Automatyczne podnoszenie pokrywy bagażnika
- Aeternus
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Piotr
- Rocznik: 2001
- Moje auto: A6 C5
- Nadwozie: Avant
- Silnik: 2.7TDI BPP 180KM
- Napęd: Quattro
- Skrzynia: Manual
- Paliwo: Benzyna+LPG
- Kontakt:
Zbój, Kolega dukosz, dobrze to opisał i Ty też zaczynasz kumać bazę. Ja się naciąłem i myślałem że każda firma robi tkie same wymiary. Ale przez to ze siłowniki krosno zwalniają na koniec musi być troszku dłuższe cylindry... Pisałem do nich i mogą wyprodukować dla nas idealnie pasujące siłowniki ale tylko przy minimalnym zamówieniu 50 sztuk minimum i cena ok 50 zł od sztuki więc sami widzicie że troszku to by kosztowało... Gdybyśmy mieli zbiórkę zrobić to nie wiem czy tylu chętnych by się znalazło...
Zamówiłem w IC więc najzwyczajniej po nie nie pojadę albo zadzwonię do nich i powiem że mój błąd i żeby zamówili mi te krafty.
[ Dodano: 2015-04-03, 18:13 ]
Hmm u mnie w mieście dostałem siłowniki kraft od ręki, założyłem wszystko tak jak napisał Aeternus i:
-po 1 podkładek było za dużo - z miejsca powyginały się trochę bolce do mocowania siłowników przy próbie zamknięcia klapy
-po 2-po wyjęciu podkładek (3szt.) i założeniu tylko 2 tak żeby można było zamknąć w miarę ok klapę zestaw nie podnosi klapy
otworzy dosłownie minimalnie i stoi.Siłowniki po próbie pomocy same nie dźwigają klapy muszę im praktycznie cały czas pomagać może dopiero pod koniec trochę same podnoszą.
Sprężyny mają 32mm czyli ok.Podkładek było po 5 na siłownik czyli tak jak było napisane, a każda podkładka ok 1.5mm siłowniki nowe o odpowiednim numerze i silne bo trzeba się postarać żeby je same wyjęte z samochodu wcisnąć
nie wiem o co chodzi.
Czyżby moja klapa była jakaś inna?Co prawda mam roletkę i trójkąt w klapie no ale ktoś tu pisął że u niego działa mimo roletki.
Może mam w klapie jakieś wzmocnienia skoro to S6.
Aeternus zmierz proszę ile mają twoje siłowniki tzn suw razem z końcówką od cylindra do końca siłownika może jakiś suw jest krótszy czy co
[ Dodano: 2015-04-03, 19:36 ]
Tak wyglądają moje zaczepy siłownika w klapie po złożeniu wszystkiego jak w opisie.
![Obrazek]()
![Obrazek]()
Nie wiem czy ja mam inną klapę czy co?
Nagrałem też filmik z wyjętym trójkątem i nawet klapką od trójkąta i taki oto efekt.
https://www.youtube.com/watch?v=C0_DZb0fZD8&feature=youtu.be
Może jak zrobi się coś na poziomie ~20' to będzie działać ale jak narazie efekt marny.Pewnie będę musiał sprzedać ten komplet jakiemuś znajomemu z normalną klapą. u którego będzie to działać
[ Dodano: 2015-04-03, 18:13 ]
Hmm u mnie w mieście dostałem siłowniki kraft od ręki, założyłem wszystko tak jak napisał Aeternus i:
-po 1 podkładek było za dużo - z miejsca powyginały się trochę bolce do mocowania siłowników przy próbie zamknięcia klapy

-po 2-po wyjęciu podkładek (3szt.) i założeniu tylko 2 tak żeby można było zamknąć w miarę ok klapę zestaw nie podnosi klapy

Sprężyny mają 32mm czyli ok.Podkładek było po 5 na siłownik czyli tak jak było napisane, a każda podkładka ok 1.5mm siłowniki nowe o odpowiednim numerze i silne bo trzeba się postarać żeby je same wyjęte z samochodu wcisnąć

Czyżby moja klapa była jakaś inna?Co prawda mam roletkę i trójkąt w klapie no ale ktoś tu pisął że u niego działa mimo roletki.
Może mam w klapie jakieś wzmocnienia skoro to S6.
Aeternus zmierz proszę ile mają twoje siłowniki tzn suw razem z końcówką od cylindra do końca siłownika może jakiś suw jest krótszy czy co

