1.Odpiecie akumulatora nie mialo skasowac bledow tylko wymusisz ponowna reinicjalizacje mmi, a ta sie reinicjalizuje za kazdym razem gdy odzyska zasilanie.kamil666 pisze:1. to nie stary gruchot że odpięcie akumulatora kasuje błędy, tu pojawiają sie kolejne po odpięciu akumulatora i są zapamiętanie do wykasowania.
2. MMI to nie tylko wzmacniacz, to takze jednostka za schowkiem pasazera (sterownik wyswietlacza) wyswietlacz, w petli swiatlowodowej jest jeszcze gateway, tunery ami itp itd. MMI to jest caly rozproszony system entertainment, a nie jeden samodzielny modul.
3. Guzik prawda, przyklad: kazdy jeden blad sporadyczny, powodujacy tryb awaryjny, zapisywany jest w pamieci trwalej, ale sam tryb awaryjny zdejmowany jest (pod warunkiem ze warunki do jego wystapienia nie sa dalej spelnione) podczas kolejnego cyklu zaplonu. MMI potrafi dzialac nawet z masakryczna iloscia bledow, nawet z bledami component protection sterownika wyswietlacza powinno sie wlaczyc chociazby na chwile.
Wiecej ciekawych informacji znajdziesz w dokumentach ISO od OBD.
Co do MMI sprobuj jeszcze wymusisz mu reset przyciskami jak nie pomoze to wyjmij kabel swiatlowodowy ze zmieniarki i zamknij i otworz pilotem samochod (a pozniej otworz drzwi kierowcy) kabel powinien zaczac swiecic i ze zmieniarki z tylu tez powinno byc swiatelko.
Jezeli chociazby jedno z urzadzen nie daje swiatla na linie (bo np. samo nie ma zasilania) caly system jest martwy bo nie ma ciaglosci "obwodu" swiatla.
-
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Kamil
- Rocznik: 2006
- Nadwozie: Limuzyna
- Silnik: 2.8 FSI 220KM
- Skrzynia: Tiptronic
- Paliwo: Benzyna
- Kontakt:
Kod: Zaznacz cały
1.Odpiecie akumulatora nie mialo skasowac bledow tylko wymusisz ponowna reinicjalizacje mmi, a ta sie reinicjalizuje za kazdym razem gdy odzyska zasilanie.
-
- Forum Audi A6 / A7
- Kontakt:
Odpiecie akumulatora jest pewniejsze.kamil666 pisze:no wiec właśnie zamiast odpinać akumulator, wystarczy wymusić restart mmiKod: Zaznacz cały
1.Odpiecie akumulatora nie mialo skasowac bledow tylko wymusisz ponowna reinicjalizacje mmi, a ta sie reinicjalizuje za kazdym razem gdy odzyska zasilanie.
CD z Mp3 posiada ochrone, samo CD bez Mp3 nie posiada tej ochrony.Sypex pisze:CD posiada ochronę komponentu, tylko ASO albo Arbrites.
Pozdrawiam
-
- Forum Audi A6 / A7
- Kontakt:
ALe nawet jak CP jest aktywne reszta musi wstawac, z aktywnym CP na wzmacniaczu, gra tylko jedna strona, z aktywnym CP na wyswietlaczu, wyswietlacz wstaje tylko ma naprawde ograniczona funkcjonalnosc, takze z aktynwa ochrona komponentu na zmieniarce caly system powinien wstac, tylko sama zmieniarka moze nie dzialac. Nie mniej jednak - chyba bez urzadzenia diagnostycznego sie nie obedzie... choc obstawiam ze bedzie blad przerwy w obwodzie swiatlowodowym i tyle z tego wszystkiego