Sklep Ipart
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive
Sklep

Świrujący prędkościomierz, podgrzewanie fotelu i tiptronic

Elektryka
ODPOWIEDZ
garden92
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Świrujący prędkościomierz, podgrzewanie fotelu i tiptronic

Post autor: garden92 » 05 kwie 2015, 10:21

Witam, wczoraj zaobserwowałem dziwną rzecz wskazówka prędkościomierza zaczeła świrować tzn jak jeżdze itd to jest ok lecz jak jechałem 10km/h po złej drodze, to wskazówka zaczeła świrować i podskakiwała na 30km/h, 20km/h i tak parę razy, w czym może być problem? ABS żle szczytuje czy coś?? I pytanie z innej półki przestał mi działać podgrzewanie fotelu od kierowcy, spalilo się coś czy co? I muszę kupić lewarek zmiany biegów bo tiptronic przestał działać jak wrzucam na tiptronic to w cale się nie przełącza a jak daje plus lub minus to literka D przygasa... Czy jak będę kupywał lewarek to mogę kupić obojętnie pod jaki silnik?

Awatar użytkownika
kot919
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Audi Forum
Rocznik: 2001
Moje auto: S6 C5
Nadwozie: Avant
Silnik: 3.0 TFSI 300KM
Napęd: Quattro
Skrzynia: Tiptronic
Paliwo: Benzyna+LPG

Post autor: kot919 » 07 kwie 2015, 07:48

garden92, Prędkość wyświetlana na liczniku swoje źródło ma w czujniku umieszczonym w skrzyni biegów, a nie w czujnikach ABS. Jeżeli jechałeś po bardzo nierównej drodze, i mogło się zdarzyć że koło tracił przyczepność przyśpieszając okresowo, wówczas mogłeś obserwować wahania prędkości.

Jeżeli przestał Ci grzać fotel kierowcy, a nie napisałeś nic o fotelu pasażera to sprawdź bezpiecznik nr 44 (30A) - odpowiada za ogrzewanie obu przednich foteli. Jeżeli będzie OK, to musisz dokonać pomiarów na potencjometrze ustawiania temperatury (poziomu grzania), bądź pod siedzeniem (co Ci będzie wygodniej).
Możliwe przyczyny - uszkodzenie czujnika temperatury w fotelu, uszkodzenia maty grzewczej, uszkodzenie nastawnika temperatury.

Co do wybieraka biegów, kup dokładnie taki jaki masz u siebie - tzn o takim samym numerze OEM <okok>

ODPOWIEDZ

Wróć do „A6 C5 (1997-2005)”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl części samochodowe motostacja