[ Dodano: 2015-04-03, 19:36 ]
Tak wyglądają moje zaczepy siłownika w klapie po złożeniu wszystkiego jak w opisie.
Nie wiem czy ja mam inną klapę czy co?
Nagrałem też filmik z wyjętym trójkątem i nawet klapką od trójkąta i taki oto efekt.
https://www.youtube.com/watch?v=C0_DZb0fZD8&feature=youtu.be
Może jak zrobi się coś na poziomie ~20' to będzie działać ale jak narazie efekt marny.Pewnie będę musiał sprzedać ten komplet jakiemuś znajomemu z normalną klapą. u którego będzie to działać
- Aeternus
- Forum Audi A6 / A7
- Kontakt:
Zbój, na wstępie co do Twoich wątpliwości co do klapy. Pod koniec porady dorzuciłem pewne zdanie
Zrobiłeś wszystko jak należy i jeśli masz ten sam numer siłowników to nie ma opcji by były one jakieś inne. Na bank trójkąt i roletka utrudnią zadanie sprężynom i nie będzie chciała klapa iść wyżej. Ja czekam nadal na swoje sprężyny dodatkowe do ostatniego testu ale nadal ich nie mam
U kumpla klapa z roletką w zwykłej a6 juz miała problem z dźwiganiem do góry a co dopiero w s6 gdzie na bank jest też pewnie jakieś dodatkowe wygłuszenie. Na pewno im cieplej tym lepiej będzie.To by było na tyle. Jak widać opracowanie tematu klapy jest do A6 C5 Avant. Nie wiem jak się to będzie sprawdzało u innych ale moja klapa jest pozbawiona roletki szyby więc pewnie troszkę lżejsza od tych klap na full wypasie
Zrobiłeś wszystko jak należy i jeśli masz ten sam numer siłowników to nie ma opcji by były one jakieś inne. Na bank trójkąt i roletka utrudnią zadanie sprężynom i nie będzie chciała klapa iść wyżej. Ja czekam nadal na swoje sprężyny dodatkowe do ostatniego testu ale nadal ich nie mam

Dzisiaj sprzedałem mój "zestaw" koledze z pracy który ma zwykłą C5 i u niego mod śmiga aż miło (zazdroszczę
)
Aeternus, czy Ty nie wspominałeś coś o jakichś mocniejszych siłownikach z tuarega czy czegoś że niby takie mocne że chciały Ci klapę wyrwać? Może tamte by podpasowały do S6 C5 w Avancie.No i jakie to sprężyny zamówiłeś cze niby może być jeszcze lepiej? Dłuższe SZ8020.20 x ... ? czy jakieś innego koloru?

Aeternus, czy Ty nie wspominałeś coś o jakichś mocniejszych siłownikach z tuarega czy czegoś że niby takie mocne że chciały Ci klapę wyrwać? Może tamte by podpasowały do S6 C5 w Avancie.No i jakie to sprężyny zamówiłeś cze niby może być jeszcze lepiej? Dłuższe SZ8020.20 x ... ? czy jakieś innego koloru?
- Aeternus
- Forum Audi A6 / A7
- Kontakt:
Zbój, z tourana siłowniki nie pasują. Troszkę za mało miejsca na sprężynę a i tak siłowniki za mocne. Klapa szła strasznie mocno do góry nawet u kumpla z klapą cięższą...
Sprężyny są jedne tej samej długości ale czerwone i jeszcze zamówiłem szersze o większej mocy ale tej samej długości. Tylko coś dalej ich nie mam
Sprężyny są jedne tej samej długości ale czerwone i jeszcze zamówiłem szersze o większej mocy ale tej samej długości. Tylko coś dalej ich nie mam

Kurcze, szkoda że dopiero teraz trafiłem na ten temat, też kupiłem specjalnie krosno ze względu na hamowanie i okazuje się że nie chcą się zamknąć ze sprężynkami, a na dodatek sa droższe niż krafty...:P
[ Dodano: 2015-04-23, 07:02 ]
Wczoraj założyłem zestaw z kraftów + niebieskie sprężyny + podkładki i niestety, klapa podnosi się tylko do połowy. Auto to nie s6 jak u kolegów tylko zwykłe 2.4 po lifcie...
[ Dodano: 2015-04-23, 08:28 ]
Z tego co widzę w IC to oryginalne amortyzatory w a6 c5 miały od 635 do 690N w zależności od roku produkcji i nr nadwozia. Patrząc na to że moja klapa na kraftach podnosi się gorzej niż na starych zużytych amorkach audi już wiem dlaczego mod w tym wypadku nie działa... trza by znaleść amorki dedykowane do c5 z miejscem na sprężyne...
[ Dodano: 2015-04-23, 07:02 ]
Wczoraj założyłem zestaw z kraftów + niebieskie sprężyny + podkładki i niestety, klapa podnosi się tylko do połowy. Auto to nie s6 jak u kolegów tylko zwykłe 2.4 po lifcie...
[ Dodano: 2015-04-23, 08:28 ]
Z tego co widzę w IC to oryginalne amortyzatory w a6 c5 miały od 635 do 690N w zależności od roku produkcji i nr nadwozia. Patrząc na to że moja klapa na kraftach podnosi się gorzej niż na starych zużytych amorkach audi już wiem dlaczego mod w tym wypadku nie działa... trza by znaleść amorki dedykowane do c5 z miejscem na sprężyne...